UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-03-18 17:46

Különösebb meglepetések nélkül zajlottak a gyermek-, újonc- és serdülő korosztályban a hétvégén megrendezett vívóversenyek

A hétvégén két helyszínen is fontos vívóeseményt rendeztek a gyermek-, az újonc-, valamint a serdülő korosztályban: kiemelkedő érdeklődés mellett Törökbálinton a kardozók, Zalaegerszegen a tőrözők versenyeire került sor.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huPapírforma szerinti eredményeket hozott a  gyermek-, újonc- és serdülő korosztály  Gerevich-Kovács-Kárpáti körversenye, amelynek a hétvégén Törökbálint adott otthont. Györffy Katalin, a Törökbálinti Gerevich Aladár Vívóegyesület elnöke elmondta, hogy nagy létszámú mezőny gyűlt össze, s a viadal nyugodt körülmények között, kifogástalan zsűrizés mellett, kellemes hangulatban zajlott le.

Papírforma szerint alakultak a hétvégi korosztályos versenyek Forrás: vasarhelyihirek.hu
Papírforma szerint alakultak a hétvégi korosztályos versenyek Forrás: vasarhelyihirek.hu
Örvendetesnek nevezte, hogy számos vidéki egyesületnek is sikerült bejutnia a nyolcas döntőbe. Ennek kapcsán kitért a Kiemelt Sportágfejlesztési Támogatások szerepére is. „A támogatásoknak köszönhetően sikerült elérni, hogy a vidéki bázisokon is egyre több gyermek kezd el vívni, és ez örvendetes hír a fővárosi egyesületek számára is, hiszen nagyobb a merítési lehetőségük. Mindezen túl az utóbbi két sikeres olimpiai szereplés – a sportág fejlesztését célzó támogatásokkal együtt − nagyban növelte a szakág utánpótlásbázisát, és ez a növekedés még a lányok esetében is tapasztalható, valamint az újonc- és serdülőkorosztályokban is emelkedett a kardozó gyerekek versenyzői létszáma.” Az utánpótlás-nevelésben ugyanakkor továbbra is gond, hogy kevés az edző, így nehezebb szakembereket találni a növekvő vidéki utánpótlásbázisok számára, másutt pedig a vívótermek mérete túl szűkös. Örvendetes, hogy vidéken egyre több eszköz- és infrastrukturális beruházás valósul meg, valamint az edzőhiány megszüntetésére is történtek már kezdeményezések. Zalaegerszegen rendezték a Fülöp Mihály Magyar-kupa fiú és leány tőrverseny aktuális fordulóját a gyermek-, újonc- és serdülőkorosztályban. Beke Gábor, a Zalaegerszegi Vívó Egylet edzője szerint minden korosztályban a várakozásoknak megfelelően alakultak az eredmények. A szakember külön kiemelte Bagdány Albert teljesítményét: a Szigetszentmiklós SE 13 éves vívója az újonc és a serdülő kategóriába is első lett: „Albert nagyon céltudatos és sikeres versenyző, szülei pedig minden támogatást megadnak ehhez. Köztudott, hogy a vívás költséges sportág, ezért fontos a szülők anyagi háttere. Albert mindent a vívásnak rendel alá, számos nyílt nemzetközi versenyen is indul, ez pedig nagyban hozzájárul fejlődéséhez.” A verseny kapcsán szóba került a tőr szakág hazai helyzete is, kiváltképpen az utánpótlás-nevelés. „A szakág nálunk is sokat fejlődhet a jövőben, a felzárkózáshoz elsősorban több anyagi támogatásra lenne szükség: a hazai utánpótlásban dolgozó tehetséges edzőket nagyobb sikerrel lehetne megtartani, ha a munkájukat anyagilag jobban megbecsülnék. Ami a szakmai részét illeti: érdemes lenne példát venni a távol-keleti országokról, melyek rendkívül rövid idő alatt zárkóztak fel  a világ élvonalához. Ott a gyerekek reggeltől estig csak a vívással és a tanulással foglalkoznak” – fejezte be az értékelést Beke.

Gerevich-Kovács-Kárpáti kard körverseny, 5. forduló, Törökbálint (2019. március 16-17.) Eredmények: Újonc fiú kard (48 induló): 1. Bíró Huba (Vasas), 2. Dallos Benedek (Vasas), 3. Fülöp Zsombor (KVSE) és Szántó Dávid (NYVSC) Gyermek fiú kard (66 induló): 1. Vajda Oszkár (TFSE), 2. Farkas Mátyás (Törökbálinti Gerevich Aladár VE), 3. Csoba Botond (TFSE) és Missurai Jonatán (GEAC) Serdülő fiú kard (54 induló): 1.  Tóth Patrik (BVSC), 2. Avarkeszi Dániel (BVSC), 3. Bíró Huba (Vasas) és Gaszner Ádám (BVSC) Újonc leány kard (40 induló): 1. Spiesz Anna (Vasas), Tóth Réka (UTE), Bende Johanna (Vasas) és Kovács Zsanett (Törökbálinti Gerevich Aladár VE) Gyermek leány kard (55 induló): 1. Domonkos Emese (Kárpáti), 2. Kónya Csenge (Interfencing), 3. Adelina Butum (ASC Corona) és Horváth Emma (BVSC) Serdülő leány kard (33 induló): 1. Pápai Zoé (UTE), 2. Bende Johanna (Vasas), 3. Brassai Dorottya (BVSC) és Spiesz Anna (Vasas)

 

Fülöp Mihály Magyar-kupa tőrverseny, Zalaegerszeg, (2019. március 16-17.) Eredmények: Újonc fiú tőr (48 induló): 1. Bagdány Albert (Szigetszentmiklós SE), 2. Nicolas Pop (Szatmárnémeti), 3. Horváth Keán (FTC) és Rubin Mattia (TUS) Gyermek fiú tőr (67 induló): 1. Rubin Mattia (TUS), 2. Nagy Huba (SZTE-VK), 3. Branislav Lancaric (Somorja) és Spitz Lóránt (Törekvés) Serdülő fiú tőr (29 induló): 1. Bagdány Albert (Szigetszentmiklós SE), 2. Takács Kornél (BHSE), 3. György Bendegúz (Somorja) és Tabajdi Zsombor (BHSE) Újonc leány tőr (39 induló): 1. Kollár Anna (Törekvés), 2. Sperka Jázmin (BHSE), 3. Nádasdy Anna (Halásztelki Bike) és Papp Jázmin (Csomorkány) Gyermek leány tőr (46 induló): 1. Sperka Jázmin (BHSE), 2. Badár Nikoletta (Halásztelki Bike), 3. Kollár Anna (Törekvés) és Polonyi Dóra (Halásztelki Bike) Serdülő leány tőr (29 induló): 1. Kovács Réka (Törekvés), 2. Wolf Eszter (Csomorkány), 3. Frommer Rebeka (UTE) és Tóth Róza (Halásztelki Bike)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.