UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-06-01 05:47

Jégkorong: az USHL-ben remeklő Papp Kristóf (17) jövőre a felnőttválogatottban is megmutatná magát

A decemberi U20-as vb-n parádézott, felgyorsult a világ talán legerősebb juniorbajnokságának szintjére, és jövőre már a felnőttválogatottban bizonyítana. Az év ifjúsági korú magyar jégkorongozójának választott, az USHL-es Madison Capitols gárdájában edződő Papp Kristóffal beszélgettünk.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huKevesebb, mint fél évvel ezelőtt a lengyelországi U20-as I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon a nála három évvel idősebbek között parádézott. A kis híján feljutó, ám végül harmadikként záró magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt a 17 esztendős Papp Kristóf.

A Madison Capitols magyar csatárát, Papp Kristófot választották itthon az év ifjúsági korú játékosának Forrás: Madison Capitols
A Madison Capitols magyar csatárát, Papp Kristófot választották itthon az év ifjúsági korú játékosának Forrás: Madison Capitols
Nem csoda, hiszen a világ egyik legerősebb juniorligájában, az észak-amerikai USHL-ben (United States Hockey League) játszik, és üti a gólokat hétről hétre. Bár az áprilisi, székesfehérvári U18-as világbajnokságra iskolai elfoglaltságai miatt nem tudott hazautazni, így is alaposan kitett magáért korosztályos válogatottban. Ezért hiába akadt több kiemelkedő teljesítmény az ifjúsági mezőnyben, nem lehetett kérdéses, hogy Papp Kristóf kapja az évad legjobbja címet, a Leveles-kupát. „Természetesen nagyon jólesik, hogy otthon is elismerik a teljesítményemet – mondta az utanpotlassport.hu-nak a Madison Capitols 17 éves magyar támadója. – Mindig nagy örömmel megyek a válogatottba, a decemberi U20-as világbajnokság biztosan örök élmény marad számomra. Tudom, sok kiváló és ígéretes játékos közül választottak engem elsőnek, ami öröm és megerősítés is egyben, hogy jó úton haladok. Na, meg remek hajtóerő a jövőre nézve.” Nemcsak a vb-n nyújtott teljesítménye figyelemre méltó, hiszen az évad második felében klubjában is „emelte a tétet”, kiváló teljesítményt rakott le az asztalra, aminek 38 szerzett pontjával (11 gól, 27 gólpassz) statisztikailag is mutatós eredménye van. S nem utolsósorban a bivalyerős bajnokságban szereplő gárda egyik húzóemberévé nőtte ki magát. „Ez az első évem ebben a tényleg nagyon színvonalas ligában, és a szezon végeztével jobban látom, hogy az elején sokszor kapkodtam, nem jól döntöttem. A második félévre viszont sikerült felgyorsulnom a bajnokság szintjére, felvettem a tempót. Kétségkívül a sebességben léptem előre a legtöbbet az elmúlt hónapokban.”
Az elmúlt évadban gyakori jelenet: Papp Kristóf kapura lő, és gólt lő
Az elmúlt évadban gyakori jelenet: Papp Kristóf kapura lő, és gólt lő
Ezért nem is lehet kérdés, hogy marad a Madison Capitolsben a következő évadban is. A magyar jégkorong egyik nagy ígérete jól érzi magát a Wisconsin államban található városban, ahol a tanulmányait is sikeresen végezte, és jövőre már csak a hokira kell koncentrálnia. „Azt hiszem, jelenleg a lehető legjobb helyen vagyok. Sok játéklehetőséget kapok, ebben a bajnokságban tényleg minden adott a fejlődésemhez. A 2020-as évadtól már megvan a helyem a Michigan Egyetemen, de a profi ligák játékosmegfigyelői is követik mérkőzéseinket. Nekem csak annyi a dolgom, hogy saját játékomra koncentráljak, jól teljesítsek, és akkor tényleg minden benne van a pakliban.” A kilencéves kora óta az Egyesült Államokban élő csatár végső célja természetesen az NHL, és egyelőre sikerrel is veszi az akadályokat. Ugyanakkor szeretne lépésről lépésre haladni, ezért csupán annyit kérdeztünk tőle, mivel lenne elégedett, ha egy év múlva beszélgetnénk. „Jól néz ki a jövő évi csapatunk, az USHL rájátszásába szeretnénk bejutni, és utána igen előkelő helyen zárni az évet. Egyénileg pedig nagyon sokat jelentene, ha meg tudnám ugrani a következő lépcsőfokot, és bekerülnék a felnőttválogatottba.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.