- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Sznúker: idén másodszor rendeznek tehetségkutató workshopot

Szekeres István – utanpotlassport.hu Mint 1977 óta minden évben, ezúttal is az angliai Sheffieldben, a Crucible Színházban folyik a sznúker-világbajnokság. Szenzációval kezdődött: a 2013-ban U21-es, amatőr Eb-t nyert, most 23 éves blackpooli vb-újonc, James Cahill 10–8-ra legyőzte a sportág jelenlegi királyát, az ötszörös világbajnok Ronnie O’Sullivant. Aki éppen húsz esztendővel idősebb nála.

A következő körben a 38 éves, skót Stephen Maguire 13–12-vel túljutott az angol ifjún. Szombaton este fejeződnek be az elődöntők, hogy aztán a két győztes – a hagyományoknak megfelelően – vasárnap és hétfőn, több szakaszban, megmérkőzzön a legértékesebb trófeáért. A legjobb négy közé nagyon fiatal játékos nem jutott el, mert az ifjak ebben a sportágban csak meg-megcsipkedni tudják a jóval idősebb, rutinos és harcedzett klasszisokat.

Fiatalon kell elkezdeni Forrás: snookersport.hu [1]

Fiatalon kell elkezdeni  •  Forrás: snookersport.hu

A magyar sznúkerben most két tizenéves viszi a prímet. (Igaz, a hétszeres bajnok legjobbunk, Fenyvesi Zsolt Angliában indul versenyeken, és a Sheffieldben működő Snooker Akadémián folytatja a felkészülését, Vantara Pál pedig kihagyja a hazai pontszerzőket.) Az utolsó két hazai megméretést a 12 éves, látványosan fejlődő Révész Bulcsú nyerte. Vele szemben a 15 esztendős Horváth Attila tehát már nem a legifjabb pontszerzőgyőztesünk, viszont ő lett a szakág magyar történetének legfiatalabb ranglistavezetője.

A két tini előtt még nagyon hosszú út áll, amíg egyszer – talán – sikerül eljutniuk a Crucible arénájába. De a példájuk máris vonzó lehet a gyerekeknek.

A biliárdszövetség sznúker szakága nyilván tudatosan időzítette mostanra a februárit követő, második utánpótlás-workshopját. (Ebben az összefüggésben a workshop műhelymunkának fordítandó.) Két szombaton várják az érdeklődőket: május 4-én Keszthelyen a plázában, Budapesten az Ötker Snookerben; 11-én pedig Szegeden a Vegas Pubban és Budapesten a Terminál Snooker Klubban. Képzett oktatóktól, kétórás kurzusokban, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a játék alapjait. (Figyelem, ez nem reklám, hiszen a jelentkezési határidőn már túl vagyunk, a beosztás elkészült, de érdemes figyelni a szakág honlapját [2], mert folytatás nyilván következik.)

A kicsik is felérik az asztalt Forrás: snookersport.hu [3]

A kicsik is felérik az asztalt  •  Forrás: snookersport.hu

Maga a játék látványos és izgalmas, a legjobb művelői – nem túlzás – művészi szinten űzik, hihetetlen bravúrokat hajtanak végre sorozatban; nem csoda, hogy az Eurosport közvetítései nyomán nálunk is népszerű. A hazai tömegesítésének gátat szab, hogy kevés a versenyasztalunk. Nem véletlenül, hiszen – például – a Pannon Aristocrat nevűnek a súlya másfél tonna, és az asztalok alatt éppen ezért alá kell dúcolni a födémet. Nem lehet csak úgy betolni a szobába, mint a zongorát, már csak a játéktér nagysága (365×182 cm) miatt sem.

Ezen a hatalmas felületen (csak a tévében látszik átlagos méretűnek) nem pusztán az a cél, hogy a soron következő golyót belökjék a hat „zseb” valamelyikébe, hanem hogy azzal együtt már az azután következőre pozicionáljanak. A mesterek – akárcsak a sakkban – több lépéssel előre gondolkodnak, ezért mondják a sznúkert stratégiai játéknak.

A stratégiát megvalósítani ugyancsak összetett feladat. Technikai precizitást igényel. Tudni kell megfelelőképpen állni az asztal mellé, kezelni a dákót, a nehéz helyzetek megoldására alkalmas segédeszközöket. A tévéközvetítések során a szakkommentátorok mindig elmondják, hogy a rossz beidegződéseket csaknem lehetetlen eltüntetni. Ezért is fontosak azok az alapok, amelyekkel a workshopokon megismerkedhetnek az érdeklődők, hogy aztán következzen a véget nem érő gyakorlás.

A mostani tehetségkutató akció körül teljes az egyetértés. Ez abban is megnyilvánul, hogy a termeket a tulajdonosok ingyenesen nyitják meg.

Minden fiatal szeme előtt lebeg a nagy cél: eljutni a Crucible küzdőterére Forrás: bbc.co.uk [4]

Minden fiatal szeme előtt lebeg a nagy cél: eljutni a Crucible küzdőterére  •  Forrás: bbc.co.uk

Egyéb korosztályos hírek BILIÁRDBAN [5] a sportági aloldalunkon.