UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2019-03-27 15:34

Karate: csütörtöktől felnőtt Eb Guadalajarában, jövőre korosztályos kontinensviadal Budapesten

Nemcsak a tatamin lesznek „magyar ügyek” a karatésok e heti spanyolországi Európa-bajnokságán, hanem a küzdőtéren kívül is kiemelt téma lesz Budapest, miután fővárosunk ad otthont a sportág jövő évi korosztályos Európa-bajnokságának.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.huMár egy esztendő sincs hátra a karatés utánpótlás 2020-as kontinensbajnokságáig, amelynek Budapest lesz a házigazdája. Az előkészületek gondmentesen zajlanak, így különösebb izgalom nélkül számolhat be a munkák állásáról, a pillanatnyi helyzetről dr. Mészáros János, a japán eredetű küzdősport honi szövetségének első embere.

A 19 éves  Fehér Péter a felnőtt Eb-n bizonyíthat Forrás: mtk.hu
A 19 éves Fehér Péter a felnőtt Eb-n bizonyíthat Forrás: mtk.hu
Spanyolországba indulása előtt honlapunknak elmondta, hogy a vasárnapig tartó felnőtt Eb csütörtöki rajtja előtt hangzik el prezentációja a jövő februári budapesti korosztályos Európa-bajnokságról, amelyet a BOK csarnokban rendeznek meg, s a Hotel Aréna szolgál majd a mezőny szálláshelyéül. „Minden rendben” – jelentette ki lényegre törően a kadétok, a juniorok és az U21-esek 2020-as magyarországi Európa-bajnokságának előkészületeit érintve az elnök, aki nemcsak sportdiplomataként van jelen az idei guadalajarai harcművészeti kontinensviadalon, hanem – lévén máig aktív, magas övfokozatú karatéka – a mieink versenyzését is szakértői szemmel követheti nyomon. „Három-négy versenyzőnk érem közelébe juthat” – adott prognózist a válogatottról, amelyet tizenhárman alkotnak, köztük többen is az utánpótlást képviselik. Nem ők csapatunk fő éremesélyesei, ám nem kizárt, hogy éppen ők – vagy ők is – szereznek  kellemes meglepetést Spanyolországban. Közülük a férfiaknál a 21 éven aluliak táborát erősítő Fehér Péter (60 kg), illetve az ez év eleji, dániai U21-es Eb-szereplést követően újoncként a felnőttek között is szerencsét próbáló Takács Virág Vivien (61 kg) rukkolhat elő jó eredménnyel. Ez azonban már csak azért sem ígérkezik könnyűnek, mert Guadalajarában, az 54. karate Európa-bajnokságon a nevezési lista tanúsága szerint 51 nemzet képviseletében félezernél is többen tesztelik tudásukat küzdelemben és formagyakorlatban. Egészségi gondok miatt viszont nem lehet ott a magyar válogatott tagjaként a 20 esztendős Czagány Dóra, aki több érmet is szerzett már korosztályos világversenyeken, a tavalyi U21-es Eb-n például ezüstöt. Az ötkarikás játékok históriájában hivatalosan a 2020-as tokiói olimpián bemutatkozó sportág mostani Európa-bajnokságának többszörös tétje van: túl azon, hogy éremhez lehet jutni, a kontinensviadal eredményei beszámítanak az olimpiai kvalifikációba, továbbá – miként a szövetség honlapja is írja – itt dől el, hogy kik vehetnek részt a júniusi, minszki Európa Játékokon, ahol a karate szintén szerepel a programban.