- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Fél szeme a felnőtteken

Krasznai Bence − utanpotlassport.hu [1] „Nagyon vártam már, hogy a juniorok között bizonyíthassak. Félreértés ne essék, szerettem az ifjúsági éveimet, ugyanakkor ez a következő lépcsőfok a karrieremben, és hasonlóan sikeres szeretnék lenni itt is, mint amilyen voltam az elmúlt időszakban” – vélekedik a korosztályváltásról a SZESE cselgáncsszakoszályának utánpótlásklasszisa, Sipőcz Richárd.

Sipőcz Richárd (kékben) nagy dobásra vágyik [2]

Sipőcz Richárd (kékben) nagy dobásra vágyik

A juniorközeg nem új a +100 kilós versenyzőnek, hiszen korábban nyert már Európa-kupa-viadalt ebben a kategóriában, valamint részt vett a korosztály szófiai kontinensviadalán és bahamai világbajnokságán is tavaly.

„Sokkal kiegyenlítettebb ez a korcsoport, mint az ifjúsági – így Sipőcz. – Nincsenek akkora különbségek a cselgáncsozók között, hiszen itt már minden tekintetben közelítünk a felnőttekhez. Nem meglepő, hogy a nehézsúlyban leginkább az erőnlét a mérvadó, éppen ezért már másfél éve azon dolgozunk, hogy ne legyen lemaradásom ezen a téren a többiekkel szemben.”

Richárd szerepelt már idén Európa–kupa-versenyen az idén, Szentpéterváron a dobogó második fokára állt fel.

„Viszonylag erős mezőny gyűlt össze. Három oroszon kellett túljutnom a fináléig, és mondhatni, ez könnyedén sikerült. Az aranycsatában régi ellenfelemmel néztem farkasszemet: a hazai pálya előnyét élvező David Babajannal (tőle kapott ki a 2017-es ifjúsági Eb döntőjében – a szerk.). Szoros mérkőzés volt, amely egészen az aranypontig ment, végül őt találták jobbnak.”

Sipőcz csalódottan távozott Oroszországból, ám a vereség ellenére hasznos visszajelzéseket kapott:

„Kiderült, hogy remekül ment a munka az elmúlt másfél évben, mivel beleerősödtem a kategóriába. Az is bebizonyosodott, hogy sokat tapasztaltam tavaly, és jó következtetéseket vontunk le a világversenyekből. Megítélésünk szerint velem együtt jelenleg öt-hat olyan dzsúdós van Európában a súlycsoportomban, aki azonos szinten áll. Biztos vagyok benne, hogy szeptemberben, Finnországban közöttünk dől el a kontinensbajnoki érmek sorsa.”

A 18 éves ifjú nincs egyszerű helyzetben, mivel nemrégiben bokaszalag-szakadást szenvedett. Csakúgy, mint mindenhez, a rehabilitációhoz is pozitívan áll hozzá:

„Volt négy hetem az erősítésre összpontosítani. Néhány napon belül újra megkezdődhet a kőkemény edzés a tatamin. Az erő-állóképesség, valamint a szőnyegbiztonság az, ami ilyenkor valamelyest gyengül, ám ezt hamar vissza lehet hozni. Szerintem egy hónap múlva már tökéletes formában leszek. Az első viadal, amelyen megméretem magam, a paksi Ek-verseny lesz június végén.”

A bajnok arra is kitért, hogy elindul a budapesti felnőtt Grand Prix-n július közepén. Elmondta, az idei éve szempontjából vízválasztó lesz az esemény:

„Amennyiben jól szerepelek a Papp László Sportarénában, úgy akár már az idén elkezdhetünk a felnőttmezőnyre koncentrálni. Persze akkor sem dől össze a világ, ha ez még nem sikerül, hiszen nagyon fiatal vagyok; nincsen semmi gond azzal, ha egyelőre a saját korcsoportomra kell helyeznem a hangsúlyt.”

A győri cselgáncsozónak táplálékkiegészítőre és edzőfelszerelésekre egyaránt szüksége van céljai eléréséhez – ebben nyújt segítséget neki a Mol Alapítvány támogatása.

További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN  [3]a sportági aloldalunkon.