UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-05-30 13:12

Hétfőn kezdi felkészülését az U18/19-es leány kosárválogatott

Székesfehérváron, az MKOSZ Edzőközpontjában június 3-án, hétfőn az U18/U19-es leány kosárválogatott megkezdi a felkészülést a nyári Európa- és világbajnokságra. Két komoly erőpróba is szerepel Völgyi Péter együttesének programjában. A szakvezetőt az összetartást megelőzően a tervekről, a csapat jelenlegi állapotáról kérdezte a Wbasket.hu.

UP-infoAz U18/19-es leány kosárválogatott július 6. és 14. között Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban szerepel a korosztályos, A-divíziós Európa-bajnokságon. Ezt követően Thaiföldre utazik, ahol július 20. és 28. között Bangkokban rendezik az U19-es világbajnokságot, amelyre úgy kvalifikálta magát az együttes, hogy harmadik lett a tavalyi, udinei U18-as Eb-n. Nem mellesleg − két héttel a bronzérem megszerzése előtt − a minszki U17-es világbajnokságon ugyanez az alakulat negyedik lett. A két eseményt megelőző egyhónapos edzőtáborba Völgyi Péter vezetőedző 19 játékost hívott be.

Völgyi Péter a tavalyi U18-as Európa-bajnokságon Fotó: FIBA
Völgyi Péter a tavalyi U18-as Európa-bajnokságon Fotó: FIBA
„Hétfőn kezdünk Székesfehérváron. Négyhetes összetartást tervezünk, amelyre tizenkilenc játékos kapott meghívót. Közülük kerül ki egy hónap alatt a 12 fős utazókeret. Az első hétvége szabad, majd a második hétvégén Csehországgal játsszunk két felkészülési mérkőzést. A harmadik hétvégén elutazunk Olaszországba felkészülési tornára, és az utolsó hétvégén a horvátokkal vívunk még két edzőmeccset. Ezt követően megyünk a szarajevói kontinensviadalra. Onnan haza sem jövünk: megyünk Bangkokba, a vb-re” − mondta a mester a Wbasket.hu-nak. A két torna rendkívül közel van egymáshoz, így a tervek szerint – ha nem jön közbe váratlan esemény – a keret nem változik. „Erre van nagyobb esély. Nyilván ha sérülés történik vagy egyéb probléma merül fel, akkor módosítani fogunk a kereten. A legoptimálisabb verzió azonban, ha ugyanaz a tizenkét kosaras utazik Bangkokba.” – mondta Völgyi.

A 19 fős bő keretet Angyal Barbara, Boros Berta, Boros Júlia, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Echmann Dalma, Horváth Fruzsina, Juhász Angéla, Keita Aya, Kiss Angelika, Madár Eszter, Mányoki Réka, Szirony Dorina, Varga Alíz, Varga Eszter, Vári Zita, Végh-Dudás Anna, Vincze Nikolett és Wentzel Nóra alkotja. Dombai Réka majd a felnőtt válogatott kötelezettségei után csatlakozik a csapathoz.

A névsor is mutatja, hogy ezúttal nem lesz 2000-es születésű játékos a keretben. „Tavaly Tóth Orsi és Révész Boróka volt, aki becsatlakozott az U17-es világbajnokság után az U18-as Európa-bajnokságra. Ők idén beverekedték magukat az U20-as válogatott keretébe. A FIBA idén változtatott a korosztályos világversenyek programján: az U18-as lesz az első korosztályos Eb, ezért lehetetlen megoldani, hogy részt vegyenek a csapat felkészülésében. Akkor ugyanis három hónapot kellene edzőtáborozniuk, mivel az U20-as az utolsó kontinensviadal a nyáron. Teljesen U18-as csapattal fogunk nekivágni az alapozásnak és a világbajnokságnak is” − mondta a szakember. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.