UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-04-24 18:22

A MAFC fiú kosarasai a nagy hagyományok nyomában: már az utánpótlás elitjében

A hajdan bajnoki érmek hosszú sorát begyűjtő MAFC mai fiú kosarasai az idén remekelnek: a juniorok bronzérmet szereztek az országos nyolcas döntőn, míg a kadétok megnyerték a felsőházi rájátszást. Az U16-osok vezetőedzőjével, Világos Andrással beszélgettünk a klub céljairól, valamint az utánpótlás-bázis helyzetéről.

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu Érdekes statisztika, ha összehasonlítjuk a MAFC fiú utánpótlás-kosárlabdázóinak a tavalyi szezonját az ideivel. 2018-ban a juniorok az országos nyolcas döntőbe sem jutottak, míg a kadétok a hatodik helyen zártak. Ehhez képest a nagyobbak országos bajnoki bronzérmet szereztek az idén, a fiatalok pedig a felsőházi rájátszás győzteseként vághatnak a május 9-én kezdődő finálénak.

A MAFC 2019-es juniorbajnoki bronzérmes csapata
A MAFC 2019-es juniorbajnoki bronzérmes csapata
„Nem történt különösen nagy meglepetés. Tudtuk, hogy a kétezer-hármas generáció nagyon erős, arra alapoztunk, tudatosabban építettük fel az évet. Igaz, érkeztek új játékosok, ezzel megnőtt a kispadunk, de annak is köszönhető a stabilitásunk, hogy van négy-öt olyan kosárlabdázónk, aki rendkívül agilis, két méter körüli vagy magasabb” – összegzett oldalunknak Világos András, a kadétok vezetőedzője. Adódik a kérdés: mire lehet képes Világos együttese a májusi döntőn? „Persze, örülünk annak, hogy elsőként jutottunk a fináléba, de ez cseppet sem változtat a végső célunkon. Azon, hogy minél több kosarast neveljünk a felnőttcsapatunkba. Ezek csupán állomások, amelyek sikerét persze örömmel fogadjuk. Nagy súlyt fektetünk a fizikális és taktikai felkészülésre, de nem hanyagoljuk el az egyéni képzést sem a bajnokság hajrája miatt.” A szakember arról is beszélt, hogy bármely olyan alakulat veszélyes lehet rájuk a négynapos összecsapáson, amely kiegyensúlyozottan teljesített a felsőházi rájátszásban. A MAFC-nak tehát a Soproni Sportiskola KA, a Vasas Akadémia, a Szolnoki Sportcentrum és a Debreceni KA gárdája is törhet borsot az orra alá.

Történelmi számok A MAFC Magyarország harmadik legeredményesebb férfi kosárlabda egyesülete 7 bajnoki címével, 24 bajnoki ezüstérmével, 10 bronzérmével és 5 kupagyőzelmével. Évtizedeken át a Honvéd–MAFC rangadó volt a bajnokság mindig teltházas, legnagyobb eseménye.

Világos szerint jó helyzetben van a MAFC utánpótlása, mivel meglehetősen széles bázisból meríthet. A klub teljes mértékben a fiataljaira próbál építkezni, és szeretne 5-6 éven belül a felnőttélvonalban is meghatározó csapattá válni. Akár csak hajdanában. További korosztályos híreink KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.