UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-05-10 17:47

A versenyeken a legerősebb a nyíregyháziak 14 éves pillangóúszója, Cserfalvi Olaf

Négy érmet nyert Oswiecimben, az Olimpiai Reménységek Versenyén a Nyíregyházi Sportcentrum 14 esztendős úszója, Cserfalvi Olaf, aki edzőjével, Gyula Sándorral a bakui EYOF-ra készül, és nagy tervei vannak a további évekre is.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Tavaly Hatházi Dóra hívta fel magára a figyelmet a Nyíregyházi Sportcentrum fiatal úszói közül, miután – akkor még serdülőkorú versenyzőként – 200 m pillangón bronzérmet nyert a helsinki junior Európa-bajnokságon. A szakosztály első idei kiugró teljesítménye azonban a mindössze 14 éves Cserfalvi Olaf nevéhez fűződik, aki a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyéről négy éremmel tért haza.

Cserfalvi Olaf négy érmet nyert a lengyelországi ORV-n Forrás: kolcseytv.hu
Cserfalvi Olaf négy érmet nyert a lengyelországi ORV-n Forrás: kolcseytv.hu
Kétszáz méter pillangón ráadásul elsőként csapott célba, óriási csatában, egyéni csúccsal (2:04.78) múlta felül lengyel riválisát. Így a hazai magyar bajnoki címek után a nemzetközi porondon is bemutatkozott, ami – tudván, hogy a felkészülés folyamán hosszú ideig betegséggel bajlódott – különösen nagy eredmény. Persze, neki sem az ORV volt az év főeseménye, ugyanis júliusban Bakuban rendezik az Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), amelyen tervek szerint tagja lesz az utazó magyar csapatnak. „Úgy gondolom, hogy kétszáz pillangón beférhet a csapatba  – kezdte a nyíregyháziak trénere, Gyula Sándor. –  Amellett persze a vegyest sem adjuk föl, és kétszáz háton is versenyképes lehet. De azt tudni kell, hogy a mezőny jelentős részénél egy évvel fiatalabb, ezért a célokat is ehhez igazítjuk.” Edzője szerint Olaf sok tekintetben kivételes képességű sportolónak mondható, ezért sokat is vár tőle a következő években, továbbá abban bízik, hogy fejlődése a serdülőkorba lépve is az eddigi ütemben folytatódik. „Elég bohém srác, úgyhogy az edzéseken néha fegyelmezni kell, de egyúttal szorgalmas és nagy munkabírású versenyzőről van szó. Jó a keringése, ezért nagy terhelést is elbír, ezen kívül pedig kitűnő mentális adottságai vannak, a fontos eseményeken remekül koncentrál, és néha olyan teljesítményre képes, amilyet az edzések alapján én sem várnék tőle.” Pedig nem volt mindig egyértelmű, hogy úszó lesz belőle. Emlékei szerint a kezdetekkor az úszóoktatás közben nem számított különösebben ügyesnek, de ahogy ő mondja: belejött. És mára a kétszáz pillangó a kedvenc száma, tehát a mostani magyarországi erőviszonyokat tekintve nem vágja könnyű fába a fejszéjét. Ugyanakkor azt mondja, felvenné a kesztyűt, akár a példaképeivel szemben is. „Cseh Lászlóra és Milák Kristófra nézek fel leginkább – mondta a fiatal úszó. – Szeretnék én is komoly eredményeket elérni, egyszer eljutni az olimpiára, és ott valami nagyot alakítani.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.