UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2019-04-26 17:07

A kicsik nagy nevei garantálták a korcsoportos rapidsakk-bajnokság színvonalát

Hajdúböszörményben hatodik alkalommal rendezték meg a 8-18 évesek korcsoportos országos rapidsakk-bajnokságának egyéni és csapatküzdelmeit. A tavalyhoz képest minimálisan csökkent ugyan a résztvevők száma, a színvonalon azonban ez semmit sem változtatott.

hunonchess
hunonchess
Budai Zoltán – utanpotlassport.hu Hajdúböszörmény már hatodik éve ad otthont a 8-18 évesek rapid sakk korcsoportos magyar bajnokságnak. Tavaly 309 gyerek vett részt az eseményen, a múlt hét végén egy kicsivel kevesebben, 284-en szálltak versenybe az országos bajnoki címekért. A létszám csökkenéséből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni,  abban ugyanis nagymértékben közrejátszott, hogy rendkívül szoros a fiatalok áprilisi versenynaptára, a hajdúböszörményi megmérettetés előtt nem sokkal a legtöbben a miskolci egyéni diákolimpián és a budapesti Tavaszi Fesztiválon is elindultak. „Az időponttal akadt egy kis problémánk – értékelt Varga Péter, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke. – Igyekeztünk úgy lebonyolítani a versenyt, hogy ne ütközzön az érettségivel és a felkészülés utolsó napjaival. A helyszín hatodik éve adott. Fontosnak tartom, hogy minden egyetlen épületben legyen: a verseny, az étkezés, a szállás. Ilyenkor kevesebbet kell aggódnunk, például az átmenő kocsiforgalom miatt. A helyi szervezők beváltak, kiváló rendezvényeket bonyolítanak le.” Az elnök elmondta, örül annak, hogy több korcsoportban is jelen voltak a meghatározó játékosok. Ez leginkább a 14 évesekre és a tőlük fiatalabbakra igaz. Az idősebbek közül néhányan már nem tartják elsődleges célnak az országos bajnoki cím megszerzését, de hozzátette, hazánkban nincs annyi fiatal profi sakkozó, hogy emiatt érezhetően csökkenjen a bajnokság résztvevőinek száma.
gaál zsóka ajkaiszo
gaál zsóka ajkaiszo
„A 14 éves korosztály volt a legnépesebb – mondta Varga Péter. – Ott a fiúk között indult például a kétszeres Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes, mindössze 11 éves Gaál Zsóka is, és a tizedik helyen végzett a nemzetközi mesteri normával rendelkező Borhy Marcell vagy Csíki Endre nevével fémjelzett mezőnyben. A lányoknál Karácsonyi Kata és a mögötte a második helyet megszerző Demeter Dorina is kiemelt sakkozónak számít, de nemcsak színvonalas, hanem jó hangulatú is volt a torna.”  

MAGYAR KORCSOPORTOS RAPID SAKKBAJNOKSÁG, HAJDÚBÖSZÖRMÉNY Az egyéni bajnokok F8: Szuhorukov Marcell (Csepeli TK). F10: Giang Tran Nam (Sárkány DSE). F12: Kolimár Kristóf (Ezüst Huszár SE). F14: Pásti Áron (Bástya DUSE). F16: Karácsonyi Gellért (Pénzügyőr SE). F18: Papp Levente (MVSI). L8: Balogh Bori (Kisújszállás SE). L10: Gábor Mária (Sajószentpéteri SASSE). L12: Márkus Molli Amina (Maróczy Géza SE). L14: Karácsonyi Kata (Aquaréna Kőbánya SC). L16: Gömböcz Zsófia (Haladás VSE). F18: Varga Szilvia (Meritum Egyesület) A bajnokcsapatok U10: Barcza Gedeon SC (Hajdú Márton Ábris, Mátyássy Lázár, Nagy Levente, Tóth Tímea). U14: Baptista Sakkiskola A (Csíki Endre, Demeter Dorina, Bilku András, Könyves Álmos). U18: Maróczy Géza SE (Tubak Dániel, Kelemen Dávid, Koszta Benedek, Márkus Molli Amina, Szamkó Szabolcs)

  További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.