UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-03-22 08:31

Labdarúgás: Szoboszlai Dominik (18) bemutatkozott a felnőttválogatottban

Emlékezetes napokat él meg a 18 esztendős Szoboszlai Dominik: remek salzburgi teljesítményét szerződéshosszabbítással honorálták, a goal.com a 21. helyen jegyezte az 50 legtehetségesebb fiatal játékos rangsorában, Marco Rossi pedig számított rá a szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Leiner Soma - utanpotlassport.huCsütörtöktől csütörtökig − Szoboszlai Dominik elmúlt hét napjáról érdemes számot vetnünk, hiszen a 18 éves középpályás ígéretes karrierje újabb állomásához érkezett.

Először léphet pályára a felnőttválogatottban Szoboszlai Dominik Fotó: mlsz.hu
Először léphet pályára a felnőttválogatottban Szoboszlai Dominik Fotó: mlsz.hu
Egy héttel ezelőtt a Napoli elleni találkozón kezdőként debütálhatott az Európa-ligában, gólpasszal segítette 3−1-es győzelemhez a Salzburgot. A hétvégén először nevezte őt a kezdőbe a bajnokságban Marco Rose vezetőedző, Dominik pedig góllal hálálta meg a bizalmat. Ezt követte a szerződéshosszabbítás, majd a goal.com listája, amelyen a magyar játékost a 21. helyre sorolták az ifjú tehetségek rangsorában. Az események sorát pedig a szlovákok elleni Európa-bajnoki selejtező zárja, az ifjú játékos először lépett pályára a nemzeti csapatban. Mindez nem véletlen: a Székesfehérvárról indult játékos édesapjával, illetve menedzsmentjével tudatosan építette saját karrierjét.  A történet fonalát a Főnix Gold utánpótlásműhelyének 2007-es alapításával vehetjük fel: az egykoron Tatabányán futballozott Szoboszlai Zsolt két hasonlóan elszánt apukával alapította meg a klubot, amelynek kötelékében nevelkedett a jelenlegi U19-es válogatott több játékosa is, így a Benficában futballozó Csoboth Kevin vagy az FTC felnőttcsapatában is szóhoz jutó Csonka András. „Ne váltsd meg a világot, valósítsd meg önmagad! Ha megvalósítod önmagad, megváltod a világot!” Így szól a fehérvári bázis mottója. Dominik 15 éves koráig itt bontogatta szárnyait, majd az MTK együtteséhez szerződött, de többnyire csak meccseket játszott a kék-fehérek színeiben, hétfőtől péntekig ugyanis a Red Bull Salzburg akadémiáján jelentkezett edzésre. A történet innen igazán ismert: a középpályást leigazolta az osztrák klub, amelyben sorra ugrotta meg a lépcsőfokokat, bekerült a fiókegyüttesnek számító, másodosztályú FC Lieferingbe, majd a most futó évadban már a Salzburg első csapatában is megkapja a lehetőséget. Az U17-es válogatott csapatkapitányaként vezérszerepet töltött be az Európa-bajnokságra kijutott, majd ott hatodikként zárt korosztályos csapatban. Teljesítménye elismeréseképpen korábban már Bernd Storck és Georges Leekens is behívta  a felnőttválogatott keretébe, lehetőséget azonban nem kapott a „nagyok” között. Egészen eddig. További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.