UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-04-07 09:01

Fiatal magyar birkózók a tapasztalt Európa-bajnoki mezőnyben

Hétfőn Bukarestben kezdetét veszi a felnőtt birkózó Európa-bajnokság. A magyar csapat huszonnégy fővel vesz részt az eseményen, és mindhárom fogásnemben találkozunk olyan fiatal versenyzővel, aki egy hónapja még az újvidéki U23-as Eb-n szerepelt, de most a felnőttek között indul, és képes lehet a bravúrra.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Kötöttfogásban a magyar csapat tagja Torba Erik (60 kg), aki a márciusi U23-as Eb-n 63 kg-ban bronzérmet szerzett Újvidéken, de a szerbiai város felnőtt versenyéről is vannak szép emlékei, hiszen két évvel ezelőtt ötödik lett az ott rendezett kontinensviadalon. A Budapesti Honvéd birkózója tavaly Kaszpijszkban kilencedik helyen végzett a 60 kilósok felnőtt Európa-bajnoki mezőnyében, és már bebizonyította, hogy minden versenyen képes a meglepetésre. Kovács Bence 55 kg-ban két U23-as Eb-ötödik hely után érkezik a román fővárosba, a tavalyi korosztályos világbajnokságon hetedik lett, most 63 kg-ban lép szőnyegre. A nőknél Réczi Bianka sérülés miatt kihagyja a versenyt, ott lesz viszont az 57 kilogramm újdonsült U23-as Európa-bajnoka, Galambos Ramóna. A szigetvári nevelésű, pécsi birkózó az U23-as Eb-ken már kibérelte magának a dobogót, hiszen tavaly Isztambulban és azt megelőzően, Szombathelyen is harmadik lett az 55 kg-ban. A felnőttek között tavaly egy kilencedik hely jött össze neki Kaszpijszkban. Most eggyel feljebb indul.

Galambosra holnap kemény ellenfél vár a döntőben Forrás: birkozoszov.hu
Galambosra holnap kemény ellenfél vár a döntőben Forrás: birkozoszov.hu
„Szemmel láthatóan magabiztosabb lett, és jobban elhiszi magáról, hogy bármikor oda tud érni a legjobbak közé egy nagy versenyen, akár a felnőttek között is, az 59 kilósok mezőnyében” – mondta róla Ritter Árpád, a nők szövetségi kapitánya. Szabadfogásban Vida Csaba (70 kg) és Antal Dániel (74 kg) képviseli az utánpótláskorúakat. Mindketten részt vettek a legutóbbi a U23-es Eb-n, kimagasló eredményt azonban nem sikerült elérniük. „Vida Csaba indul 70 kilóban. Fiatal fiú, vele kapcsolatban előre gondolkodunk, igazából a 2024-es párizsi olimpiára lehet majd ereje teljében. Csabinak a teljesítményét kell stabillá, magas szintűvé tenni, egyébként bátran támad lábra és nagyon jól dob, ezek az erősségei. Felvállalja a helyzeteket, bátor birkózást mutat. Szeretném, ha U23-as létére alaposan belekóstolna a felnőtt élmezőnybe. A 74 kilós Antal Dani szintén a fiatalságot képviseli, ebben a súlyban Dani Gulyás Zsombor helyén szerepel, aki a műtétje utáni rehabilitációnál tart. A bukaresti Eb tapasztalatszerzésnek kitűnő lehet számára, de igazából a budapesti U23-as világbajnokság lesz a fő versenye. A két fiataltól tisztes helytállást várok, a felnőtteknél a 74 kiló is rendkívül sűrű” – nyilatkozta a szövetség honlapján Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott edzője. Az Európa-bajnokság hétfőn a szabadfogásúak küzdelmeivel rajtol. Szerdán a nők, pénteken a kötöttfogásúak mezőnye is megkezdi szereplését. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.