UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-05-17 17:52

Az MTK Budapest fiatal labdarúgóinál sikerrel alkalmazzák a Real Madridban is bevált technikát

Az intelligens és kreatív labdarúgókért: a Smartfootball módszertana külföldön már évek óta hódít, de itthon is akadnak követői. Az MTK Budapest U19-es csapatában is elkezdték alkalmazni a módszert.

UP-infoAz U19-es kiemelt bajnokságban a bajnoki címért harcoló MTK Budapestnél már sikerrel ültették át a gyakorlatba a Smartfootball alkalmazását, de a kék-fehérek utánpótlásának többi korosztályában is folyamatosan állnak át az új útra, amelyen a külföldi sztáregyesületek zöme, például a Real Madrid is halad. Ugyanígy a Gödöllői SK-nál, illetve a Dunamenti Iskola Gyermek Ligában is zajlik a hasonló irányú játékosnevelés − írja a csakfoci.hu.

Az MTK Budapest fiataljainál már alkalmazzák a Smartfootballt Forrás: csakfoci.hu
Az MTK Budapest fiataljainál már alkalmazzák a Smartfootballt Forrás: csakfoci.hu
Mi is az a Smartfootball? A Smartfootball (SF) alapvetően azt vallja, hogy „a futball a tudatalatti és tudatos döntések sportja” és „milliószor ismétlődő észlel-analizál-dönt és végrehajt vagy gátol folyamatok sorozata,” így az agy a lehető leggyorsabb válaszokat keresi. Ez a készség fejleszthető, és a játékos agya maga alakít ki egy olyan ismeretrendszert, ami a tér és az idő nyomásától változóan a legodaillőbb döntéshez vezet. Az egyik cél az, hogy a lassabb tudatosabb döntéseket – elkerülve az analízis általi paralízis problémáját – az agy folyamatos gyakorlás és fejlődés útján tudatalatti beavatkozássá-operációvá formálja. Az SF-ben ezért fókuszálnak a játékra, hiszen ott problémák milliói merülnek fel holisztikus módon és oldják meg ezeket a futballisták. A futballra úgy tekintenek, mint „vonzó és kihívást jelentő, közös célt szolgáló problémák megoldásának sorozatára”. Az SF az agyban lezajló döntéshozatali folyamatok fejlesztésével és optimalizálásával, radikális módon és döntések sorozataként értelmezi újra a futballt, mint “észjátékot”. Szakít a hagyományos és repetitív gyakorlatokkal, mint például a bemelegítéseknél számos helyen alkalmazott, alacsony intenzitású passzolgatás, a „vezesd az egyik bójához, majd passzolj a másik helyére!” típusú gondolkodást alig-alig igénylő – alacsony kognitív intenzitású – gyakorlatokkal. A módszer követői és használói és a kutatások szerint ide tartoznak még az erőnléti feladatok is, ilyenkor ugyanis az agy nem formálódik, hanem „csak statikus környezetben merev mintákat követ”. További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.