UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2019-04-20 21:10

Kerekasztal-beszélgetés a vízilabda aktuális kérdéseiről, köztük az utánpótlás-nevelésről

Medencén kívül címmel tartott baráti hangulatú rendezvényt a Magyar Vízilabda Szövetség, amelyen többek között az utánpótlás jelenlegi helyzetéről is véleményt alkotott három kiemelkedő klasszis: a kerekasztal-beszélgetésen a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, a szintén ötkarikás bajnok Faragó Tamás, valamint Cseh Sándor, a magyar póló utánpótlásának általános sportszakmai igazgatója fejtette ki véleményét.

G. G. – utanpotlassport.hu A 66 éves Faragó Tamás hangsúlyozta, generációs szakadék van a mostani és a régi vízilabda között, hiszen amíg az ő idejükben a technikai és szellemi fölény mellett a taktikai érettség volt a legfontosabb, addig most a vízilabda első sorban a jó kondícióról szól. Hozzátette, a magyarok mindig is játéktudásuk miatt voltak a világ elitjében.

Hajdú B. István, Faragó Tamás, Benedek Tibor és Cseh Sándor beszélgetett az utánpótlásról  Fotó: mvlsz.hu
Hajdú B. István, Faragó Tamás, Benedek Tibor és Cseh Sándor beszélgetett az utánpótlásról Fotó: mvlsz.hu

Arra a kérdésre, hogy az utánpótlásképzésben lemaradtak-e a magyarok, Benedek Tibor elmondta: elsősorban a felnőttválogatottak eredményessége határozza meg egy nemzet utánpótlásképzését, hiszen ha valahol jönnek a győzelmek, akkor azok elhomályosítják az utánpótlást, azonban ha valahol hosszabb ideje nem érkeznek az eredmények, ott el kell gondolkozni a változtatáson. A balkezes klasszis megjegyezte, éppen ezért az a helyzet most, hogy a spanyolok és a görögök kiemelkednek a fiatalabb korosztályokban. Benedek Tibor kifejtette: tehetségek ugyanakkor mindenhol vannak, az igazán nagy tudomány azonban az, hogy egyrészt ezeket a játékosokat hogyan tartják meg, valamint az, hogy a gyengébbeket olyan szintre fejlesszék, hogy később a „leggyengébb láncszem is erős legyen”. Hozzátette, ehhez elengedhetetlen az egységes képzés, ami Magyarországon nemrég elindult, és már látható eredményei is vannak.

Cseh Sándor kiemelte, fontos, hogy az utánpótlás-válogatottak egymásra épüljenek, hiszen akkor a fiatalok könnyebb tudnak beilleszkedni a rendszerbe. A szakember megjegyezte, egy éven belül szeretnénk elérni, hogy a válogatottak meghatározott időre előre tudják, mikor és mennyit készülnek majd, emellett rendszeresen írásban és videós anyagban is be fogják mutatni a kluboknak, hol tartanak a nemzeti csapatok. A Szolnoki Dózsa korábbi sikeredzője hozzátette, a tervekben szerepel, hogy a nyári nagy tornákat  – mint például a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokság  – követően beszámolnak arról, hol tart a mai vízilabda, mit csinálunk jól mi, magyarok, vagy éppen ellenünk mit használnak jól a riválisok. Az ezúttal a moderátor szerepét betöltő Hajdú B. István kérdésére, miszerint van e eredménykényszer utánpótlásszinten Faragó Tamás határozott igennel felelt, hiszen mint elmondta, a magyar vízilabda mindig a legmagasabb szintű elvárásokat tűzi ki magával szemben. Benedek Tibor ezzel szemben elmondta, vannak olyan korosztályok  – mint például az újonnan világversenyt kapott U15-ös –, ahol még egyszerűen nem lehet megítélni, hogy a legjobbak odaérnek-e majd a felnőtt korosztályba. Kijelentette ugyanakkor, hogy a legfiatalabbaknak legalább a fele lemorzsolódik a felnőtt korig. Hozzátette, természetesen így is fontos az eredmény, de még ennél is lényegesebb, hogy felnőtt szintre megfelelő felkészültségű játékosokat képezzenek, hiszen ez határozza meg a sportág megítélését. Benedek Tibor hangsúlyozta, egyáltalán nincs probléma a hazai utánpótlásképzéssel, nem vagyunk rosszabb helyzetben mint az ellenfeleink, egységes koncepció mentén folyamatosan kell dolgoznunk. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon