UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2019-04-22 16:02

Tisztes helytállás a tartalékos fallabdaválogatottól az U19-es Európa-bajnokságon

Húsz ország közül a tizenkettedik helyen végzett a magyar fallabdaválogatott a prágai U19-es Európa-bajnokságon. A vártnál valamivel gyengébb egyéni szereplések után csapatban nem okoztak csalódást a magyar fiatalok, és bár a bravúr elmaradt, a realitásnak megfelelő eredménnyel zártak.

Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A prágai U19-es Európa-bajnokság csapatversenyének 12. kiemeltjeként került a D csoportba a magyar fallabdaválogatott, ahol Belgium és Izrael mellett két jóval erősebb ellenféllel, Skóciával és Csehországgal is megmérkőzött. A Chukwu Hannah, Harmath Eszter, Kamocsai Bendegúz, Rózsa Barnabás, Szebeni Péter összetételű válogatott a papírformának megfelelően két győzelemmel és két vereséggel zárta a csoportot, így a 9-16. helyekért zajló küzdelmekben folytatta a kontinensbajnokságot. A bravúrtól sem állt messze a csapat, hiszen ha Skóciát legyőzi, csoportmásodikként a legjobb 8 közé kerül, de Chukwu Hannah nagy csatában kikapott előrébb jegyzett ellenfelétől.

sq
sq
„A skótok ellen hajszálon múlt a győzelem. – emlékszik vissza Farkas János, a válogatott edzője. – Hannah még csak 15 éves, és ha egy kicsit erősebb, kivívhatta volna a győzelmet. Ötödik szettre került sor, elfáradt, ellenfele jobban bírta a végét. A skót lány az egyéni verseny 2. kiemeltjeként érkezett az Eb-re, ott aztán sérülésre hivatkozva nem indult el, a csapatbajnokságra viszont felépült, így pihentebb is volt. Hannah egyéniben és csapatban is remekül fallabdázott a tornán, nemzetközi szinten is sokat fogunk még róla hallani.” A 9-16. helyért zajló párharcok során a válogatott Ausztria ellen nyerni tudott, a svédektől és a németektől viszont kikapott, így azon a helyen zárt, amire az előzetes kiemelés rangsorolta, a tizenkettediken. A szövetségi kapitány szerint reális eredmény született, ez az összetételű válogatott ennyire lehetett képes az Európa-bajnokságon. A jobb szerepléshez szerencse és két visszavonult játékos is kellett volna. „Vannak körülmények, amelyek mellett nehéz elmenni. Két meghatározó játékos, Dévald Péter és Dévald Tamás az Eb előtt egy-két hónappal személyes okokra hivatkozva lemondta a válogatottságot, ezt kénytelenek voltunk elfogadni. Tartalékos csapattal érkeztünk Prágába, de tisztesen helytálltunk. Egy kis szerencsével végezhettünk volna előrébb is. A svédek elleni helyosztón Kamocsai Bendegúz egy olyan fiútól kapott ki, akit a néhány nappal korábbi egyéni versenyen 3:0 arányban megvert. Ez sajnos benne van a játékban. Sok meccset kell bírniuk a lábaknak. A felnőtt szervezetet is megterheli, ha tíz napon át napi egy-két mérkőzést kell játszania valakinek.” Farkas János közölte, hogy az Eb után minden játékosát személyre szólóan értékeli, s azt elküldi a szövetségnek, ahonnan majd továbbítják az egyesületi edzőknek. A dokumentum többek között tartalmazza azt is, kinek miben kell javulnia. Sajnos az egész csapatról elmondható, hogy elsősorban fizikailag van lemaradva az európai élmezőnytől. „Az utolsó, németek elleni meccsen Bendegúz már nem állt ki. – meséli az edző. – Attól féltünk, hogy izomfáradtság miatt megsérülhet. Nagy különbség, hogy más országok első számú versenyzői jobban bírják a monoton terhelést. Ebben jelentős a lemaradásunk. Nem mellesleg a kimagaslóan szereplő nemzetekben nincs akkora tudásbeli különbség a játékosok között, mint nálunk. Nyilván, ha a Dévald testvérek is itt vannak, akkor valamelyest kiegyenlítődnek az erőviszonyok, viszont az Eb egyik tanulsága mégis az, hogy fizikailag kell fejlődnünk, mert jelenlegi állapotunk nem elegendő a nemzetközi szinthez.” Az U19-es Európa-bajnokság csapatversenyét Anglia nyerte, miután a döntőben legyőzte Svájcot.

U19-ES FALLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSAPATVERSENY, PRÁGA Végeredmény 1. Anglia. 2. Svájc. 3. Csehország. 4. Írország. 5. Skócia. 6. Spanyolország. 7. Franciaország. 8. Wales. …12. Magyarország.

További korosztályos hírek SQUASHBAN a sportági aloldalunkon.