UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-04-10 17:55

Felnőtt birkózó Európa-bajnokság: Galambos Ramóna a vigaszágon folytatja

Rettenetes ágra tette a sors(olás) Galambos Ramónát a bukaresti felnőtt Eb-n az 59 kg-ban. A negyeddöntőben legyőzte a kétszeres Eb-győztes, vb-ezüstérmes bolgár Dudova, aki végül a fináléba küzdötte magát. Azáltal az újdonsült magyar U23-as Európa-bajnok a vigaszágon folytathatja útját – a bronzérem felé.

B. Z./Sz. I. – utanpotlassport.hu Galambos Ramóna a C szőnyegen Teona Dzsandagasvilivel kezdett az 59 kg  selejtezőjében, a 11 tagú mezőnyben. Az ellenfél sporttörténelmi szereplő lett Bukarestben. Georgia (alias Grúzia), amely a két férfi szakágban nagyhatalom, a női birkózásban most indít először versenyzőt felnőtt-világversenyen. Ráadásul egyedül Teonát, akinek nincs jegyzett nemzetközi eredménye. Honnan is lenne, hiszen eddig a nagy utánpótlás-viadaloktól is távol maradt hazája. Ennek megfelelően Ramóna mindössze másfél perc alatt eljutott a 10–0-ig, a technikai tusig.

Ramóna nagyot küzdött az elődöntőbe jutásért, de ezúttal nem sikerült Fotó: UWW
Ramóna nagyot küzdött az elődöntőbe jutásért, de ezúttal nem sikerült Fotó: UWW
A negyeddöntőben már sokkal erősebb kihívó várt. A bolgár Biljana Dudova tavaly és azelőtt is megnyerte a felnőttek kontinensviadalát. 2017-ben az 55, 2018-ban az 57 kilósok mezőnyében állhatott fel a dobogó legfelső fokára, most pedig még egy súllyal feljebb indult. A tavalyi U23-as Eb-t már ebben a súlyban nyerte, a budapesti felnőtt-világbajnokságon pedig egy súllyal lejjebb az elődöntőben Barka Emesét ütötte el a döntőtől, hogy aztán ezüstérmet szerezzen. A magyarországi fináléban kínai versenyzőtől kapott ki, így a vb-n is elmondhatta magáról, hogy a legjobb európaiként zárt. Galambos végig partiban volt , már az első másodpercektől kezdve nagy és kiegyenlített küzdelem zajlott a szőnyegen. A szünetre 1–0-s Dudova-vezetéssel mentek, ez a fél perc arra is jó volt, hogy Ramóna időközben szerzett szájsérülésén (a bolgár 12 másodperccel a szünet előtt belekapott) is igyekezzen túljutni. Folytatódott a birkózás, de az idő egyre fogyott és rövidesen már 2–0 állt az eredményjelzőn Dudova javára. Az utolsó percben a magyar lány rákapcsolt, akciót indított... De az ellenfélnek sikerült mögékerülnie, és újabb két ponttal gazdagodott. A tisztes, 4–0-s vereség után már csak a vigaszág reménye maradt meg. Ahhoz arra volt szükség, hogy a bolgár nyerjen az elődöntőben is. Ott újabb nagyágyú lépett Ramóna bukaresti történetébe: a súlycsoport tavalyi kontinensbajnoka, a török Elif Jale Yesilirmak. De ezúttal Dudova bizonyult jobbnak. Fegyelmezett, energikus birkózással 2–0-ra megnyerte a meccset, döntőbe jutott, miáltal Ramóna pedig a vigaszágra. Ott sem lesz könnyű... Elsőként a 32 éves, rutinos, Eb-ezüstérmes, fehérorosz Katjarina Hancsar-Januskevicset kell legyűrnie, s ha sikerül, akkor még jön az elődöntő vesztese, a tavalyi kontinensbajnok, török Yesilirmak. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.