UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-03-29 16:53

Hosszú, ám reményteli idény előtt áll az ifjúsági öttusa-válogatott

A hétvégén lesz az országos ifjúsági öttusabajnokság, amely válogatóversenyként is szolgál a nyáron rendezendő korosztályos világ- és Európa-bajnokságra. Szloboda József, az U17-esek és U19-esek szövetségi kapitánya kíváncsian várja a mostani viadalt.

Márványkövi Ferenc − utanpotlassport.huKitűnően szerepeltek ifjúsági korú öttusázóink a tavalyi korosztályos világversenyeken: a 2018-as portugáliai vb-n a Tamás József, Bőhm Csaba, Katona Bálint összetételű fiúcsapat ezüstérmet nyert, a lengyelországi Drzonkówban rendezett Eb-n pedig öt arany-, három ezüst- és egy bronzérem volt a fiatalok „termése”. A csapatban elért aranyak mellé (U17-es és U19-es fiú-, illetve leánycsapat) Koleszár Mihály egyéniben a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Szloboda József, az ifik szövetségi kapitánya az idén sem szeretné alább adni, ezért kíváncsian várja a hétvégi korosztályos országos bajnokságot, amely egyben válogatóversenyként szolgál az idei U17-es és U19-es Eb-re és a vb-re is.

A tavalyi vb-ezüstös fiúcsapatunk az idei világversenyen a dobogó legfelső fokára szeretne állni  Forrás: pentathlon.hu
A tavalyi vb-ezüstös fiúcsapatunk az idei világversenyen a dobogó legfelső fokára szeretne állni Forrás: pentathlon.hu
„A mostanival együtt az U17-eseknek négy, az U19-eseknek viszont mindössze három válogatóversenyt rendeznek a nyári világversenyeket megelőzően, így az idősebb ifjúsági korosztálynak kevesebb alkalma nyílik arra, hogy bebizonyítsa: ott a válogatottban a helye. Ennek ellenére minden versenyre elmegyek, és megnézem, milyen formában vannak a fiatalok, és hogy kikre számíthatok – kezdte mondanivalóját a kapitány. –  Minden indulóra kíváncsi vagyok, hiszen lehet, hogy újakat is be kell hívnom a keretbe, mert a sérülések sajnos nem kerülték el a stabil válogatottakat sem. Többek között az egyéniben korosztályos Eb-bajnok Koleszár Mihály is kényszerpihenőn van egy makacs sérülés miatt. Remélem, a nyári világversenyig felépülnek a sérültjeink” – elemezte a helyzetet a szakvezető. A kapitány elmondta: az idén tapasztalt sok sérülésre, amely szinte minden korosztályt érintett, még keresik a választ, de vélhetően valamennyi a kombinált számhoz köthető: a lézerpisztolyos lövészet és a futás kombinációja különleges megterhelést jelent a versenyzők számára, hiszen a lövészet előtti hirtelen megállás majd újra indulás miatt nagyobb a sérülések kockázata. „Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy elejét vegyük az ilyen típusú sérüléseknek: a fiatal, főként válogatott versenyzőinket orvosi vizsgálatnak vetjük alá, és a járás, illetve a futás közbeni élettani hatásokat figyeljük, hátha így többet megtudunk a sérülések lehetséges okairól” – magyarázta a szakember. A kapitány leszögezte: bár megvannak a jelöltjei, neveket még nem akar sorolni, hiszen rajtuk kívül más tehetségeket is figyel. „A fejemben nagyjából már összeállt a válogatott kerete: az idén is vélhetően azok kerülnek be a csapatba, akik az eddigi világversenyeken már bizonyítottak. Ettől függetlenül minden versenyzőt figyelni fogok, elképzelhető, hogy újak is bekerülnek a keretbe.  Azt szeretném, ha minél több induló jó teljesítménnyel rukkolna elő, és a fiatalabbak felvennék a versenyt az idősebbekkel szemben. Abban bízom, hogy nagy lesz a versengés a válogatottba kerülésért” – így Szloboda. Az országos bajnokságot követően további válogatóversenyek következnek, így adódik még arra alkalom, hogy a kapitány véglegesíteni tudja a keretet. Ha már végleges a csapatba kerültek névsora, az Eb előtt még egy komoly megmérettetés vár a fiatal öttusázókra: május elején az U17-es korosztály tagjai Prágában, míg az U19-es versenyzők a lengyelországi Drzonkówban vesznek részt rangos, nemzetközi négytusa versenyen. Utána pedig jöhetnek az év legfontosabb megmérettetései, remény szerint nem eredménytelenül.

Az idei év rangosabb nemzetközi versenyei, amelyeken ifjúsági korú öttusázóink részt vesznek: IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, KAUNAS (LITVÁNIA), JÚNIUS 9-16. IFJÚSÁGI VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA (BULGÁRIA), JÚLIUS 18-26. LASER-RUN EURÓPA-BAJNOKSÁG, WEIDEN (NÉMETORSZÁG), AUGUSZTUS 23-25. LASER-RUN VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, SZEPTEMBER 7-9. OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE, SPALA, LENGYELORSZÁG (AZ IDŐPONT MÉG NEM ISMERT)

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.