UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2019-04-30 21:41

A 17 éves Iga Swiatek veresége már egyre inkább meglepetés a női teniszben

A lengyel tinédzsernél nehéz eredményesebb utánpótláskorú teniszezőt találni. A juniorok között egyéniben és párosban is Grand Slam-győztes 17 éves lány, a januári Australian Openen robbant be a felnőttek mezőnyébe, és azóta is gyűjti a skalpokat, így korai búcsúja a prágai salakpályás női tornáról már meglepetésnek számít.

iga swiatek
iga swiatek
Budai Zoltán – utanpotlassport.hu A 17 éves lengyel teniszezőlány, Iga Swiatek három szettben kikapott a hazai pályán versenyző, világranglistán a 106. helyen álló Karolina Muchovától a prágai salakpályás női torna nyolcadöntőjébe kerülésért vívott mérkőzésén. A világranglista 95. helyét elfoglaló tehetség korai kiesése az utóbbi időben elért eredményei alapján már joggal mondható meglepetésnek. Swiatek sikerszériája 14 éves korában kezdődött, Maja Chwalinskával párban U14-es Európa-bajnoki címet szerzett, majd két évvel később az U16-os Eb-n ezt megismételték, de Iga ekkor már egyéniben is döntőt vívott.
iga 2
iga 2
Még ebben az évben megnyerte Lengyelországgal a junior Fed-kupát. 2017-ben párjával bejutott az Australian Open juniorversenyének döntőjébe, egy évvel később az amerikai Caty McNallyvel az oldalán pedig győzött a fiatalok Roland Garros versenyén. Ezt követően egyesben a wimbledoni bajnokságon is megnyerte a korosztályos viadalt. Tavaly év végén még a szlovén Kaja Juvennel párban elindult a buenos aires-i ifjúsági olimpián is. Mondanom sem kell: a dobogó tetejére állt. Idén januárban az Australian Open selejtezőjéből rajtolva három mérkőzést megnyerve került a főtáblára, és még ott is sikeresen vette az első akadályt, a második fordulóban búcsúztatta a jóval előrébb rangsorolt olasz Camila Giorgi.  Ez nem szegte kedvét Igának, februárban a budapesti fedett pályás tornán az első kiemelttől kapott ki, áprilisban Luganóban viszont már döntőt játszott salakon a felnőttek között is, a négy között a cseh Krystina Pliskovát verve. Swiatek pályafutására nemcsak a fogadóirodák figyeltek fel, és emelték feljebb az oddsokat ellene, hanem a szurkolók is, a csinos teniszezőlány Facebook és Instagram oldalait ugyanis már egyre többen, 10 ezer feletti létszámban követik. Ez viszont nem meglepetés! Egyéb korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.