UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-03-26 11:53

Kosárlabda: az egy éve akadémiának minősített Soproni Sportiskola is átesett a szövetség felmérésein

A Soproni Sportiskola egy éve kapta meg az akadémia minősítést, így mondani sem kell: nagy elismerésben részesült a kosárlabdaklub, amely azóta több ellenőrzésen is átesett. Az elmúlt két hétben az U14-es, U16-os és U18-as játékosokat vették górcső alá, ám mint kiderült, minden egyesületben megtették ugyanazt a szövetség illetékesei. A soproniak szakmai vezetője, Horváth József adott interjút az akadémia honlapjának.

UP-info A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője, Horváth József beszélt az elmúlt időszak felméréseiről az akadémia honlapján. – A korosztályos csapatok játékosai különböző teszteken vettek részt. Az mit takar?

A soproni fiatalok a felmérésen Forrás: Soproni Sportiskola KA
A soproni fiatalok a felmérésen Forrás: Soproni Sportiskola KA
– Az idei évtől az MKOSZ előírta az utánpótlással foglalkozó kosárlabda-egyesületeknek, hogy fel kell mérni a játékosok fizikai állapotát. Ez azzal magyarázható, hogy talán ezen a téren a legnagyobb az elmaradásunk az európai élmezőnytől, ezért erre hangsúlyt fektet a szövetség. – Minden egyesületnek előírja a felméréseket, vagy csak az akadémiáknak? – Mindegyiknek kötelező. Első körben az akadémiáknak tartottak tájékoztatót, de természetesen a többi egyesület is megkapja a feladatot. – Mennyire szigorúak az előírások? – Minden igazolt játékost fel kell mérnünk, és az adatokat kell beküldeni, így a szövetség rendszerében minden játékosról szerepelni fognak. Amennyiben ez hiányzik, még az átigazolásból is kitilthatják adott kosarast. A méréseket videóra is rögzíteni kell, a felvételeket meg kell őrizni, és ellenőrzéskor bemutatni. Mondhatjuk, meglehetősen szigorú a szabályozás, de úgy gondolom, ez jó irány. – Milyen feladatokat kellett végezniük a játékosoknak? – A feladatok  az MKOSZ rendszerében megtalálhatók, pontos leírással; egyébként általánosan mérik játékosaink fizikai állapotát. A tesztek a következők: futás, védőlábmunka, súlypontemelkedés, plank (angol kifejezés, jelentése: palánk, deszka. Arra utal, hogy a törzset olyan egyenesen kell tartani, mint amilyen a deszka – A szerk.), medicinlabda-dobás, húzódzkodás, fekvenyomás. – Milyen gyakorisággal kell tesztelni? – Évente négyszer: novemberben, januárban, márciusban és májusban. A felméréshez tíz nap áll rendelkezésre, és további öt az eredmények felvitelére. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.