UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2019-05-26 19:20

Birkózás: Szél Anna éremért megy Pontevedrába

A kadét Európa-bajnok, vb- és ifjúsági olimpiai ezüstérmes birkózó, Szél Anna első éves juniorként vesz részt a másfél hét múlva kezdődő pontevedrai Európa-bajnokságon. Megkérdeztük, milyen célokkal vág neki a megméretésnek, és az is szóba került, miért versenyez eggyel lejjebbi kategóriában, az 55 kilogrammosok között.

Krasznai Bence − utanpotlassport.huSzél Anna elsőéves juniorként döntött úgy, hogy eggyel lejjebbi súlycsoportban, az 55 kilogrammosok között próbál szerencsét az idei világversenyeken. Ennek oka, hogy esélyesebbnek tartja magát ebben a kategóriában.

Szél Anna már első éves juniorként is érmet szeretne nyerni az Európa-bajnokságon Fotó: Rosta Tibor
Szél Anna már első éves juniorként is érmet szeretne nyerni az Európa-bajnokságon Fotó: Rosta Tibor
„Tavaly volt olyan, hogy hatvannégy kilóig elszaladt a súlyom. Nem feltétlenül a mosolygás volt az első, ami eszembe jutott, amikor elkezdtem fogyasztani a versenyekre, hiszen hét kiló az cseppet sem nevezhető barátinak. Edzőmmel, Ritter Dilettával úgy döntöttünk, elmegyünk egy dietetikushoz. A szakember azt mondta, hogy rendszeres és egészséges étkezéssel simán lent lehetne tartani a súlyomat nagyjából ötvenhét kilón. Ez be is igazolódott. Azóta sokkal energikusabb vagyok, a közérzetem is jobb.” Anna tavaly megvédte kadét Európa-bajnoki címét, emellett világbajnoki és ifjúsági olimpiai ezüstérmet szerzett. Igaz, akkor még négy percet kellett birkóznia, és ez az idő a juniorok között hatra emelkedik. A fiatal hangsúlyozta, ennek pozitív és negatív hozadékai is vannak. „Persze, ki fogom köpni a tüdőmet a hat perces meccsen, de ennyi baj legyen. Az a szerencsém, hogy nincs különösebb gond az erőnlétemmel. Ráadásul a kadétmezőnyben mindig sürgetve éreztem magam, nem tudtam kibontakoztatni a technikai repertoáromat: úgy voltam vele, hogy minél hamarabb legyen vége a mérkőzéseknek. Emiatt tépte is a haját Diletta. Idén megpróbálok szebben, kombináltabban küzdeni.” Anna még nem szerepelt juniorversenyen az idén, ugyanakkor a dormageni felnőtt nemzetközi megméretésen a dobogó második fokára állt fel, míg a felnőtt magyar bajnokságot megnyerte. A kategóriájában először a másfél hét múlva kezdődő, pontevedrai Európa-bajnokságon bizonyíthat. Nem lesz egyszerű dolga, mivel január óta részleges térdszalagszakadással bajlódik. „Igyekeztem minél többet pihentetni, mert folyamatosan visszatért a fájdalom, elég sokat kihagytam. Alig egy hete tértem vissza a szőnyegre, tehát kérdéses, mennyire tudok tökéletes formába lendülni ennyi idő alatt. Fizikálisan jó állapotban vagyok, mindenképpen érmet szeretnék nyerni Spanyolországban.” Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.