UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-26 16:21

Birkózás: Japán kihagyta az első U23-as Ázsia-bajnokságot

Mindössze 11 ország összesen 142 versenyzőt küldött szőnyegre Ulánbátorban, az U23-as korosztály első Ázsia-bajnokságán. Meglepetésre a birkózó-nagyhatalmak közé tartozó Japán távolmaradt, miként a két Korea is. A harminc bajnok többségét bizonyára mi is láthatjuk október végén, a budapesti U23-as világbajnokságon.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Több egyéni sportágban rendeznek világversenyeket a junior (általában a 20 év) utáni korosztálynak. Az ok egyszerű: igyekeznek segíteni, sikerélményhez juttatni a fiatalokat addig is, amíg belenőnek a felnőttmezőnybe. A birkózásban U23-as Eb-t korábban is rendeztek már, mégpedig 2003-ban Budapesten, a veterán-világbajnoksággal párhuzamosan. Igaz, Olimpiai Reménységek Versenye néven az Olimpiai (atlétikai) Csarnokban. Azt nem hivatalos bajnokságként tartja számon a sportág, és hiába volt sikeres, folytatása akkor nem lett, mígnem 2015-ben a lengyelországi Wałbrzychban végre igen. A versenyforma annyira új, hogy a többi földrész közül eddig csak Ázsia vette át; a bemutatkozásnak a mongol főváros, Ulánbátor adott otthont a hét végén.

A mongol Cogt-Ocsir győzött a női birkózás 50 kg-os súlycsoportjábsn
A mongol Cogt-Ocsir győzött a női birkózás 50 kg-os súlycsoportjábsn
Minden kezdet nehéz. Mindössze 11 ország összesen 142 versenyzőt küldött szőnyegre. Az idei újvidéki Eb-n a női mezőnyt 26 ország birkózói alkották… Nagy meglepetésre a birkózó-nagyhatalmak közé tartozó Japán távolmaradt az ázsiai premierről. Pedig az eddigi két U23-as világbajnokságon már annyira jelen volt a korosztályban, hogy egyedül a női szakágban 2017-ben Bydgoszczban hat, majd tavaly Bukarestben öt aranyérmet szerzett. Nyilvánvalóan nem anyagi, hanem szakmai okok tartották távol, és csak tippelni tudok: a korosztályt is érintő, gazdag felkészülési program a tokiói olimpiára.
A kötöttfogású, iráni Kavijanenizsad junior-világbajnokként szerzett aranyat az U23-ban is. Forrás: UWW
A kötöttfogású, iráni Kavijanenizsad junior-világbajnokként szerzett aranyat az U23-ban is. Forrás: UWW
Nem használt a versenynek a két Korea hagyományosan erős birkózásának a hiánya sem. A kínaiak indítottak csapatot, de nem túl erőset, mert az amúgy, papíron jó esélyeik dacára egyetlen aranyérmet sem tudtak megszerezni. Akkor kik nyertek Ulánbátorban? Az irániak nyolc aranyat gyűjtöttek be – két fogásnemben, mert a női birkózás, vallási okok miatt, egyelőre csak edzőtermekben létezik, nézők nem láthatják, pedig a versenyzők nagyon felöltöznek. Hét bajnoki címmel büszkélkedhet a rendező ország, Mongólia, öttel India és Kirgizisztán, néggyel Kazahsztán (az egyetlen ország, amely mind a három fogásnemben nyerni tudott), eggyel pedig – és ez is meglepetés, csak éppen pozitív – Kínai Tajpej, ismertebb nevén Tajvan. A fogásnemek aranyainak megoszlása Kötöttfogás. Irán és Kirgizisztán 4-4, Kazahsztán 2 Női birkózás. India és Mongólia 4-4, Kazahsztán és Tajpej 1-1 Szabadfogás. Irán 4, Mongólia 3, India, Kazahsztán és Kirgizisztán 1-1 A harminc bajnok többségét nyilván látjuk október 28-november 3. között. A budapesti U23-as világbajnokságon.

U23-AS ÁZSIA-BAJNOKSÁG, ULÁNBÁTOR Az aranyérmesek Kötöttfogás 55 kg: Szárdarbek Konusbajev (Kirgizisztán). 60 kg: Zsolaman Sarsenbekov (Kirgizisztán). 63 kg: Mejszam Karamali Dalhani (Irán). 67 kg: Norbek Kizirov (Kazahsztán). 72 kg: Amin Javar Kavijaninezsad (Irán). 77 kg: Renat Iliaz Uulu (Kirgizisztán). 82 kg: Mahdi Aszgar Ebrahimi (Irán). 87 kg: Mohammadhadi Abdolla Száravi (Irán). 97 kg: Olzsasz Szirlibaj (Kazahsztán). 130 kg: Roman Kim (Kirgizisztán) Női birkózás 50 kg: Namuunceceg Cogt-Ocsir (Mongólia). 53 kg: Halijunaa Bajaraa (Mongólia). 55 kg: Marina Szednyeva (Kazahsztán). 57 kg: Hangorzul Boldszajhan (Mongólia). 59 kg: Kamari Mandzsu (India). 62 kg: Purevszuren Ulziszajhan (Mongólia). 65 kg: Tina Tina (India). 68 kg: Divja Kakran (India). 72 kg: Najna Najna (India). 76 kg: Hui C Csang (Tajpej) Szabadfogás 57 kg: Rahul Rahul (India). 61 kg: Ulukbek Zsoldosbekov (Kirgizisztán). 65 kg: Tulga Tumuru-Ocsir (Mongólia). 70 kg: Temuulen Enhtuja (Mongólia). 74 kg: Otgonbajar Bacuuri (Mongólia). 79 kg: Ali Bahtiar Szavadkuhi (Irán). 86 kg: Ahmad Juszur Bazrigale (Irán). 92 kg: Arask Mohammadkazem Mohebi (Irán). 97 kg: Abbász Ali Forutanrami (Irán). 125 kg: Juszup Batirmurzajev (Kazahsztán)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.