UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-05-22 10:42

Labdarúgás: csütörtökön rajtol a lengyelországi U20-as világbajnokság

Hat csoportban, 24 ország válogatottjának részvételével rajtol el csütörtökön az U20-as labdarúgó-világbajnokság Lengyelországban. A hagyományos résztvevők mellett a friss kontinensbajnokokra, így Ecuadorra és Malira is érdemes lesz figyelni a május 23. és június 15. között rendezett globális utánpótlástornán.

L.S. - utanpotlassport.huKétségkívül az utánpótlásfutball legnívósabb válogatott megméretése az U20-as világbajnokság. A két évente megrendezett tornára hat térség korosztályos bajnokai, összesen 24 együttes kvalifikál; a 22. kiírás csütörtökön Lengyelországban rajtol.

Két évvel ezelőtt az angolok örülhettek, az idén azonban biztosan másik együttes emeli majd magasba a trófeát Fotó: FIFA
Két évvel ezelőtt az angolok örülhettek, az idén azonban biztosan másik együttes emeli majd magasba a trófeát Fotó: FIFA
Két esztendővel ezelőtt Dél-Korea  fogadta az együtteseket, akkor Anglia és Venezuela fiataljai kiélezett döntőt vívtak. A háromoroszlánosok 1−0-s sikere azt is jelentette, hogy az angolok minden utánpótlás-korosztályt, illetve a felnőtteket is figyelembe véve 1966 után először nyertek ismét világbajnokságot. Ismételni biztosan nem fognak, hiszen őket is utolérte a „győztesek átka” − az angol csapat zsinórban a hatodik aranyérmes, amely lemarad a soron következő vébéről. A venezuelaiak sem játszhatnak majd ismét döntőt, ellenben a dél-amerikai korosztályos bajnokság győztesére, Ecuadorra különösen érdemes lesz odafigyelni. Jorge Celico tanítványai az ország történetében először értek fel a korosztályos Copa America csúcsára, és Dél-Amerika után meglepnék az egész világot. Európát − a házigazda Lengyelországon kívül − öt ország válogatottja, pontosabban az egy évvel ezelőtti U19-es Európa-bajnokság első öt helyezettje képviseli. Az utánpótlástornákon rendre kiemelkedő franciák, portugálok és olaszok mellett kisebb-nagyobb meglepetésre az ukránok és a norvégok is kijutottak a tornára.
Az idén történetének első U20-as kontinensbajnoki címét nyerte az ecuadori válogatott Fotó: fifa.com
Az idén történetének első U20-as kontinensbajnoki címét nyerte az ecuadori válogatott Fotó: fifa.com
Míg az öreg kontinens csapatai már 2018-ban lefoglalhatták lengyelországi repülőjegyeiket, addig az utolsó kiadó helyek csak idén februárban keltek el. A fennmaradt négy pozíciót az afrikai U20-as bajnokság elődöntősei töltötték be, mégpedig Nigéria, Dél-Afrika, Szenegál és Mali fiataljai. Utóbbi ország válogatottja, Ecuadorhoz hasonlóan történetének első sikerét aratta kontinenstornán. A rendszeres résztvevők közül Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok sem marad távol a tornától, de a már említett dél-amerikai térségből Argentínáról és Kolumbiáról sem feledkezhetünk meg. A hat csoport kiegyenlített képet fest, jósolni lehetetlen.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG (MÁJUS 23.−JÚNIUS 15.) Csoportbeosztás A csoport: Lengyelország, Kolumbia, Tahiti, Szenegál B csoport: Mexikó, Olaszország, Japán, Ecuador C csoport: Honduras, Új-Zéland, Uruguay, Norvégia D csoport: Katar, Nigéria, Ukrajna, Egyesült Államok E csoport: Panama, Mali, Franciaország, Szaúd-Arábia F csoport: Portugália, Koreai Köztársaság, Argentína, Dél-afrikai Köztársaság A világbajnokság helyszínei (stadion, kapacitás) Lódz (Widzewa Stadion, 18.008), Lublin (Lublin Aréna, 15.500), Tychy (Miejski w Tychach Stadion, 15.600), Bielsko-Biala (Miejski Stadion, 15.076), Bydgoszcz (Zdzislaw Krzyszkowiak Stadion, 20.247), Gydnia (GOSiR Stadion, 15.139)

További korosztályos híreink LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.