UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2019-04-26 19:56

A várakozások felett teljesítettek a 20 év alatti fiatalok a budapesti felnőtt asztalitenisz-világbajnokságon

„Bárkit meg lehet verni. Nincs olyan játékos, akivel ne lehetne partiban lenni, éppen ezért sosem szabad feladni” – emelte ki budapesti asztalitenisz-világbajnokság legfontosabb tanulságaként a 16 esztendős András Csaba. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan élték meg a húsz év alatti fiatalok életük első felnőtt-világversenyét a Hungexpón.

Krasznai Bence − utanpotlassport.huAmint arról korábban már írtunk, a 20 év alatti asztaliteniszezőinknek már kedden véget ért a budapesti Hungexpón zajló világbajnokság. Mind a négy fiatalnak ez volt élete első felnőtt-világversenye.

Hartbrich Leonie hatalmasat küzdött a budapesti felnőtt-vb-n Fotó: Földi Imre
Hartbrich Leonie hatalmasat küzdött a budapesti felnőtt-vb-n Fotó: Földi Imre
Az egyes selejtezőjének csoportköréből a két 19 éves lány, Hartbrich Leonie és Fehér Orsolya egyaránt a 128-as főtáblára jutott hétfőn. Ez volt a valós elvárás velük szemben? „Egyáltalán nem. Igaz, titkon reménykedtem legalább az egyikükben, de hogy mind a ketten kiharcolják, álmomban sem gondoltam. Jóval a várakozás felett szerepeltek. Kétség sem férhet hozzá, kiváló volt a sorsolásuk, de ezzel is meg kell tanulni élni” – vélekedett a felnőtt női szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán. Fehér Orsolya a folytatásban a rendkívül rutinos, 35 esztendős cseh Dana Cechova ellen lépett asztalhoz, s ugyan mind a négy játszmában nagyot küzdött, nem tudott szettet rabolni a világranglistán a 75. helyen álló riválisától, így véget ért számára a vb. Leonie előtt még nagyobb feladat állt, hiszen a lajstrom nyolcadik helyezettjével, a budapesti vb hetedik kiemeltjével, a tajvani Cseng I-csinggel nézett farkasszemet. Hartbrich 2:2-ig tartotta a lépést a tajvani klasszissal, ám az utolsó két, egyaránt 11:7-es szettben alulmaradt. „Olyan poénokat játszott ellenem, hogy azt még most is nehezen hiszem el. Nagyon élveztem az egészet. Éreztem, hogy meccsben vagyok, és ez még több terhet rakott rám. Reggel, a találkozó előtt nyugtattam magam, mert mérhetetlenül izgultam. A meccsre viszont már úgy álltam oda, hogy nyerni akarok” – emlékezett vissza Leonie. Kiemelte, hogy óriási segítséget jelentett neki a közönség, amely megállás nélkül buzdította. A 16 éves András Csabának és a 18 esztendős Juhász Patriknak egyesben nem sikerült főtáblára jutnia.
András Csaba úgy véli, bárkit meg lehet verni Fotó: Földi Imre
András Csaba úgy véli, bárkit meg lehet verni Fotó: Földi Imre
„Persze, ideges voltam a verseny előtt, de azt gondolom, ez normális − így András. − Csak arra koncentráltam, hogy a saját játékomat tudjam érvényesíteni, és a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Nem vagyok szomorú, hiszen szoros meccset tudtam játszani a nálam jóval előrébb rangsorolt, tapasztaltabb belga, Martin Devosszal. Mindenesetre a következő világversenyemen igyekszem ennél jobb eredményt elérni.” Egyesben nem sikerült, bravúr nélkül mégsem maradtak a fiúk, hiszen párosban meg sem álltak a főtábláig. Először svájci duót, majd maláj kettőst utasítottak maguk mögé. A megálljt végül a két tajvani klasszis, Csen Csien-an és Csuang Csi-jüan parancsolta azzal, hogy 4:0-ra legyőzte a magyar fiatalokat. „A legfontosabb tapasztalat az, hogy bárkit meg lehet verni. Nincs olyan játékos, akivel ne lehetne partiban lenni, éppen ezért sosem szabad feladni” − mondta Csaba. Bátorfi Zoltán bízik benne, hogy mind a négy fiatal kellőképpen odafigyelt arra, hogyan melegítenek, koncentrálnak és játszanak a klasszisok. Szerinte kétség sem férhet hozzá,  hogy mindannyiuknak felejthetetlen élmény marad a budapesti világbajnokság. Ezt ők is megerősítették. További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.