UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2019-03-26 18:16

Hat ötödik hely taekwondóban, a második alkalommal kiírt Európai Multi Játékokon

Európa-bajnoki szintű nemzetközi erőpróbán szerepeltek a mögöttünk hagyott héten legkiválóbb taekwondósaink szinte hiánytalanul, s végül hatan is ötödik helyezettként térhettek haza Szófiából.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu  A magyar taekwondósok közül tízen, javarészt tinédzserkorúak próbáltak szerencsét a bolgár fővárosban, az ezúttal második alkalommal kiírt úgynevezett Európai Multi Játékokon, amelyre a kontinens minden fertályáról több mint ezerhatszázan érkeztek. A koreai eredetű harcművészet minden korosztályt átfogó kiemelkedő seregszemléjén – ahol küzdelem és formagyakorlat mellett töréstechnikában is versengtek a résztvevők - a mieink megállták a helyüket, dobogóközelbe verekedték magukat, de az érem előtti utolsó akadályon valamennyien fennakadtak. Ha még egy mérkőzést nyer bármelyikük, medált szerez, így viszont mind a hatuknak be kellett érniük ötödik helyezéssel a küzdelmi kategóriájukban.

molnár-bendegúz-taekwondo-győztes-2
molnár-bendegúz-taekwondo-győztes-2
Ezzel együtt jelest – avagy iskolai példánknál maradva: kisötöst – érdemelnek, hiszen derekasan állták a sarat a bulgáriai „multipróbás” eseményen, hiányérzet legfeljebb azért támadhat – leginkább persze őbennük –, mert az egyes súlycsoportok döntősei, világranglista-pontjaik jelentős gyarapításán túl egyúttal kvótát is kaptak az ez évi korosztályos Európa-bajnokságokra, márpedig ez az esély ifjú honfitársainknak ezúttal sajnos elszállt. Az Asics Arenában a nyitónapon a 21 éven aluliak, az U21-esek küzdelmeit rendezték meg. Kopcsik Laura (49 kg) olasz, majd horvát riválist nagy pontkülönbséggel verve jutott el a legjobb nyolc közé, ahol viszont az orosz Pucsko 8–3-ra nyert ellene. Így maradt neki az ötödik hely, akárcsak Gadácsi Dorottyának (62 kg). Ő a nyolcaddöntőben a görög vetélytársát húsz ponttal legyőzte, ám ekkor itt is jött egy orosz, jelesül Hallajeva, aki jóval erősebbnek bizonyult. A víkend ugyancsak az „ötös mágia” jegyében zajlott, igaz, itt – Józsa Levente esetében – a balszerencse is közbeszólt... A juniorok vetélkedésén a korábbi kadét Eb-harmadik Józsának (63 kg) már a 32 közé jutásért is mérkőznie kellett, de a hosszúnak ígérkező menetelés ragyogóan kezdődött. A 16 éves magyar magabiztosan győzte le dán, román, majd görög ellenfelét, amikor kiderült: baj történt... „Levente, aki látványos technikákkal, szinte minden helyzetből pontot elérve nagyszerűen versenyzett, nyolcaddöntős meccsén megsérült. Először azt hittük, eltörött a keze, utóbb legalább annyiban jó hír jött az orvosoktól, hogy csontrepedésről van szó, de így is vissza kellett lépnie a folytatástól. Pedig bizonyos, hogy érmet szerzett volna, a legnehezebb ellenfeleken már túljutott, s ragyogó formában volt...” – mondta el honlapunknak Patakfalvy Miklós, a hazai szövetség első embere. Másik nagy tehetségünknek, a 2017-es kadét Európa-bajnok, a juniorok mezőnyében most elsőéves Molnár Bendegúznak (45 kg) is be kellett érnie az ötödik hellyel. Nyitómeccsén bolgár riválisát legyűrte, a legjobb nyolc között aztán döntetlenre végzett a dán színekben versenyző Aulaqival, akinek a hosszabbításban sikerült bevinnie az úgynevezett aranypontot, így ő lépett tovább, s lett érmes, nem a mi fiunk. A zárónapra maradt a felnőttek viadala, amelyben két húszesztendős magyar is érdekelt volt. Patakfalvy Csenge (62 kg) első fellépésén görögön jutott túl, a negyeddöntőben azonban nyertes meccset engedett ki a kezéből az összecsapást a legvégén a maga javára fordító osztrák Mohammadival szemben. Egy győzelemmel és egy vereséggel lett ötödik Füredi Rebeka (67 kg) is, aki szerb ellenfél felett diadalmaskodott, a spanyol Albizu azonban már túl kemény diónak bizonyult. További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.