UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2019-03-28 11:38

Sportlövészet: a gondok ellenére is sikeres a gödöllői TIG DSE

Nincs öt éve, hogy megalakult a gödöllői Török Ignác Gimnázium Diáksport Egyesületének sportlövő-szakosztálya, de számos remek eredményt értek már el az ott edződő fiatalok – legutóbb az eszéki junior Európa-bajnokságon. A siker kulcsáról a neves szakember, Szucsák László és fia, az utánpótlásműhely megalapítója, Mátyás beszélt honlapunknak.

M. Sz. – utanpotlassport.hu Ahogy arról beszámoltunk, a horvátországi Eszéken rendezték meg a sportlövők légfegyveres Európa-bajnokságát, ahol a felnőttek mellett a juniorkorosztály legjobbjai is összemérték tudásukat. Az utánpótláskorúak kontinensviadala magyar szempontból igazán sikeresnek mondható, ugyanis három arany-, két ezüst- és három bronzérem volt a termés.

A gödöllői Klenczner Márton a dobogó harmadik fokára állhatott fel a fiú légpuskások egyéni számában az eszéki 10 méteres Európa-bajnokságon
A gödöllői Klenczner Márton a dobogó harmadik fokára állhatott fel a fiú légpuskások egyéni számában az eszéki 10 méteres Európa-bajnokságon
A sikerből jócskán kivette a részét a 17 éves gödöllői Klenczner Márton, aki a fiú légpuskások egyéni versenyében a dobogó harmadik, míg csapatban annak legfelső fokára állhatott fel. De további, a Török Ignác Gimnázium Diáksport Egyesületének kötelékébe tartozó sportlövő is tagja volt a juniorválogatottnak: Mészáros Eszter, aki  érmet ugyan nem szerzett Eszéken, de az egyik kiemelkedő tehetségként tartják számon és Lovász Dorina. Ezek tudatában nem túlzás azt állítani, hogy rendkívül eredményes munka folyik Gödöllőn. „Azt hiszem, remek példaként szolgál a szakosztály mindenkinek, hiszen öt éve még gyakorlatilag nem is létezett, de mára Európa-bajnoki érmese van – mondja a magyar sportlövő-válogatott edzője, Szucsák László, aki a gödöllői lövészklub megalapítójának, Szucsák Mátyásnak az édesapja, s akinek a szakmai és anyagi segítse nélkül nem jöhetett volna létre az említett utánpótlásműhely. – Egy-egy iskolában mindig vannak tehetséges fiatalok, csak meg kell találni őket, és azt, hogyan dolgozzon velük az ember. Nagyon sok helyen a világban a középiskolákra alapozzák az utánpótlást – okosan –, ezt kellene valahogy átvenni az egész országban.” A neves szakember büszke a fiára, akinek a tehetséggondozása rendkívül eredményes. „Tudjuk, nem kell sokat várni, hogy az eredményt előre vigyük, talán ez a sikerünk egyik kulcsa. Nem vagyok híve a korai kezdésnek, és úgy tartom, tizenhárom-tizennégy éves korban optimális belevágni a lövészetbe, hiszen akkor már megvan a megfelelő érettség, de még sem nyomja a gyerekek vállát az érettségi vagy a felvételi vizsga súlya. De persze a jó munkához elengedhetetlen a modern felszerelés és környezet.” Nos, modern felszerelésből nincs hiány a TIG DSE-ben, sőt, a gyerekek – ahogy ők hívják: – Laci bácsi saját fegyvereit használják, csakúgy, mint az általa, Indiából beszerzett profi ruházatot. Ám a környezettel kapcsolatban komoly gondok vannak. „Már a megalakuláskor az egyik legnehezebb feladat a lőtér kialakítása volt, amihez szerencsére kaptunk segítséget a Honvédelmi Minisztérium egyik cégétől – avat be a részletekbe Szucsák Mátyás. – Ám nem olyan régen az illetékesek úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból jobb lenne, ha nem lennénk a területen, így most új lőtér megvalósításán dolgozunk. Amíg ez nem sikerül, addig Budapestre járunk a Fehér úti Nemzeti Lőtérre, ám az utazás elég komoly gondot okoz sokaknak, nem beszélve arról, hogy milyen mértékben terheli meg anyagilag a mi kicsi egyesületünket.” Az edző bízik benne, hogy rövid időn belül lesz megoldás , hiszen fontos, hogy a fiatalok megfelelő körülmények között tudjanak edzeni, és ahogyan az eredmények is mutatják: ez nemcsak a saját, hanem az egész sportág érdeke is, ugyanis minden esély megvan arra, hogy a jövőbeni olimpikonjaink nagy részét a TIG DSE adja. További korosztályos híreink SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.