UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2019-04-18 13:47

Célkeresztben Tokió: milyen esélyei vannak az utánpótláskorú versenyzőknek az olimpiai kvalifikációra?

A 2016-os olimpián tizenöt tinédzserkorú magyar versenyző szerepelt a csapatnévsorban. Tokióra számos utánpótláskorú sportolónk is pályázik. Öt hagyományos sikersportág – birkózás, kajak-kenu, sportlövészet, úszás és vívás – szakmai vezetőitől érdeklődtünk, hogy mekkora esélye van eljutni a legjobbaknak a 2020-as játékokra.

Bruckner Vince, Budai Zoltán, Sztrik Martin – utanpotlassport.hu Minden idők legfiatalabb magyar olimpiai bajnoka, Egerszegi Krisztina 14 évesen és 40 naposan nyerte meg élete első ötkarikás aranyérmét Szöulban. Az 1988-ban felállított korrekordot ugyan szinte lehetetlen megdönteni, de a tokiói olimpiára is számos tinédzserkorú magyar versenyző készül. Kiknek lehet közülük sansza a 2020-as ötkarikás kiküldetésre? KAJAK-KENU: REÁLIS ESÉLYEK Kajak-kenuban nem könnyű az ifjak dolga, ha be akarnak törni az elitbe. Ez abból is látszik, hogy Rióban a húszéves dán Emma Jörgensen volt a legfiatalabb érmes. Az olimpiai kvalifikáció már elérhetőbb – Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a magyar válogatottba is reális esélye van bekerülni több utánpótláskorú versenyzőnek.

Leány kajakosaink közül többen jó eséllyel pályáznak a 2020-as részvételre Forrás: kajakkenusport.hu
Leány kajakosaink közül többen jó eséllyel pályáznak a 2020-as részvételre Forrás: kajakkenusport.hu
„A kvóták nyolcvan százalékát a szegedi világbajnokságon lehet megszerezni, ezen kívül 2020-ban világkupa-versenyeken, illetve az európai pótkvalifikáción lehet még kivívni a tokiói szereplés jogát. Bőséges a mezőny, s több fiatal pályázik a kvótákra. Női kajakban Lucz Annát, U23-as világbajnokunkat emelném ki, akinek kétszázon minden esélye meglesz a részvétel kiharcolására, talán ezen a távon várható a legkisebb verseny. Az ifjúsági világbajnok Gazsó Dorka remek formát mutatott az edzőtáborban, plusz ott van még a Biben Karina, Bakó Olga páros is, ők elsősorban a négyes valamelyik helyére pályázhatnak, ehhez azonban egyesben kell kiemelkedőt nyújtaniuk. A fiúmezőnyben Kós Benedek párosban, négyesben, sőt 1000 méteren akár egyesben is kiharcolhatja a részvétel jogát, ugyanakkor az utóbbi versenyszámban Kopasz Bálint a legnagyobb esélyes, míg Varga Ádám sajnos továbbra is sérüléssel bajlódik” – tekintette át a helyzetet Hüttner, majd áttért a kenusokra. „Nagy Bianka és Molnár Csenge szegedi kettőse is remekelt 2018-ban az ifjúsági világbajnokságon, ám nekik a nívós hazai mezőny miatt egyelőre minimálisak az esélyeik. Fiú kenusaink közül egyértelműen Zombori Dominik és Kocsis Ádám párosát kell kiemelnünk.” SPORTLÖVÉSZET: HÁRMAN IS KIJUTHATNAK A sportlövők közül a 2020-as tokiói olimpián ketten – a 22 éves Péni István és a 21 esztendős Major Veronika – már biztosan ott lesznek, de bizonyára további nevek is felkerülnék még a listára. Így látja ezt a válogatott szövetségi kapitánya, Győrik Csaba is, aki szerint három utánpótláskorú versenyzőnek is megvan az esélye a kvalifikációra.
2_pano_sportloveszet_Pekler
2_pano_sportloveszet_Pekler
„Úgy érzem, Pekler Zalán, Mészáros Eszter és Horváth Lea hamarosan kvalifikálja magát az olimpiára, hiszen mindegyikük remek formában van. Április végén a pekingi világkupaversenyen már lehetőségük lesz erre, és májusban Münchenben szintén lőtábla elé állnak, kiszorítva a felnőtteket a magyar keretből, de erre rászolgáltak. Az utolsó világkupaversenyt augusztusban rendezik Rióban, az viszont már egyben válogató lesz az ötkarikás játékokra, úgyhogy nincs bérelt helyük a csapatban. Előzetes hazai küzdelmek során dől el, hogy kik vehetnek részt rajta. Szeptemberben, Bolognában lesz a huszonöt és ötvenméteres Európa-bajnokság, míg februárban a tízméteres Lengyelországban. Ezeken szintén kvótát osztanak.” ÚSZÁS: ARANYGENERÁCIÓ UTÁN A magyar úszósport utánpótlása példátlanul sikeres két éven van túl: a netánjai és helsinki junior Európa-bajnokság, az indianapolisi junior-világbajnokság és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia is éremesőt hozott. A Milák Kristóf, Késely Ajna fémjelezte aranygeneráció felnőttkorba lépésével kockázat nélkül kijelenthetjük, hogy idén elmaradnak az elmúlt időszakban megszokottá vált sikerek. Így látja ezt a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor is, aki szerint aggodalomra azért nincsen semmi ok.
Berecz Blanka Tokióig is tempózhat Fotó: Szalmás Péter/MOB
Berecz Blanka Tokióig is tempózhat Fotó: Szalmás Péter/MOB
„A magyar úszósportban megszokhattuk, hogy az egészen kivételes generációk után kisebb szünet tapasztalható, amikor kevesebb klasszis versenyzőt sikerül kitermelni. Az elmúlt néhány évben tényleg olyan garnitúra jött ki, amely szállította a jobbnál jobb eredményeket. Nyilvánvaló, hogy a következő években ez nem várható. Hogy Tokióra nézve ez mit jelent? Azt semmiképpen sem lehet elvárni manapság, hogy tizenhét-tizennyolc éves úszók odaérjenek a világ legjobbjai közé. De ígéreteink azért vannak. Ilyen a Kőbánya SC kiváló pillangóúszója, Berecz Blanka, a Budafóka hátúszó-specialistája, Zombori Gábor vagy éppen az egriek mellúszója, Békési Eszter. Nem kizárt, hogy értük egy év múlva már az olimpián is szoríthatunk.” BIRKÓZÁS: NEM A TIZENÉVESEK VILÁGA Birkózásban a junioroknak még nincs reális esélyük arra, hogy szerepeljenek a jövő évi olimpián, hiszen a felnőttektől elválasztja őket az U23-as korosztály. Nem is biztos, hogy megérné indítani tizenéves versenyzőt, hiszen egy ilyen korú birkózó erőnléte és technikai tudása még nem éri el a felnőtt mezőny szintjét. Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke úgy véli, ha jövőre nem is, a párizsi olimpiára odaérnek a most még utánpótláskorúak.
Szél Anna a magyar női birkózás egyik legnagyobb ígérete Fotó: Rosta Tibor
Szél Anna a magyar női birkózás egyik legnagyobb ígérete Fotó: Rosta Tibor
„Vannak fiataljaink, akik kimagaslóan teljesítenek, de ők a 2024-es olimpiára érhetnek be. Nem hiszem, hogy bárki is eljuthat közülük Tokióba. Az U23-as kötöttfogású Európa-bajnok Lévai Zoltán lehet a válogatott egyik legfiatalabb tagja a 2020-as olimpián, neki a felnőttek között is szép eredményei vannak. A nőknél Galambos Ramónának lehet jó esélye, ő szintén aranyérmet szerzett a legutóbbi U23-es kontinensviadalon. A fiatalabbaknak előbb bizonyítaniuk kell az idősebbek ellen, hiszen a birkózásban a válogatottság kivívása vérre menő harc. Kötöttfogásban Lévai Tamás, Szőke Alex, Takács István, szabadfogásban Vida Csaba, míg a nőknél Szél Anna érhet oda – jelenlegi fejlődése és teljesítménye alapján – öt év múlva az olimpiára. Nem emlékszem, hogy a közelmúltban lett volna juniorkorú indulónk az olimpiákon, 2006-ban Lőrincz Tamás nyert 20 évesen felnőtt Európa-bajnokságot.” VÍVÁS: EZ A LEGNEHEZEBB LÉPCSŐFOK Legyen szó Európa- vagy világbajnokságról, a nagy korosztályos versenyeken rendre akadnak kiemelkedően szereplő magyar vívók. Így volt az idén az Európa-bajnokságon és a vasárnap végződő vébén is.
Pusztai Liza (jobbra) már a felnőtt vívóválogatottnak is erőssége Forrás: Bizzi Team
Pusztai Liza (jobbra) már a felnőtt vívóválogatottnak is erőssége Forrás: Bizzi Team
A BVSC-Zugló 17 éves kardvívója, Pusztai Liza révén már felnőtt Európa-bajnoki bronzérmessel is büszkélkedhet a jelenlegi utánpótlás-garnitúra. A felnőttválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor szerint a korosztályos nemzeti csapat jó erőkből áll, de elkiabálni semmit sem szabad. „A legnehezebb a juniorkorból a felnőttek közé vezető lépcsőfokot meglépni. Éppen ezért borzasztó nehéz bármit is előre megjósolni. Ami biztos, hogy Pusztai Liza már jelenleg is a felnőttválogatott nagy erősségének számít. Rajtuk kívül még a férfi párbajtőrözők harcolhatják ki jó eséllyel a csapattagságot, közülük is Nagy Dávid vagy éppen az újdonsült junior-világbajnok Koch Máté. A többi fegyvernemben Tokió helyett inkább Párizsban lehetnek érdekeltek a most még utánpótláskorú versenyzők.”

Rióból is érmet hoztak A 2016-os riói olimpián a magyar küldöttségben tizenöt olyan sportoló kapott lehetőséget, aki még nem töltötte be a 20. életévét az ötkarikás játékok nyitányáig. A névsor: Kopasz Bálint (kajak-kenu), Egri Viktória és Péni István (sportlövészet), Kovács Zsófia (torna), Holló Balázs, Kenderesi Tamás, Késely Ajna, Márton Richárd, Molnár Flóra, Rasovszky Kristóf, Reményi Ármin, Sebestyén Dalma és Szilágyi Liliána (mind úszás), Érdi Mária (vitorlázás), valamint Manhercz Krisztián (vízilabda). Közülük már a kétezres években született Kovács Zsófia és a küldöttség legfiatalabb tagja, az akkor 14 éves Késely Ajna. A „húszon inneniek társaságából” Kenderesi Tamás érte el a legjobb eredményt, hiszen Michael Phelps és Szakai Maszato társaságában bronzérmesként ott állhatott az olimpiai dobogón.