UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-05-07 18:58

Bacsa Péter, a birkózószövetség alelnöke a kadét Európa-bajnok Vátzi Bálint visszavonulásáról

„Havi ötvenezer forintból nem tudok megélni, ennyit kaptam az egyesületemtől. Stabil anyagi környezetet szeretnék, és ez jelen állás szerint megvalósíthatatlan. Tizenkilenc éves vagyok, elegem lett abból, hogy nem tudom magam eltartani” − magyarázta oldalunknak nemrégiben a kadét Európa-bajnok, vb-ezüstérmes ex-birkózó, Vátzi Bálint. Megkérdezzük a szövetség ügyvezető alelnökét, Bacsa Pétert, mit szól a korosztályos klasszis visszavonulásához.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Meglepetésre, a magyar kötöttfogású birkózás egyik legnagyobb reménysége, a 19 esztendős Vátzi Bálint másfél hónappal ezelőtt úgy döntött, ennyi volt, felhagy a sporttal. A Dorogi NC kiválósága az eredményekre nem panaszkodhatott, hiszen két évvel ezelőtt megnyerte a kadét Európa-bajnokságot, míg a világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Ráadásul tavaly, elsőéves juniorként rögtön felállhatott a világbajnoki dobogó harmadik fokára. Bálint nem viszolygott attól, hogy felfedje oldalunknak a döntése okát: „Nem mondhatom, hogy szegény családból származom, de arra azért nem telik szüleimnek, hogy házat és autót tegyenek alám. A birkózás pedig nem teszi lehetővé, hogy mindezt megteremtsem magamnak. A klubomtól havi ötvenezer forintot kapok, ezzel nem tudok mit kezdeni. Stabil anyagi környezetet szeretnék, és ez jelen állás szerint megvalósíthatatlan. Kérvényeztem, hogy duplázzák meg a fizetésemet, de nem történt meg.”

Bacsa Péter szerint nem lehet azzal mit tenni, ha valaki motiválatlanná válik Forrás: sportmenu.hu
Bacsa Péter szerint nem lehet azzal mit tenni, ha valaki motiválatlanná válik Forrás: sportmenu.hu
A szövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter elmondta, hogy bármely, Bálinthoz hasonló tehetség elvesztése megviseli a sportágat, hiszen Magyarország közel sem „dúskál” azokban a versenyzőkben, akik igazán ütőképesek a nemzetközi porondon. „Bálint előtt kinyílt a világ, és nem tudta hova tenni a helyzetet. Megtetszettek neki azok az impulzusok, amelyek egyszerűen nem férnek bele az élsportba. Ezzel sajnos, nem tudunk mit tenni. Beszéltem a juniorválogatott vezetőedzőjével, Struhács Györggyel arról, hogy próbálja maradásra bírni, ám erre semmi esély nem volt, hiszen motiválatlanná vált. Valóban, én is keveslem azt az összeget, amit az egyesületétől kapott, ugyanakkor nem tudok róla, hogy van olyan utánpótláskorú birkózó, aki százezer forintnál többhez jutna Magyarországon. Nem egy olyan sportoló volt már, aki kitartott hasonló körülmények között is a céljai mellett, mert olimpiai bajnok akart lenni. A helyzet az, hogy aki a birkózást szereti, és ebben akar sikeres lenni, annak nem az anyagi vonzatai a legfontosabbak.” Bacsa megemlítette, úgy tudja, Bálintnak tett ajánlatot olyan klub is, amely hajlandó lett volna kifizetni azt az összeget, amelyet a fiatal kért a dorogiaktól, viszont ő arrais nemet mondott. Az ifjú ezt nem tagadja, és azt sem, hogy elutasította: „Jól érzem magam Dorogon, itt képzelem el a jövőmet.” Lehet motiválni pénzzel a sportolót? A szövetségnek megérné finanszírozni az olyan versenyzőt, aki képes lehet később, felnőttszinten is nagyon komoly eredményeket elérni? Az alelnök határozott válasszal szolgált a fenti kérdésekre: „Egyik szövetségnek sem az a feladata, hogy fizetést adjon a versenyzőknek, viszont a Gerevich-ösztöndíjjal támogatjuk a nemzetközi eredményeket elért birkózókat, így Bálintot is (havi 30 ezer forintot kapott egy évig). A mi dolgunk az, hogy a szakosztályok életét segítsük, és ezt meg is tesszük; a KSF (Kiemelt Sportágfejlesztés) keretét igénybe véve összesen négyszáznegyvenmillió forintot osztottunk szét az egyesületek között. Az pedig, hogy ők ezt milyen mértékben osztják fel, nem tartozik a hatáskörünkbe.” A szakember azt sem tagadja, hogy a birkózásból nem lehet meggazdagodni. Ahogyan azt mondta: „Akinek ilyen céljai vannak, bele se kezdjen, mert ez nem erről szól. A labdajátékokkal nem vehetjük fel a versenyt. Ha jól tudom, az egyéni olimpiai sportágakhoz képest is valamelyest alacsonyabb összeghez jutnak az élversenyzők, ám közöttük már elenyésző a különbség.” Bacsa végül kitért arra, hogy hatalmas potenciál van Vátziban, és erről a válogatott edzői is folyamatosan tájékoztatták. „Struhács György is csak dicsérni tudta. Amondó volt, hogy Bálint lehetne az egyik, aki később is odaérhetne súlycsoportjában a legjobbak közé. Bízunk abban, hogy időben benő a feje lágya, és visszatér ahhoz, amihez igazán ért, amiben óriási dolgokat érhetne el.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.