UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2019-05-28 18:28

Kézilabda: vezetőedzője még nem látott olyan motivált társaságot, mint a NEKA ifjúsági bajnokcsapata

Meggyőző teljesítménnyel védte meg bajnoki címét a Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági csapata a hétvégi szigetszentmiklósi Final Fouron. Az aranyéremmel koronázott szezont az együttes vezetőedzője, Sótonyi László és kulcsembere, Győri Kristóf értékelte.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA bajnoki aranyérem elnyerésénél talán csak a címvédés nehezebb „feladat” a csapatsportágakban. A Nemzeti Kézilabda Akadémia ifjúsági csapatának azonban összejött a bravúr: az alapszakaszban a balatonbogláriak négy vereséget szenvedtek, így a Nyugati csoportból „csak” másodikként jutottak be a Final Fourba, a hétvégén Szigetszentmiklóson viszont lehengerlő produkciót nyújtottak, az elődöntőben a Pick Szegedet (28–18), míg a fináléban a Telekom Veszprémet múlták felül (32–17). A csapatot nyáron vette át a boglári akadémiára új edzőként érkező Sótonyi László, aki büszke volt a játékosokra a sikerrel koronázott évad után.

Sótonyi László a magasban: címet védett a NEKA a fiú ifjúsági bajnokságban Fotó: Tompos Gábor/NEKA
Sótonyi László a magasban: címet védett a NEKA a fiú ifjúsági bajnokságban Fotó: Tompos Gábor/NEKA
„Sok együttessel dolgoztam már a pályafutásom során, de ennyire motivált társasággal talán még soha – nyilatkozta az utanpotlassport.hu-nak a boldog tréner. – A fiúk minden edzésre úgy jöttek le, hogy előre akarnak lépni, valamennyi mérkőzésbe maximális intenzitással álltak bele. És jól látható, hogy a játékosok feljöttek, az első hónapokban volt egy erős kezdősorunk, a végére viszont komplex lett a csapat.” A korábban a nagyválogatott másodedzőjeként és felnőtt élvonalbeli együttesek vezetőedzőjeként dolgozó szakember kitért a Final Fourra is, amelyen valóban nem várt fölényű sikereket arattak.  „Mellettünk három igen erős csapat jutott be a négyes döntőbe, és ezeken a találkozókon sosem várható nagy különbségű siker. A döntőben ez nekünk mégis összejött, a csapat egészen ritkán látható, hatvan percen át rendkívül koncentrált játékot játszott. Erre büszkék lehetünk, mert nagyon komoly teljesítmény volt.”
Győri Kristóf remekül védett az ifjúsági bajnokság döntőjében Forrás: MKSZ
Győri Kristóf remekül védett az ifjúsági bajnokság döntőjében Forrás: MKSZ
A csapat egyik kulcsembere, a szezonban párhuzamosan a Mezőkövesd NB I-es csapatában védő Győri Kristóf a döntőben is kitett magáért, és elégedetten értékelte az utolsó fellépést a NEKA színeiben, miután a következő évadot már az élvonalbeli FTC-ben kezdi. „Azt hiszem, ha valaki azt mondja nekünk év elején, hogy megnyerjük az ifjúsági bajnokságot, NB I/B-ben meg bronzérmesek leszünk, gondolkodás nélkül aláírtuk volna. Nem számítottunk erre, de idén nagyon koncentráltak voltunk, nem dobáltuk el feleslegesen a labdákat, és ennek meglett az eredménye.” Ahogyan a korosztályos válogatott kapus is mondta, a NEKA nemcsak az ifjúsági ligában, hanem a felnőttek között is nagyot alakított, az NB I/B Nyugati csoportjában rutinos felnőttegyüttesek előtt szerezte meg a bronzérmet. Így a szakvezetésnek a nagyok között nyújtott produkcióval kapcsolatban sem lehetett hiányérzete. „Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy maradjunk bent, ehhez képest egy ideig vezettük a bajnokságot. De mégis azt mondom, hogy tavaszra állt össze igazán a társaság, elbírta kulcsembere, Bálint Bence sérülését, és elérte legfontosabb célját: rengeteget fejlődtek a játékosok. A bajnoki cím már csak hab a tortán.” További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.