UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-03-21 10:36

Sok gyerek a lézerlövészet miatt választja az öttusát

Vasárnap Móron rendezik a Laser Run (lézerlövészetes futás) Magyar-kupa 1. fordulóját az U11-es, az U13-as és az U15-ös korosztályban. A kombinált számban különösen a lézerlövészet vonzó a gyerekek számára, sokan emiatt választják az öttusát.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huVasárnap a hazai sportági szövetség és a Móri Öttusa Sportegyesület közös rendezésében tartják meg a lézerlövészetes futás Magyar-kupa 1. fordulóját az U11-es, az U13-as és az U15-ös korosztályokban Móron. Az esemény egyben válogatóverseny a 2019. évi elitbajnokságra is, mindezen túl más fontos célokat is szolgál.

Sok gyerek számára a lézerlövészet teszi vonzóvá az öttusát Forrás: penthatlon.hu
Sok gyerek számára a lézerlövészet teszi vonzóvá az öttusát Forrás: penthatlon.hu
Szeptember 7. és 9. között Budapest ad otthont a lézerlövészetes futás világbajnokságának, amelyen az U11-esektől egészen az 50 év feletti korosztályig indulnak versenyzők. Az öttusa e számában eddig négy világversenyt rendeztek, a nemzetközi szövetség így kívánja népszerűsíteni az öttusát – nem csak a gyerekek körében. Kármán Sándor, a hazai szövetség versenyigazgatója elmondta: a nemzetközi szövetség kívánalmainak megfelelően a hazai szövetség is kialakította ebben a három korosztályban a lézerlövészetes futás hazai versenyrendszerét. „Köztudott, hogy szeptember elején Budapesten rendezik a felnőtt öttusa- és a lézerlövészetesfutás-világbajnokságot, ezért a Magyar-kupa sorozat egyben kvalifikációs versenyként is szolgál a világversenyre. Mindezen túl azt is reméljük, hogy a verseny megrendezésén keresztül sikeresebben meg tudjuk szólítani a gyerekeket, és talán nagyobb eséllyel maradnak meg a sportágban. Az ilyen versenyek kitűnő alkalmat kínálnak arra, hogy megszerettessük a gyerekekkel a lézerlövészetes futást, bár őszintén szólva az ő körükben nyitott kapukat döngetünk: a gyerekek nagyon élvezik a lövészetet, valamint a lövészettel kombinált futást is. Edzéseken játékos formában nagyon könnyen meg lehet velük szerettetni ezt a számot, ezáltal közvetett formában az öttusát is” – magyarázta a szakember. A szakember kitért arra is, hogy a kombinált mellett a többi számnak is megvan a maga vonzereje: „Sok gyerek számára vonzó az öttusa komplexitása: nincs még egy ilyen sportág, ahol annyi mindenben kell egyszerre ügyesnek lenni: a vívásban meg kell tanulni nagyon jól koncentrálni és gyors döntéseket hozni. A lovaglásban egy versenyzőnek húsz perc alatt kell megismernie a számára kisorsolt lovat, ez az alkalmazkodóképességet fejleszti. Az sem mindegy, hogyan tervezzük meg a futást: ha megfelelő állapotban érünk a lőállásba, a lövés is jól fog sikerülni” – érvelt a szakember. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.