UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-05-21 19:01

Labdarúgás: itt a következő nagy holland generáció? Az U17-es Eb-győztes Sontje Hansenékre érdemes odafigyelni

A vasárnap Hollandia győzelmével befejeződött U17-es labdarúgó Európa-bajnokság után az európai szövetség összeállította a torna álomcsapatát, amelybe Calvin Raatsie, Melayro Bogarde, Sontje Hansen és Iaan Maatsen személyében négyen is bekerültek az aranyérmes csapatból. Érdemes közelebbről is megismerkedni a legfiatalabb holland Eb-győztes generáció tagjaival.

P. K. – utanpotlassport.hu Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2002 óta rendez évente Európa-bajnokságot az U17-es korosztálynak, míg 1982 és 2001 között az U16-osoknak rendeztek Eb-t. Az U17-esek kontinensbajnokságát a múlt héten befejeződött írországi tornán negyedik alkalommal nyerte meg Hollandia, amely a döntőben 4–2-re győzött Olaszország ellen. A hollandok egy évvel ezelőtt is az olaszokat verték meg a fináléban a 2–2-es döntetlen után 11-esekkel 4–1-re. Így Olaszország továbbra sem tudott Európa-bajnokságot nyerni ebben a korosztályban (korábban, U16-ban még volt Európa-bajnok), pedig a tavaly ősszel kezdődött selejtezősorozattal együtt az olaszok úgy jutottak el a dublini fináléig, hogy addig mind a 11 meccsüket megnyerték. Hollandia négy elsősége rekordnak számít az U17-esek között (ha a korábbi, U16-os Eb-címeket nem számoljuk ide), és akárcsak 2013-ban, most is címvédőként tudott győzni. Úgy, hogy csak egy olyan játékost találunk a mostani keretben, aki már a tavalyi Európa-bajnok holland csapatnak is a tagja volt, Brian Brobbeyt. Vagyis Hollandia két év alatt két, szinte teljesen különböző kerettel ért fel Európa csúcsára az U17-es korosztályban.

Az U17-es Európa-bajnok holland  válogatott Fotó: uefa.com
Az U17-es Európa-bajnok holland válogatott Fotó: uefa.com
Ezt azért fontos kiemelni, mert azután, hogy Hollandia a legutóbbi két felnőtt világeseményre, a 2018-as vb-re és a 2016-os Eb-re sem jutott ki, a nemzetközi sportsajtó már kezdte temetni a holland futballt és a legendás holland utánpótlás-nevelést. Az előző kilenc hónapban azonban a holland labdarúgók csattanós választ adtak. A felnőttválogatottjuk a legutóbbi két világbajnokot, Franciaországot és Németországot megelőzve bejutott a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, az Ajax a 22 éves Frenkie De Jong és a 19 esztendős Matthijs de Ligt vezérletével bejutott a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájába, míg a jelenlegi legértékesebb és legjobb formában lévő holland futballista, Virgil van Dijk főszerepet játszott abban, hogy a Liverpool BL-döntőt játszhat. A lendületes támadófutballt játszó holland U17-es válogatott úgy lett Európa-bajnok, hogy a selejtezők során az összes meccsét megnyerte, az Eb-n hat mérkőzéséből ötön győzött, három alkalommal gólt sem kapott. Egyedül a csoportkör utolsó fordulójában, Franciaországtól kapott ki 2–0-ra, de biztos továbbjutóként azon a meccsen a kulcsemberek nagy részét már pihentette Peter van der Veen szövetségi edző. Akkor lássuk is, kik ennek a generációnak a vezérei, akik közül négyen is bekerültek az Eb álomcsapatába! A húszas Eb-keretből egyébként nyolcan az Ajax futballistái, négyen már légiósok. A névsorolvasást érdemes hátulról kezdeni, ugyanis az álomcsapat kapusa a holland Calvin Raatsie (Ajax) lett, amikor ő állt a kapuban, mindig győzött az oranje. A védelembe ketten is bekerültek a hollandoktól. Ez már csak azért is figyelemreméltó, mert az elmúlt években egyre több klasszis védő kerül ki a holland utánpótlás-műhelyekből (De Ligtet és Van Dijkot említettük is), és úgy látszik, ez a folyamat folytatódhat az új generáció tagjaival is. A belső védő Melayro Bogarde (Hoffenheim) a torna összes meccsét végigjátszotta, nagybátyja az egykori kiváló balhátvéd, Winston Bogarde, aki 1995 és 2000 között hússzor szerepelt a holland válogatottban, és az Ajaxszal Bajnokok Ligáját nyert. A védelemből a torna álomcsapatába Ki-Jana Hoever is bekerült, a Liverpool korosztályos csapatának jobbhátvédje öt meccsen egy gólt és két gólpasszt is jegyzett az Eb-n. Rajtuk kívül az álomcsapat középpályássorába beválasztották a döntőben is gólt szerző, az Eb-n hat meccsen három gólig és egy gólpasszig jutó Ajax-szélsőt, Sontje Hansent is. Rajtuk kívül említést érdemel még a cikkünk elején már szóba került, egy éven belül két korosztállyal is U17-es Eb-t nyerő Brobbey (Ajax), aki a csoportkör első két fordulójában három gólt szerzett és volt egy gólpassza is. Nagy ígéret továbbá az Eb-n kétszer eredményes, a döntőben bombagólt szerző balhátvéd, a Chelsea-nél edződő Iaan Maatsen.
A francia gólkirály, Ail Aouchiche Fotó: uefa.com
A francia gólkirály, Ail Aouchiche Fotó: uefa.com
A hollandok mellett még egy játékost, a kilenc góllal a gólkirályi címet is kiérdemlő francia Adil Aouchiche-t érdemes kiemelni, aki úgy lőtt kilenc gólt az Eb-n (ebből a svédeknek hármat, a cseheknek négyet, a kilencből egyet szerzett büntetőből), hogy nem is csatárt, hanem belső középpályást játszott, sőt, az olaszok elleni elődöntőben védekező középpályás volt. Az uefa.com-on megjelent kimutatás szerint egyébként kilenc gólnál többet labdarúgó Európa-bajnokságon, sem korosztályos, sem felnőtt-tornán, sem a férfiaknál, sem a hölgyeknél senki sem szerzett még (kilencet már többen is, például a szintén francia Michel Platini az 1984-es Eb-n), csak futsal-tornán. Nem lepődnénk meg, ha a fent említett reménységekről a jövőben még sokat hallanánk – abban meg mi reménykedhetünk, hogy az U17-es Eb-n a világbajnoki szereplést kiharcoló magyar csapat játékosai sem vesznek majd a feledés homályába. Velük, illetve az ősszel következő brazíliai világbajnoksággal a napokban több cikkünkben is foglalkozunk még.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÍRORSZÁG Európa-bajnok: Hollandia A négy közé jutással kiharcolták a vb-részvételt: Hollandia, Olaszország (döntőbe jutott), Franciaország, Spanyolország A vb-playoff győzteseként világbajnoki résztvevő: Magyarország Gólkirály: Adil Aouchiche (Franciaország) Az Eb álomcsapata: Raatise (Hollandia) – Hoever (Hollandia), Pirola (Olaszország), Bogarde (Hollandia), Pembele (Franciaország) – Panada (Olaszország), Agoumé (Franciaország), Aouchiche (Franciaország), Millot (Franciaország), Hansen (Hollandia) – Esposito (Olaszország)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.