UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-10 22:20

Labdarúgás: a Flamengo nyerte a hatgólos drámát és vele a Puskás–Suzuki-kupát

Óriási küzdelemben, remek színvonalú, fordulatos mérkőzésen 4–2-re veszített a Puskás Akadémia U17-es együttese a CR Flamengo korosztályos gárdájával szemben a tizenkettedik Puskás–Suzuki-kupa döntőjében. A brazilok ezzel először hódították el a rangos utánpótlástorna trófeáját, míg a felcsútiak továbbra is kergethetik álmaikat, hogy egyszer majd megnyerik a viadalt.

Győztes csapaton ne változtass! Ez lehetett a két vezetőedző mottója a tizenkettedik Puskás–Suzuki-kupa döntője előtt, a trénerek ugyanis mindketten az előző, egyaránt 2–0-s sikerrel végződött mérkőzésen látott kezdő tizenegyet küldték pályára. Flamengo-helyzettel kezdődött a találkozó: egy jobbról beívelt labdára a középcsatár Ryan érkezett a magyar ötös sarkánál, de perdítésébe bele tudott kapni Vaits Marcell. Az 5. percben Nagy Lorenzó lőhetett a brazil tizenhatos előteréből, de lökete a jobb kapufa mellett süvített el. A 8. minutumban kissé váratlanul vezetéshez jutott a Flamengo: Wiversonnal szemben szabálytalankodtak a hazaiak a bal oldali alapvonaltól mintegy öt méterre, a pontrúgásnak Joao Pedro futott neki, és mesterien csavart Vaits kapujának a bal felső sarkába (0–1). A Puskás Akadémia hálóőrét biztosan meglepte, hogy a technikás balszélső a kaput vette célba, hiszen csupán két embert állított a magyar sorfalba, valószínűleg inkább beadásra számított. Tévedett.

Hiába küzdöttek a Puskás Akadémia tehetségei, a pályán a brazilok akarata érvényesült Forrás: pfla.hu
Hiába küzdöttek a Puskás Akadémia tehetségei, a pályán a brazilok akarata érvényesült Forrás: pfla.hu
A 14. percben kis híján sikerült az egyenlítés: egy jobb oldali akció végén a tizenhatoson kialakult kavarodásban a labda Ominger Gergő elé került, aki egyből lőtt, de Bernardo reflexmozdulattal, lábbal hárított. Kisvártatva viszont újra a Flamengo szerezhetett volna gólt: a csapatát a legutóbbi meccsen döntőbe lövő, a fináléban is gólveszélyesen játszó Wiverson cselezte be magát a felcsútiak tizenhatosára, lövése csak centikkel ment a keresztléc fölé. A kihagyott brazil lehetőség egyből felrázta a 3500 szurkoló éltetette hazai gárdát, olyannyira, hogy a felcsútiak kiegyenlítettek: Komáromi György száguldott le a jobb oldalon az alapvonalig, lapos beadását a szépen visszalépő Vizler László egyből a léc alá bombázta (1–1). A találattól vérszemet kapott a Puskás Akadémia, és a 29. percben megfordította a találkozót: a tornán végig bombaformában futballozó Komáromi megint megverte a brazilok baloldalát, beadására Bernardo kivetődött, ám a labda róla a berobbanó Nagy Lorenzóra, majd pedig a hálóba pattant (2–1). A második félidő sajnos nem úgy kezdődött, ahogy a Pancho Aréna népe remélte: a Flamengo igencsak rákapcsolt, és a 33. percben előbb Wiverson lőtt kapufát, majd egy baloldali brazil szöglet után a felcsútiak tizenhatosán belül az előrehúzódó középhátvéd, Kaiky elé került a labda, aki közvetlen közelről Vaits kapujába préselte (2–2). A 45. minutumban a rióiak első góljának szerzője, Joao Pedro húzott el a balszélen, lövőhelyzetbe is került, ám a magyarok szerencséjére jócskán a jobb kapufa mellé durrantott. Nem sokkal később Komáromi esett el a brazil tizenhatoson belül, de a játékvezető továbbot intett. Az 54. percben jött a hidegzuhany:  Diego Damasceno tért ölelő indítására Ryan csapott le, elhúzott a lassú hazai védők mellett, és higgadtan lőtt Vaits hálójába (2–3). A baj ebben az esetben sem járt egyedül: két perccel később a dél-amerikaiak balhátvédje, Richard adott középre, a centerezés a becsúszó Vita Dánielről került a Puskás Akadémia kapujába (2–4), ezzel biztossá vált, hogy a tizenkettedik Puskás–Suzuki-kupát és minden idők talán legszínvonalasabb döntőjét a Flamengo nyerte.

XII. Puskás–Suzuki-kupa, döntő Puskás Akadémia–CR Flamengo 2–4 (2–1) Felcsút, Pancho Aréna, 2019. június 10. Vezette: Pintér Cs. (Tóth II, Buzás) Gól: Vizler, (21.), Nagy L. (29.) ill. Joao Paulo (8.), Kaiky (33.), Ryan (54.), Vita (56. - öngól) Sárga lap: Berekali (16.), ill. Leonardo Xavier (10.), Richard (37., 60.) Kiállítva: (Richard, 60.) PFLA: Vaits – Kucsván Mi. (Suciu, 59.) Szujó, Vita, Berekali – Sipos G., Posztobányi – Komáromi Gy., Ominger, Nagy L. (Kalmár B., 49.) – Vizler. Flamengo: Brenardo – Micael, Diego Damasceno, Kaiky, Richard – Leonardo Xavier – Wiverson (Leonardo, 60.), Arthur, Daniel Campos (Nicollas Gibaldi, 56.), Joao Pedro – Ryan (Werton, 61.).

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.