UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-03-31 16:00

Kosárlabda: interjú Harsányi Mária vezetőedzővel a KSC Szekszárd leány kadétcsapatának remek szerepléséről

A KSC Szekszárd leány kadét kosárlabdacsapata lelkes, alázatos és célratörő munkát végez hétről hétre Harsányi Mária vezetőedző szerint, aki leginkább ennek tudja be együttese remek szereplését. A szekszárdiak – egyetlen vereséget elszenvedve – jelenleg másodikok a felsőházi rájátszás tabelláján és szinte biztos résztvevői az országos nyolcas döntőnek.

M. Sz. utanpotlassport.hu A KSC Szekszárd leány kadét kosárlabdacsapata az előző idényben egyáltalán nem teljesített rosszul, a negyedik helyen zárt, ám a mostani évadban szenzációs teljesítményt nyújt. Szerdán ugyan kikapott a Csata DSE együttesétől, ám idén ez volt az alakulat első veresége. Jelenleg második a felsőházi rájátszás tabelláján és szinte biztos résztvevője az országos nyolcas döntőnek. A sikerekről Harsányi Mária vezetőedzőt kérdeztük.

A szekszárdiak kadétegyüttese, középen Harsányi Mária vezetőedzővel Forrás: KSC Szekszárd
A szekszárdiak kadétegyüttese, középen Harsányi Mária vezetőedzővel Forrás: KSC Szekszárd
– Az előző idény sem sikerült rosszul, ám a jelenleg futó szenzációs. Minek köszönhető a remek szereplés? – Ugye, tavaly a kétezerkettes korosztály volt a rangidős a kadétbajnokságban, de az én húzóembereim már akkor is a kétezerhármasok voltak. Mivel az idősebbek minden csapatban kiöregedtek, és feljebb léptek a juniorok közé, így még inkább dominálni tudunk. Én leginkább ennek tudom be a sikert, illetve annak az óriási, alázatos munkának, amit ez a csapat végez hétről hétre. – Ha jól értem, akkor a mostani évadban minden összeállt. – Igen, mint mondtam, a lányok rengeteget dolgoznak, plusz munkákat is bevállalnak. Az egyetlen probléma talán az, hogy nincsen magas emberem, és ezt elég nehéz kompenzálni. – Mégis, mi erre az ellenszer? – Ezt a gondot leginkább az egész pályás letámadásokkal és a kemény mezőnymunkával tudjuk ellensúlyozni, így kiküszöböljük azt, hogy palánk alól sok pontot kapjunk. – Gyakran felvetődő kérdés az utánpótlásban, hogy a képzés vagy az eredmény a fontosabb. Ön hogyan látja? – A kettőnek párhuzamosan kell léteznie. Nyilván a legfontosabb, hogy a felnőttcsapatnak és a válogatottnak játékosokat adjunk, ám a korosztályos versenyeken és bajnokságokban elért sikerek eléggé megnövelik az önbizalmat. Az önbizalom serkenti a fiatalok fejlődését. Annál meg nincs nagyobb öröm, amikor a helyi fiatalok adják az NB I-es csapat gerincét. – Mennyire motiválja a lányokat, hogy több szekszárdi születésű kosárlabdázó is bekerült már a felnőttegyüttesbe? Elég csak Studer Zsuzsára, Ágnesre vagy Bálint Rékára gondolni. – Egyértelmű, hogy lelkesíti őket, nem véletlen, hogy minden meccsükön ott vagyunk a lányaimmal, sőt, ha a mi meccsünkkel nem esik egybe, akkor vidékre is elkísérjük őket. A hazai párharcokra feladatokat is szoktam adni nekik. Mindig választaniuk kell egy játékost – de kétszer egymás után nem választhatják ugyanazt –, és a lefújás után írni kell egy értékelést. Nem statisztikát, hanem értékelést a támadó- és védőteljesítményről. Ez rengeteget hozzárak az edzésmunkájukhoz, sokat tudnak tanulni belőle. Ráadásul elleshetik példaképeiktől a jó megoldásokat. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.