UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-04-11 20:25

Galambos Ramóna értékes ötödik helye a felnőtt birkózó Eb-n

Két nagy skalpot is begyűjtve lett végül ötödik Galambos Ramóna a bukaresti felnőtt Európa-bajnokságon, a megszokott súlyánál feljebb, az 59 kg-ban birkózva.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Fantasztikus iramot diktálva győzte le Galambos Ramóna a délelőtti vigaszági mérkőzésen a 32 éves, rutinos, Eb-ezüstérmes, fehérorosz Katjarina Hancsar-Januskevicset. Az ellenfél az első menetben 3–0-s magyar vezetéskor négypontos hátravágással még fordított, de attól kezdve már csak Ramóna volt a szőnyegen. Kiléptetésekkel és mögékerülésekkel 9–4-re vezetett, és a bírók annyira élvezték a meccset, hogy elfelejtették meginteni Hancsart. Pedig többször is megtehették volna.

Ramóna (zöld mezben) támadásban Forrás: UWW
Ramóna (zöld mezben) támadásban Forrás: UWW
Aztán a magyar rövidre zárta a történetet: megkontrázta a fehérorosz szaltóját, 11–4, és az 5:38. percben két vállra fektette ellenfelét. A kora esti bronzmérkőzésen a súlycsoport tavalyi kontinensbajnoka, a török Elif Jale Yesilirmak volt az ellenfél. Ramóna ott folytatta, ahol délelőtt a fehérorosz ellen abbahagyta. Tapadt a törökre, és folyamatosan ment előre. Ezúttal nem maradt el az intés, 1–0 ide. A második menetben a csak kicsivel magasabb, de erősebb testalkatú Yesilirmak enyhe fölényre tett szert; el kellett fogadnunk, hogy megintették a mi leányunkat is (mi mást tehettünk volna?), 1–1. Másfél perc volt hátra. Ramóna támadásaiban már nem volt meg az addigi sodró lendület, a török mögékerülése mégis kissé balszerencsés módon érkezett, 1–3, és azzal tulajdonképpen eldőlt a bronzmeccs sorsa. A maradék harminc másodpercben Ramóna kockáztatott, s azt Yesilirmak újabb mögékerüléssel kihasználta. 5–1 és török bronz lett a vége. Az Európa-bajnoki címet Galambos első legyőzője, a bolgár Biljana Dudova nyerte el, teljesen megérdemelten, miután a döntőben 3–0-ra verte az orosz Szvetlana Lipatovát. • • • • • A 76 kg bronzmérkőzésén a tavalyi U23-as Európa-bajnok Németh Zsanett 6–2-re legyőzte a norvég Solheimet. Ő már nem utánpótláskorú, de az elmúlt években honlapunk egyik főszereplője volt. Kicsit „a mi gyerekünk”… Gratulálunk neki. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.