UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-04-18 20:12

Úszás: a jelen után a jövő is fényesnek látszik a Kőbánya SC-ben

A Kőbánya SC szakosztálya évtizedek óta egyik meghatározó szereplője a hazai úszósportnak, ezen belül az utánpótlás-nevelésnek. Az egyesület mesteredzője, Turi György úgy látja, kimásztak a néhány éves gödörből, és újra felfelé ívelnek az eredmények a Kőér utcában.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A Kőbánya SC úszószakosztálya kivételesen sikeres évet zárt 2018-ban. A Kőér utcai műhely fiatal versenyzői a medencében elért sikerek mellett (a 17 éves Késely Ajna ötször nyert a helsinki junior Eb-n, háromszor állhatott dobogóra a felnőttek glasgow-i kontinensviadalán és triplázott a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, miközben a nála egy esztendővel fiatalabb Berecz Blanka Finnországból és Argentínából szintén győzelemmel térhetett haza) a nyílt vízen is szép sikereket alkottak.

Turi György biztos benne, hogy Késely Ajna után újabb klasszisok nőnek ki a Kőbánya SC fiataljaiból Fotó: Szalmás Péter/MOB
Turi György biztos benne, hogy Késely Ajna után újabb klasszisok nőnek ki a Kőbánya SC fiataljaiból Fotó: Szalmás Péter/MOB
Természetesen a szakosztály vezetője, Turi György is szívesen gondol vissza a múlt esztendő sikereire. „Nagyon kellemes emlékeim vannak, hiszen kisebb gödörből kellett kimásznunk a kétezer-tizenötös elvándorlás után. Most azonban azt látjuk, hogy az utunk kezd kisimulni, combosodik a szakosztály. Büszkeség, hogy az említett nehézségek ellenére újabb és újabb tehetségeket termelünk ki. Néhány éve azt mondtam, mi vagyunk a legeredményesebb másoknak nevelő szakosztály, de szerencsére ez mára visszafordult a helyes irányba.” A kőbányaiak évtizedek óta folyamatosan nevelik ki a tehetségeket, és Késely Ajna hiába „öregedett ki” az utánpótláskorból, már az újabb és újabb tehetségek látszanak. A klub mesteredzője elárulta, mi a titok. „A rendszer. Ugyanis az edzői stáb úgymond legrutintalanabb tagja is több mint tíz éve dolgozik nálunk, versenyzőből lett edzőként vagy végig trénerként. Mi valóban akadémiai rendszerben dolgozunk, az oktatási intézményekkel összehangoltan tartjuk az edzéseket, egészen a legkisebbektől kezdve. Korábban nem egyszer fordult elő, hogy a négyéves gyerek az olimpiai bajnokkal egy medencében edzett.” És – elsősorban Késely sikerei miatt – a szakosztály mind nagyobb népszerűségnek örvend az egyébként is jól menő magyar úszósportban. Ezáltal szinte özönlenek a gyerekek a Kőér utcai uszodába. „A szakosztály edzőivel és Ajnával együtt már-már nap mint nap kamera előtt állunk, adjuk az interjúkat. Ajna arca akkora húzóerő, annyira pozitív az emberek szemében, hogy mára sok embernek a példaképévé vált. Egyre többen jelentkeznek, egyre többen szeretnének itt úszni az ő eredményei nyomán. És biztos vagyok benne, hogy a mostani gyerekek közül is lesz olyan, aki oda fog érni. Hiszen 1988 óta, Egerszegi Krisztina első olimpiai bajnoki címe után szinte minden évben történt velünk valami fantasztikus, mindig felbukkantak újabb tehetségek.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.