UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2019-06-04 16:13

3x3-as kosárlabda: az Eb-győzelem nem volt elég az U18-as fiúválogatott világkupa-részvételéhez

Az 3x3-as U18-as fiú kosárlabda-válogatott vezetőedzőjével, Szarvas Gáborral arról beszélgettünk, miért nem volt elegendő a tavalyi, Debrecenben megszerzett Európa-bajnoki cím a mongóliai korosztályos világkupán való részvételhez.

Hétfő óta zajlik Mongólia fővárosában, Ulánbátorban a 3x3-as kosarasok U18-as világkupája, amelyen a Földi Attila vezette leányválogatott − némi meglepetésre − eddigi mindkét mérkőzését megnyerte; az oroszokat (14−13) és a lengyeleket (11−10) is felülmúlta, így jó esélye van arra, hogy továbbjusson a csoportjából.

A 2018-ban Európa-bajnok magyar csapat Forrás: FIBA
A 2018-ban Európa-bajnok magyar csapat Forrás: FIBA
A magyar fiúcsapat 2018-ban U18-as Európa-bajnok lett Debrecenben. Furcsa, de ez a siker nem volt elég ahhoz, hogy kvalifikálja magát az ulánbátori megméretésre. „A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) nem az eredményességet veszi figyelembe a kvótaszerzést illetően, hanem a világranglista-pontokat. Ez utóbbi tekintetében nem sok különbség van a kontinensbajnokság és bármely felkészülési torna között. Mi csak az Eb-re koncentráltunk, az erőnlétre helyeztük a hangsúlyt, a test-test elleni kontaktusokat erőltettük, alig néhány eseményen vettünk részt” − adott magyarázatot a válogatott mestere, Szarvas Gábor. A vezetőedző elmondta, egyáltalán nem figyeltek oda a ranglistapontokra, hiszen a fő cél az Eb-arany megszerzése volt. Azt is hozzátette, lehetőségük sem volt több tornán indulni, mivel az utánpótlás-bajnokságok elhúzódtak június elejéig, szeptemberben pedig már kezdődött az új szezon. „A FIBA október elején zárta a le a kvalifikációs időszakot, ekkor értesített a hazai szövetség, hogy nem lehetünk ott Mongóliában” − mondta Szarvas. A világkupán a lajstrom legjobb huszonnégy együttese vehet részt. Eszerint például Türkmenisztán, a Dominikai Köztársaság, Kirgizisztán és Jordánia válogatottja is bizonyíthat. Magyarország nem... „A rendszert nem szeretném minősíteni, ez van, beletörődtünk, hogy most nem feleltünk meg a követelményeknek. Az idén jobban odafigyelünk erre amellett, hogy a szeptemberi, grúziai Európa-bajnokságon címet szeretnénk védeni” − összegzett a tréner. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.