UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-04-11 13:53

Labdarúgás: Németh Antal szerint van még tartalék a 2000-es korosztályban

Míg U17-es válogatottunk kivívta az Európa-bajnoki részvételt, U19-es együttesünk rúgott gól nélkül, negyedikként zárt az elitkörben. Németh Antal szövetségi edző a miértekről, a 2000-es korosztály további útjáról, tehetségeink gondozásáról egyaránt nyilatkozott honlapunknak.

Leiner Soma - utanpotlassport.huA tavasz hagyományosan az elitkörök időszaka, U17-es, illetve U19-es válogatottunk pedig az elmúlt három esztendőben rendre eljutott az Európa-bajnokság kapujába. Az utolsó lépcsőfok megugrása persze nem egyszerű feladat. Ezt jól példázza, hogy a két korosztályban az elmúlt tíz év húsz Európa-bajnokságán csupán két alkalommal vett részt a magyar csapat – 2014-ben Mészöly Géza U19-es együttese rendező volt, míg 2017-ben a Szélesi Zoltán vezette U17-es csapat kvalifikálta magát az Eb-döntőbe.

Rúgott gól nélkül zárt az elitkörben U19-es válogatottunk Fotó: Földi Imre
Rúgott gól nélkül zárt az elitkörben U19-es válogatottunk Fotó: Földi Imre
Most hozzáadhatunk a kvalifikációk számához még egyet, hiszen U17-es csapatunk szerepel az írországi kontinenstornán. Ellenben U19-es fiaink csalódást keltő játékkal, rúgott gól nélkül zártak a horvátországi elitkörben. A miértekről, a korosztály további útjáról, tehetségeink gondozásáról Németh Antal szövetségi edzőt kérdeztük. HIÁNYZÓ KARAKTEREK A teljes képhez hozzátartozik, hogy az U19-es korosztályban csak nyolc csapat vehet részt az Európa-bajnokságon, így oda az aktuális házigazda mellett csupán az elitkörös csoportok győztesei jutnak el. Ráadásul Németh Antal együttese a házigazda horvátok, a németek és a norvégok mellé került a minitornán – kijelenthető, hogy a halálcsoportba. A Szoboszlai Dominik nélkül harcba induló együttes a nyitó napon 0–0-s döntetlent játszott a norvég együttessel, majd a horvátok ellen 2–0-ra maradt alul, s ezzel két forduló után biztossá vált, hogy nem végezhet a csoport élén. A németek ellen sem sikerült felrázni a társaságot, amely 3–0-s vereséggel, szerzett gól nélkül zárt a kvartett utolsó helyén. Az Európa-bajnokságra a norvég csapat jutott el, miután a németeket és a horvátokat egyaránt legyőzte Gunnar Halle együttese. „Hol pecsételődött meg a sorsunk? A horvátok elleni meccs 47. percében, amikor megkaptuk a második gólt. A játékosok ott azt érezték, vége van, feladták. Sajnos újabb gólokat is kaphattunk volna... A norvégok ellen jó meccset játszottunk, mindkét csapat megnyerhette volna. A németek pedig alapból erősebbek, ráadásul már a plusz motiváció is hiányzott a fiúkból. Hiába próbáltunk meg mindent, hogy felrázzuk őket, nem volt sansz” – kezdte értékelését Németh Antal szövetségi edző.
Szoboszlai Dominik játéka, karaktere egyaránt hiányzott Fotó: mlsz.hu
Szoboszlai Dominik játéka, karaktere egyaránt hiányzott Fotó: mlsz.hu
„Továbbra is azt mondom, hogy a 2000-es korosztály tehetséges, ugyanakkor egyénekre lebontva mindenkinek megvannak a saját hiányosságai, fejlesztendő területei. Az U17-es Eb után mindenki tőlük várta a csodát, most pedig félek, hogy mindenki lehúzza őket, egyik sem helyes. Ebben a korosztályban van még tartalék, és itt azokról is érdemes beszélnünk, akik most az UEFA-szabályok miatt nem tarthattak velünk: Kusnyír Erik, Zsóri Dániel, Tamás Nándor és Bidzilya Anton egyaránt a magyar futball hasznára lehet később. Ahogyan az U17-es időszakban, most is idézőjelben »csak« tehetségekről beszélünk, nem pedig kész játékosokról. Rengeteg tényező szabhat gátat a fejlődésüknek, legyen szó sérülésről, rossz igazolásról, vagy akár arról, hogy valaki elérte teljesítőképességének felső határát. A mi feladatunk a tehetséggondozás, hiszen európai szinten kisebb a merítési lehetőségünk.” Németh Antal kitért a felnőttválogatottal Európa-bajnoki selejtezőket játszó Szoboszlai Dominik hiányára is. „Természetesen hiányzott a játéka, de főleg a karaktere. Ő vesztes állásban megduplázza az energiáit, és rátesz még egy lapáttal, de ugyanez igaz Mocsi Attilára is. A vezérszerepet nem pedig lehet csak úgy odaadni másnak. Ettől függetlenül nagyon örülünk, hogy Dominik bemutatkozott a felnőttek között, remélem, minél többen követik az útját.” További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.