UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-04-06 10:55

Kosárlabda: a 18 éves Kovacsics Ákos beteljesítette gyermekkori álmát azzal, hogy nyáron az Egyesült Államokba szerződött

A Rátgéber Akadémia junior kosárlabdacsapatának korábbi meghatározó játékosa, a Diákolimpia-győztes Kovacsics Ákos beteljesítette gyermekkori álmát azzal, hogy nyáron az Egyesült Államokba szerződött. A pécsi tehetséget a European Youth Basketball League nemzetközi sorozatában fedezték fel, és ajánlottak neki ösztöndíjat. A ratgeberakademia.hu-nak mesélt élményeiről és benyomásairól a 18 éves kosaras.

UP-info A 18 éves kosárlabdázó, Kovacsics Ákos a Rátgéber Akadémián nevelkedett tehetség, aki az akadémia filozófiájának megfelelően rengeteg nemzetközi tornán és versenysorozatban is részt vett csapatával: a Regional Youth Basketball Games mellett játszott Európa legrangosabb utánpótlás-sorozatában, az EYBL-en is.

Az edzések is teljesen mások az Egyesült Államokban Kovacsics Ákos elmondása szerint Forrás: Rátgéber Akadémia
Az edzések is teljesen mások az Egyesült Államokban Kovacsics Ákos elmondása szerint Forrás: Rátgéber Akadémia
„Több alkalommal is szerepeltem EYBL-tornán, amelyeken lehetőségem volt megmérkőzni a legjobb európai csapatokkal, mint például a Lido di Roma vagy a TTU Tallin együttesével” – mondja az ifjú tehetség, aki a nyár végén költözött Kentuckyba. – „Az egyik viadalon egy amerikai játékosmegfigyelő, Tomaso Sasdelli kiszúrt magának, és felvette velem a kapcsolatot. Ő továbbította összefoglaló-videómat jelenlegi iskolám, a Wesley Christian High School szakosztályvezetőjének és vezetőedzőjének, David Meddingsnek, akinek nagyon tetszett a játékom, így ösztöndíjat ajánlott. Jelenleg végzős vagyok a középiskolában, ahol  jó érettségi vizsgát szeretnék tenni, majd valamelyik egyetemen folytatni a tanulmányaimat.” Ákosnak ezzel gyerekkori álma vált valóra. Elmondása szerint több profi ajánlatot is kapott mind magyar, mind külföldi kluboktól, neki azonban kiskora óta az volt a célja, hogy az Egyesült Államokban kosárlabdázzon. „Emlékszem, amikor elkezdtem kosarazni, első edzőm, Mintál Csaba megkérdezte, hogy ki hol fog játszani, amire én habozás nélkül rávágtam: Amerikában. Bár több nagyszerű ajánlatot is kaptam, amit ezúton is nagyon köszönök, de számomra egyértelmű volt a döntés. Nagyon tetszik az ország, az amerikai kultúra, az emberek hozzáállása a dolgokhoz és persze a kosárlabda is!"
Wesley Christian High School kosárlabdacsapata Forrás: Rátgéber Akadémia
Wesley Christian High School kosárlabdacsapata Forrás: Rátgéber Akadémia
Mesél az amerikai kosárlabda-kultúráról és az edzésmódszerekben mutatkozó különbségekről is. „Sokkal erőteljesebb a játék, és nagy hangsúlyt fektetnek a konditerem használatára is, ami egyébként elkerülhetetlen, ha valaki érvényesülni akar itt. Minden nap három órát edzünk  iskola után, illetve hetente több alkalommal is van reggeli edzőtermi vagy labdás gyakorlás. A kültéri tréningeken előszeretettel forgatunk traktorgumikat vagy futunk hátunkra kötött ejtőernyővel. De a sportcsarnok folyamatosan nyitva van számunkra, így gyakorlatilag éjjel-nappal van  lehetőség egyéni gyakorlásra, fejlődésre. A pályán sok az egymás elleni versengés, ami értelemszerűen megnöveli a versenyszellemet." Milyen fogadtatásban részesült? „Nagyon kedvező volt. Amikor  este tizenegykor leszállt a gépem, az edzőm kijött értem a reptérre a családjával, így egyből lehetőségem adódott, hogy megismerjem őket. Nagyon sok nemzetiségű a csapatunk, van játékos Ausztráliából, Tunéziából, Spanyolországból, Hollandiából, Németországból, Oroszországból, Izlandról, Olaszországból, Dél-Szudánból, Bosznia-Hercegovinából, az Egyesült Államokból és természetesen Magyarországról. Itt töltöttem be a tizennyolcadik életévemet, amit felejthetetlenné tettek a társaim. Úgy érzem, sikerült jól beilleszkednem a csapatba, és megtaláltam a helyemet a pályán és azon kívül is. Rengeteg időt töltünk együtt a srácokkal, különböző programokon veszünk részt, ami nagyban megkönnyíti, hogy megismerjük egymást és csapattá illetve családdá kovácsolódjunk.” További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.