- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Három utánpótlásedző részesült nagy elismerésben

UP-info – utanpotlassport.hu [1] A MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket a sport, a művészet és a tudomány területén, ugyanakkor szakmailag, emberileg is tanítványaik példaképei. A pedagógusokat általában saját korábbi diákjaik és tanítványaik jelölik a díjra, majd a legérdemesebb jelöltek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma összesen tíz személyt díjaz. Az idén a kuratórium több mint 400 jelölt közül választotta ki azt a négy természettudományos oktatót, három művésztanárt, valamint három edzőt, akik átvehették az elismerést.

130-MesterM18-_csoportkep [2]

Nagy Péter (balról a 3.), ifj. Tomhauser István (balról a 4.) és Ughy Imre (balról a 6.) munkáját egyaránt elismerik a tanítványok  •  Forrás: molalapitvany.hu

Sport kategóriában az az ifj. Tomhauser István testnevelő tanár és atlétikaedző is díjat kapott, aki több mint három évtizede az Ikarus BSE edzője, emellett a XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára. Tízéves gyerekektől a felnőttválogatott versenyzőkig minden korosztállyal foglalkozik, diákjait a folyamatos fejlődésre ösztönzi. A magyar gátfutást alig tíz év alatt a világ élvonalába juttatta, és közvetve az egyik legnépesebb és legsikeresebb szakággá formálta az atlétikában. A Magyar Atlétikai Szövetség gátfutó szakágának felelős edzőjeként a honi gátfutás tehetségeinek fejlődését is segíti. Kiemelkedő tanítványa Baji Balázs, sokszoros országos bajnok, kétszeres olimpikon, Európa-bajnoki ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes, akinek a pályafutását tíz éven át a MOL is segítette.

Ugyanilyen elismerésben részesült Ughy Imre kajakedző, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület alapító tagja, aki több mint ezer gyerekkel ismertette meg a vízi sportélet szépségeit. Kiváló szervezőkészségének és pedagógiai érzékének köszönhetően kiemelkedő korosztályos eredményeket ért el az évtizedek során. Az ifjúsági válogatott szakági edzője volt, segítette a Magyar Kajak-Kenu Szövetség munkáját. Meghatározó szerepet vállalt a tiszaújvárosi vízi sportélet megújításában. Töretlen hittel, fiatalos lendülettel, nagy szakmai tapasztalattal és kellő alázattal készíti fel a fiatalokat a kajakozásra. Legkiválóbb tanítványai Kökény Roland olimpiai bajnok, akinek utánpótlásedzője volt és Angyal Ákos ifjúsági világbajnok.

A sport kategória harmadik díjazottja Nagy Péter testnevelő tanár és röplabdaedző lett, aki játékosként a magyar röplabdázás kiemelkedő alakjaként kilencvenkilencszer játszott a felnőttválogatottban. 1984 óta tanít a kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskolában, alapító edzője a 2008-ban megalakult Kecskeméti Sportiskola Röplabda Szakosztályának. 37 éves pályafutása során minden korosztállyal foglalkozott, de főként utánpótlás edzőnek vallja magát, több utánpótlás bajnoki cím fűződik nevéhez. Számos élsportolót nevelt, akik később a felnőttválogatottban is meghatározó szerepet játszottak.

A 2007-ben alapított MOL Mester-M Díj az elmúlt több mint tíz évben az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtte ki magát. Az idei díjazottakkal együtt 105 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár részesült az elismerésben. A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára.