UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2019-04-08 16:33

Vívás: a kardozó Szűcs Luca élete legnagyobb fordításával lett kadétvilágbajnok

„Már reggel éreztem, hogy jó napom van, és ahogyan haladtunk előre, egyre jobban akartam nyerni” – mondta az újdonsült kadétvilágbajnok Szűcs Luca. A BVSC-Zugló 16 éves kardvívója egy nappal a toruni siker után boldogan értékelt.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Vasárnap élete talán legjobb teljesítményével rukkolt elő a BVSC-Zugló 16 éves kardvívója, Szűcs Luca a toruni korosztályos vívó-világbajnokságon. A kadétok, vagyis az U17-esek mezőnyében veretlenül menetelt végig a versenyen, és estére a világ tetejére ért.

Szűcs Lucát (balra) senki sem tudta megállítani Torunban Forrás: Bizzi Team
Szűcs Lucát (balra) senki sem tudta megállítani Torunban Forrás: Bizzi Team
Pedig éppen a versenyt megelőzően betegedett meg, így nem is várt sokat magától a viadalt megelőzően. „Úgy vágtam neki az egésznek, hogy élvezzem, amit csinálok, vívjak egy jót. De aztán már reggel éreztem, hogy jó napom van, és ahogyan haladtunk előre, egyre jobban akartam nyerni.” A selejtezőből a főtáblára a második legjobb mutatóval került fel, akkor már látszott, messzire juthat a versenyen. Így is lett: miután a negyeddöntőben 7:13-ról, majd pedig 10:14-es állásról is fordított, már senki sem állíthatta meg. „Örültem, hogy nem tábla egyes pozícióban kerültem fel, mert szerintem úgy nem lehet versenyt nyerni. A legfontosabb és egyben legnehezebb asszóm egyértelműen a negyeddöntőben volt, akkora hátrányban voltam, hogy minden mindegy alapon kezdtem vívni, és bejött.  Azért különösen nagy öröm ez, mert nem emlékszem rá, hogy korábban ekkorát fordítottam volna.” Az újdonsült világbajnokot egész nap biztatta már juniorkorú csapattársa, Pusztai Liza is, ami nagy erőt adott neki a kiélezett pillanatokban. Ráadásul a végén edzője, Bódy Benjámin is megdicsérte az egész napos parádéért. „A végén azt mondta nekem: most már utálhatom. Méghozzá azért, mert a múlt héten annyira a felkészülésre kellett koncentrálnom, hogy nem engedett el sehova, nem csinálhattam semmi mást. Akkor azt mondtam neki, hogy ő a világ leggonoszabb embere. Erre ő csak annyit felelt, hogy ilyet csak akkor mondhatok neki, ha megnyertem a vébét. És most eljött ez a pillanat.”

A felkészülés volt a kulcs Természetesen Szűcs Luca edzője, Bódy Benjámin is elégedett volt. „Az ő sikerének kulcsa egyértelműen a felkészülésben rejlik. Nála fontos, hogy egyszerre egy dologra tudjon koncentrálni, és ez most megvolt, ennek köszönhető a győzelem. Valóban a negyeddöntő volt a legnehezebb. Amikor ekkora hátrányba kerül tanítványom, mindig elengedem a kezét, felejtse el a taktikát,  csinálja azt, amit ő érez. Így volt ez most is, és szerencsére olyan stílusban kezdett vívni, ami teljesen kizökkentette ellenfelét .”

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.