- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Súlyemelés: tini hölgyek felnőtt Európa-bajnokságon

Jancsó Kornél– utanpotlassport.hu [1] Hét nő, köztük három, roppant ifjú hölgy és két férfi alkotja a magyar súlyemelők válogatott csapatát, amely Georgia – korábbi nevén Grúzia – harmadik legnagyobb városában, Batumiban versenyez a szombaton rajtoló felnőtt Európa-bajnokságon.

Árva Cintia a felnőttek között is leteheti névjegyét Forrás: Baon [2]

Árva Cintia a felnőttek között is leteheti névjegyét  •  Forrás: Baon

Nyolc napon át viaskodnak egymással a kontinens erős emberei – összesen 42 országból négyszázan – , s ha főszerepet aligha játszanak is a mieink, azért mind a kilencen az első tízben lehetnek súlycsoportjukban. Legalább is ez a reménye a hazai szövetség első emberének, Dobos Imrének, aki derűlátóan hozzáfűzte: azért több emelőnktől is előkelő helyezésre számít, és – a szavai szerint – nem lenne meglepve, ha több érmet is szereznénk a kontinentális viadalon. Persze a kalkulálás nem egyszerű, már pusztán azért sem, mert ezen az Európa-bajnokságon mutatkoznak be a világszövetség által a múlt esztendő végén jóváhagyott, s ez évtől érvényes új kategóriák. Nagy kérdés, hogy az ily módon kényszerű kategóriaváltás kiknek és mennyiben kedvez.

Amellett azt sem tudni, hogy ki milyen formában érkezik Batumiba így, a versenyszezon elején, amikor is figyelmünk – lapunk jellegéből fakadóan – a legifjabbakra, jelesül a három tizenéves grácia szereplésére irányul. A feladatuk egyértelmű: ha lehet, javítsák meg legjobbjaikat, aztán majd kiderül, hogy a remélt új egyéni csúcsok mit érnek a végelszámoláskor, a fogásnemi és az összetett sorrendben, merthogy az Eb-n szakításban és lökésben külön is osztanak érmet.

Medált nyilvánvalóan illetlenség lenne várni a tiniktől, abban már inkább bizakodhatunk, hogy mindhárman az első hatban végeznek súlycsoportjukban, bár az sem ígérkezik könnyűsúlyú feladatnak. Noha az életkor nem minden, azért jegyezzük meg: a magyar trió legfiatalabb tagjánál, Árva Cintiánál az előnevezések alapján – a teljes Európa-bajnoki mezőnyt tekintve – valamennyi riválisa idősebb. Amin nincs mit csodálkozni, hiszen a kecskemétiek üdvöskéje december utolsó napján tölti be 17. életévét. A korlétrán szintúgy igen jó a pozíciója a 2001-es születésű, szombathelyi Boros Viktóriának, miként a 2000-es, békéscsabai Mitykó Veronikának is.

Árva az 55, Mitykó a 71, Boros pedig a 87 kilósok között próbál szerencsét.

Egyéb korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN [3] a sportági aloldalunkon.