UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-04-08 10:37

Úszás: Békési Eszter átmentené formáját a nyári korosztályos világversenyekre

A felnőtt országos bajnokság egyetlen utánpótláskorú aranyérmese az Egri Úszó Klub 17 éves mellúszója, Békési Eszter. A százon és kétszázon is győztes sportoló étvágyát azonban nem elégítette ki a dupla siker, a kazanyi junior Eb-n és a budapesti korosztályos vb-n is a legjobbak közé szeretne kerülni.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Nagy csodákat és aranyesőt senki sem várt az utánpótláskorú versenyezőktől a Debrecenben rendezett felnőtt úszó országos bajnokságon. Már csak azért sem, mert a Milák Kristóf, Késely Ajna, Kalmár Ákos fémjelezte aranygeneráció már nem a korosztályos mezőnyben szerepel, no meg a legkevésbé sem a márciusi seregszemle számított a fiatalok legfontosabb idei megméretésének.

Békési Eszternek minden oka megvolt a boldogságra a debreceni felnőtt ob-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Békési Eszternek minden oka megvolt a boldogságra a debreceni felnőtt ob-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Bár ezúttal is láthattunk remek teljesítményeket utánpótláskorú úszóktól, aranyéremnek csak az Egri Úszó Klub 17 éves sportolója, Békési Eszter örülhetett. Sőt mindjárt kettőnek is. A bajnokság első napján kisebb meglepetésre száz méter mellen győzött (1:08.95), majd két nappal később kétszázon már esélyesként diadalmaskodott (2:28.84). „Jó formában voltam, számítottam a jó eredményre, de elsősorban a fő számomban, kétszázon. Arra is készültünk inkább, ezért a száz egy kicsit meglepő volt, nemcsak a többieknek, hanem nekem is. Szerintem az volt a kulcs, hogy a rövidebb távra is sikerült átvinni azt a taktikát, amit kétszázon szoktam úszni, ezért úgy érzem, most már a gyengébbik számomban is kezdek erősödni.” Békési remek teljesítményét a jól sikerült felkészülés alapozta meg. Csapattársaival és edzőjével, Kovács Ottóval a portugáliai Madeirán vettek részt háromhetes edzőtáborban, és kiváló körülmények között hangolhattak az év nagy versenyeire.  Feladatból ugyanis nem lesz hiány 2019-ben. „A júliusi, kazanyi junior Európa-bajnokságra éremért megyek. Tavaly Helsinkiben a kontinensviadal volt az első jelentős nemzetközi megméretésem, két középdöntőt úsztam, ezért elégedett voltam magammal. Bízom benne, hogy az ottani tapasztalatokat tudom hasznosítani Oroszországban is.” Aztán pedig következik augusztusban a hazai rendezésű junior-világbajnokság a Duna Arénában… „Már alig várom, hogy a magyar közönség előtt a legjobb formámat nyújthassam. Biztos, hogy még nehezebb verseny lesz, mint az Európa-bajnokság. Ettől függetlenül a döntőbe várom magam, és igyekszem a világ legjobbjai között is dobogóra kerülni.” A 17 éves mellúszó specialista karrierje fontos mérföldkövéhez érkezett azzal, hogy megszerezte pályafutása első felnőtt egyéni országos bajnoki címét. De idővel nem csak a magyar uszodákban szeretne a legjobbak közé tartozni. „A terveim között szerepel a jövő évi tokiói olimpia, aztán pedig egy esztendővel később a felnőtt-világbajnokság. Ha ezeken jól tudok teljesíteni, boldog leszek!” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.