UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-03-31 17:53

Amíg Zalaegerszegen a diák I-es pesterzsébetiek, addig Dorogon a junior magyar birkózók halmozták az érmeket

Szombaton két rangos versenyt is rendeztek az utánpótláskorú kötöttfogású birkózók számára. Zalaegerszegen a diák I-es országos bajnokságon 178 fiatal lépett szőnyegre, Dorogon a juniorok mérték össze tudásukat a Fekete Gyémánt-kupán.

UP-infó – utanpotlassport.hu 55 szakosztály 178 birkózója vett részt a diák I-es kötöttfogású országos bajnokságon, a Zrinszki Alapítvány-kupán. A zalaegerszegi megmérettetésen 14 súlycsoportban indultak versenyzők. Az aranyérmeket tekintve a Cegléd birkózói szerepeltek a legjobban, hiszen Józsa Attila (38 kg), Mizsei Milán (50 kg) és testvére, Mizsei Ádám (54 kg) révén hármat is szereztek. Ennek ellenére a csapatpontversenyt az ESMTK nyerte. Az egyesületből Farkas Zsombor (32 kg) és Felkai Bendegúz (46 kg) első helyezéssel járult hozzá a sikerhez. Az aranyak mellett a pesterzsébetiek három-három ezüst- és bronzérmet zsebeltek be.

esmtk birkozoszov
esmtk birkozoszov
A dobogó legfelső fokára a Csepelt és a Diósgyőrt képviselve is két-két versenyző állhatott fel. Előbbi klubnak a 29 kilósoknál Köves Dávid, 35 kilogrammban Fige Levente teljesítménye hozott első helyet, míg a miskolciaknak Szinay Szabolcs (58 kg) és Bíró Balázs (76 kg) szerzett aranyérmet. A triplázni vagy duplázni tudó klubok mellett az Esztergom, a Ferencváros és a Kazincbarcika egy-egy sportolója is megnyerte súlycsoportját, így összesen kilenc egyesület vihetett haza érmet a bajnokságról. A csapatpontverseny második helyén a Cegléd, míg a harmadikon az FTC végzett.
MOL_Szoke_Alex_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
MOL_Szoke_Alex_511x365_acf_cropped_511x365_acf_cropped
Kilencedszer rendezték meg a Fekete Gyémánt-kupát, amelyen közel száz birkózó szerepelt. Az év második junior kötöttfogású minősítési versenyén a magyarok mellett cseh, ukrán, szerb, román, szlovák és szlovén birkózók is részt vettek a dorogi eseményen. A Városi Sportcsarnok három szőnyegén tíz súlycsoportban zajlottak mérkőzések, végül a tíz kategóriából kilencet magyar versenyző nyert meg. Egyedül 63 kilogrammban született külföldi győzelem, de ott is szerepelt magyar a döntőben, hiszen a román Mihai Gabriel a tatabányai Gyűrky Tibort múlta felül. A többi súlycsoportban a már nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő hazai birkózók domináltak. Például a junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Váncza István a 67 kilósoknál, az U23-as világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás 77 kilogrammban, míg a junior Eb-ezüstérmes, kadét világ- és Európa-bajnok Szőke Alex a 97 kilós mezőnyben bizonyult verhetetlennek. Bár a csapatpontversenyt Románia nyerte, öt olyan döntő is volt a tornán, ahol az aranyérem sorsa hazai birkózók között dőlt el. Az egyesületek versenyében végül a Budapesti Honvéd ért be második helyre, megelőzve az ESMTK-t.

DIÁK I-ES KÖTÖTTFOGÁSÚ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, ZALAEGERSZEG A bajnokok 29 kg: Köves Dávid (Csepeli BC). 32 kg: Farkas Zsombor (ESMTK). 35 kg: Fige Levente (Csepeli BC). 38 kg: Józsa Attila (Ceglédi VSE). 46 kg: Felkai Bendegúz (ESMTK). 50 kg: Mizsei Milán (Ceglédi VSE). 54 kg: Mizsei Ádám (Ceglédi VSE). 58 kg: Szinay Szabolcs (Diósgyőri BC). 63 kg: Pőcze Bence (Kanizsai BSE). 69 kg: Cseh Balázs (Orosházi BE). 76 kg: Bíró Balázs (Diósgyőri BC). 85 kg: László Koppány (FTC). +85 kg: Pásztor Martin (Kazincbarcikai VSE) JUNIOR FEKETE GYÉMÁNT-KUPA, KÖTÖTTFOGÁS, DOROG A győztesek 55 kg: Rácz Richárd (Orosházi SBK). 60 kg: Török Tamás (Ceglédi VSE). 63 kg: Mihai Gabriel (román). 67 kg: Váncza István (FTC). 72 kg: Bak Gergely (FTC). 77 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE). 82 kg: Takács István (BVSC-Zugló). 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK). 97 kg: Szőke Alex (ESMTK). 130 kg: Vitek Dáriusz (Budapesti Honvéd SE)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.