- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sorra aratja sikereit a 16 éves taekwondós Józsa Levente

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu [1]   Jobban aligha indulhatott volna a 2019-es versenyszezon…

4_also_józsalevente-belgagp [2]

Józsa Leventének lassan állandó „tartozékává” válik az aranyérem  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

– Valóban – értett egyet a felvetéssel Levente, akinek az idei az utolsó esztendeje a juniorok között. – De váratlannak se mondanám, hiszen korosztályomban korábban is nyertem már ezt-azt, igaz, nem ennyire sűrűn egymás után. Kadétként Európa-bajnoki bronz volt a legjobb eredményem, világbajnokságon ötödik hely, csapatban meg társaimmal Eb-aranyat is szereztünk. Tavaly a középiskolások olimpiáján, a Gymnasiadén végeztem az élen Marokkóban, míg idehaza 2010 óta minden évben magyar bajnok lettem súlycsoportomban.

– Ezek után jött a most februári és márciusi Grand Prix-diadal. Nyilvánvaló, hogy hatalmas az előrelépés, de van-e külön magyarázat a sikerre?

– Igen, sokat fejlődtem. Edzőmmel, Galambos Bencével, akivel a válogatottban is együtt dolgozunk, rátettünk néhány lapáttal, a sok egyéni edzés megtette hatását, gyorsabb és erősebb lettem. A minőségi tréningek mellett külön erőnléti edzéseket is végzek, s ezek együtt segítettek. És remélem, ezután is fognak.

– Nyilván otthonról is megkapja a szükséges támogatást.

– Persze, támogatnak, annak idején a szüleim vittek el az első taekwondotalálkozóra is. A soroksári Páneurópa Általános Iskolában volt egy bemutató, kipróbáltam, és nagyon megtetszett. Akkor még dzsúdóztam, de váltottam, és azóta elképzelhetetlen az életem taekwondo nélkül.

– Milyen Józsa Levente, a diák?

– A Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnázium tizedikes tanulója vagyok, nem megy rosszul a suli, de azért lehetnék jobb is. Mondjuk, elég sokat hiányzom az edzések, a versenyek miatt. Természetesen a tesi a kedvenc tárgyam, a többit nem igazán szeretem, de a matek, az megy.

– Mi lesz az iskola után, meddig szólnak a sportos tervek?

– Szerintem harmincegynéhány éves korig lehet űzni a taekwondót, utána már nemigen. Addig viszont bőven vannak céljaim ezzel a sporttal, a legjobban az olimpiai részvétel csábít. Jó lenne kijutni, s ha már ott vagyok, érmet szerezni. De már idén is vannak új kihívások, a legnagyobb a junior Európa-bajnokság ősszel, Spanyolországban. Ott is nyerni akarok a 63 kilogrammban. Ebben a súlycsoportban versenyzek, és mivel maximum 65 kiló szoktam lenni, a legfeljebb kétkilónyi fogyás nem okoz gondot.

– Kategóriádban letetted a névjegyed, jól ismernek a vetélytársak. El is ismernek, netán már félnek is tőled?

– Tudni kell, hogy az én súlycsoportom nagyon erős, a 68 kilóhoz hasonlóan rendre a legtöbben indulnak, éppen ezért nagy szó, ha itt sikerül nyerni. Most, hogy idén kétszer is első lettem, az ellenfelek már biztosan jobban tartanak tőlem.

– Van igazi erősséged, olyan, amit igazán kedvelsz a jelentése szerint „kézzel és lábbal küzdés művészetéből”?

– Igen, az ollózós rúgótechnika megy a legjobban.

További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN  [3]a sportági aloldalunkon.