UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-03-16 12:34

Kosárlabda: nehéz csoportba került a Földi Attila vezette 3x3-as U18-as leányválogatott a Mongóliában rendezendő világbajnokságon

Nehéz ellenfeleket kapott a magyar 3x3-as leányválogatott a mongóliai U18-as világbajnokság csoportkörében. Földi Attila tanítványainak az oroszokkal, az amerikaiakkal, a lengyelekkel és az új-zélandiakkal kell megmérkőzniük a továbbjutásért. A vezetőedzővel beszélgettünk a nemzeti csapatról.

M. Sz. utanpotlassport.hu Már biztos, hogy június 3. és 7. között rendezik a mongóliai Ulánbátorban a 3x3-as U18-as világbajnokságot, amelyen a Földi Attila vezette magyar leányegyüttes is részt vesz. A nemrégiben lebonyolított sorsoláson pedig az is kiderült, mely csapatokkal kell farkasszemet nézniük a mieinknek. Nos, Magyarország a B csoportba kapott besorolást, ahol a tavalyi ifjúsági olimpiai bajnok Egyesült Államok mellett Oroszországgal, Új-Zélanddal, valamint Lengyelországgal kell megmérkőznie a továbbjutásért.

Kialakult a világbajnokság csoportköre Forrás: FIBA
Kialakult a világbajnokság csoportköre Forrás: FIBA
Az U18-as 3x3-as leányválogatottat valószínűleg már senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen amellett, hogy legutóbb a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián az ötödik helyen végzett, a sorozat 2015-ös elindulása óta két arany- és egy ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságokon. „Nagyon örültem, amikor az év elején megtudtam, hogy maradhatok a válogatott élén, és folytathatom tovább a munkát” – mondja Földi Attila. – Volt és van sok elképzelésem, amelyeket szeretnék megvalósítani. Tavaly sok hibát követtünk el, amelyekből én is rengeteget tanultam, így mindenféleképpen szerettem volna maradni, hogy ezeket kijavítsam.” A szakember elmondta, hogy még nincs meg a „hivatalos” csapat a vb-re, a kiválasztási folyamat zajlik éppen, de a bő listát már a kezében tartja, amelyen a lehetséges kerettagok nevei szerepelnek.
Földi Attila vezetőedző szeretné kijavítani a hibákat Forrás: FIBA
Földi Attila vezetőedző szeretné kijavítani a hibákat Forrás: FIBA
„Meg kellett beszélnem Völgyi Péterrel – aki ugye a korosztály ötös (hagyományos – szerk.) kosárlabda-válogatottjának edzője –, hogy kik azok, akikre ő igényt tart, mert semmiféleképpen nem szerettük volna, hogy átfedés legyen a két együttes között. Tavaly például ez nagy nehézséget jelentett nekem, mivel az ő világeseményük miatt keveset tudtam együtt készülni a lányokkal. Ebből kifolyólag idén nem lesznek akkora sztárjaink, mint az előző években, viszont több idő áll majd a rendelkezésünkre, és ezt fogjuk kihasználni.” Földi szerint az ellenfelek folyamatosan erősödnek, így – ahogy ő fogalmaz – a sztárok hiányát az együtt eltöltött több idővel és a felkészültséggel szeretné kompenzálni. Úgy tartja, nem lesz gond, mivel ez egy nagyon tehetséges, kiváló korosztály. „Az erőviszonyokról még nem tudok nyilatkozni, mert még a saját keretemet sem ismerem, nemhogy az ellenfelekét. Kérdés, hogy a többi országból a legjobbak jönnek-e el, esetleg ott is prioritást élvez az ötös kosárlabda, vagy képesek megoldani, hogy mindkét fronton bevessék ugyanazokat a játékosokat. De biztos, hogy azon országok, amelyek eddig is nagy hangsúlyt fektettek a hármas kosárba, most is ott lesznek az élen. Szerintem a nyolc közé jutás már nagy siker lenne nekünk.” A világbajnokság csoportköréből az első két helyezett jut tovább a negyeddöntőbe. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.