UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2019-05-11 13:52

Öttusa: a székesfehérvári világkupaverseny ezüstérmese a bokszteremben növeli önbizalmát

Várakozáson felül teljesített a Guzi Blanka és Kardos Bence alkotta, juniorkorú vegyes váltó a múlt hétvégén rendezett székesfehérvári felnőtt-világkupaversenyen. A fiatalok óriásit hajráztak, hiszen a kombinált számban a 11. helyről kapaszkodtak fel egészen a dobogó második fokáig. Bencét kérdeztük a viadalon szerzett élményeiről, további terveiről.

Fekete Tamás - utanpotlassport.huVízválasztó év lehet az idei a magyar öttusasport egyik legnagyobb reménységének. A 20 éves Kardos Bence a márciusi junior országos bajnokság megnyerése után a felnőttek között is kezdi bizonyítani rátermettségét. A Trion SC sportolóját feldobta a székesfehérvári hangulat, noha elmondása szerint még mindig szoknia kell a nemzetközi versenyek légkörét.

Kardos Bence nagy hangsúlyt fektet a mentális felkészülésre Forrás: trionsc.hu
Kardos Bence nagy hangsúlyt fektet a mentális felkészülésre Forrás: trionsc.hu
„Hihetetlen élmény volt hazai közönség előtt szerepelni ilyen rangos eseményen. Mint minden öttusázót, engem is az egyéni sikerek motiválnak. De ezt az ezüstérmet egyértelműen a legmagasabb polcra helyezném, ha rangsorolni kellene az eddigi eredményeimet. Meglepetésként ért minket a siker, hiszen mindketten rutintalannak számítunk a felnőtt mezőnyben. Ha nem Magyarországon rendezik a versenyt, el sem indultunk volna rajta. Szerencsére éltünk a kínálkozó lehetőséggel, és értékes tapasztalatokat szereztünk.” A juniorkorú öttusázó úgy véli, a nagy versenyek kimenetelét elsősorban az dönti el, ki mennyire erős fejben a kulcspillanatokban. „Kiemelten fontos, hogy az ilyen rangos megméretéseken se remegjen meg az ember keze, lába. Minden sikernek az egészséges magabiztosság az alapja. Ebből a szempontból van hová fejlődnöm. Ezért, amikor a szabadidőm engedi, elmegyek bokszolni. Ez kiváló önbizalomfröccs, ráadásul kikapcsol.” Az önbizalom erősítésével tehát még akad feladata, képességei egyértelműen arra predesztinálják, hogy rövid időn belül a felnőtt mezőny állandó tagjává váljon. Viszont a világért sem rohanna fejjel a falnak, még utánpótlásszinten is maradtak „adósságai” önmagával szemben. „Júniusban rendezik a junior Európa-bajnokságot, amelyen már kevésbé töltene el büszkeséggel az esetleges újabb ezüstérem. Tavaly második lettem, az idén többre vágyom. Aztán szűk egy hónappal később kezdődik a világbajnokság is, amit az elmúlt évben nagyon elszúrtam. Szeretnék javítani, megmutatni, mennyit fejlődtem azóta.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.