UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-17 17:57

Tizenkét szakosztály osztozott a tizennégy aranyérmen a birkózók kötöttfogású diákbajnokságán

A házigazda egriek nyerték a pontversenyt a diák II. korcsoport országos kötöttfogású bajnokságán; a 26 kg-ban házi döntőt vívtak a versenyzői. A 14 aranyérem 12 egyesületbe jutott, és ez a nagy szórás kifejezetten biztató jel a sportág utánpótlás-nevelésében.

Sz. I. – utanpotlassport.hu Hatvanhárom egyesület 187 versenyzője lépett szőnyegre az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban a diák II. korcsoport országos kötöttfogású bajnokságán. A résztvevők hat területi bajnokságon szerezhettek indulási jogot, vagyis korántsem a magyar 2008/2009-es születésűek teljes mezőnye lepte el az egri sportcsarnok három szőnyegét. Annál sokkal többen birkóznak.

Így ünnepelték sikerüket az egriek Forrás: MBSZ
Így ünnepelték sikerüket az egriek Forrás: MBSZ
Különösen örömteli a bajnoki címek nagy szóródása: a 14 arany 12 egyesületbe került, ami jól jelzi: sok helyen folyik igényes szakmai munka. Még olyan, kis településeken működő műhelyek is dicsekedhetnek éremmel, mint Adács, Báránd, Nagyszénás, Tiszacsege, Tófej, amelyek a birkózótársadalomban persze jól ismertek. Ezeken a helyeken általában 14 éves korig készülnek a versenyzők, hiszen a középiskolák, ha vannak is, nem nyújtanak széles választási lehetőséget a továbbtanulásra. Más kérdés, hogy az eltávozott fiatalok jelentős része sokkal később visszatér, és szerepet vállal a szakosztályban. Feltűnő, hogy 14 aranyéremből mindössze négyet nyertek fővárosi műhelyek. Az élen a házigazda egriek végeztek a pontversenyben, és mindhárom színű éremből nyertek kettőt. A 26 kg-ban egyenesen házi döntőt vívtak, amelyet Szuromi László 10–7-re nyert meg Kovács Keve ellen. Az ESMTK is nyert két érmet azonos súlycsoportban, az 54 kg-ban: Kertész Dominik aranyat, Soltész Patrik bronzot, ők azonban nem találkoztak egymással a szőnyegen. Az egrieken kívül két bajnoka van a Ceglédi VSE-nek is.

A diák II. korcsoport kötöttfogású bajnokai 23 kg (3 induló): Barna József (Ceglédi VSE) 26 kg (14): Szuromi László (Egri VSE) 29 kg (23): Czuczor Ervin (Esztergomi BSE) 32 kg (23): Kazinczy Bálint (Egri VSE) 35 kg (20): Torda Regő (Dorogi NC) 38 kg (21): Tóth Zoltán (Diósgyőri BC) 42 kg (19): Ungvári Tibor (Ceglédi VSE) 46 kg (10): Ruzsics Milán (Zalaegerszegi BSE) 50 kg (12): Jakubek Bernát (Pénzügyőr SE) 54 kg (13): Kertész Dominik (ESMTK) 58 kg (8): Nádasdi Péter (Kispesti NSI) 63 kg (9): Kerepesi Ákos (Csepeli BC) 69 kg (7): Szecsődi Máté (Centrum SE) +69 kg (5): Faragó Zoltán (Püspökladányi NSE) Pontverseny: 1. Egri VSE, 2. ESMTK, 3. Ceglédi VSE

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.