UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2019-06-10 16:07

Úszás: Egerben továbbra is sorra jönnek a jobbnál jobb fiatalok

Nagy fölénnyel végeztek az éremtáblázat élén az Egri Úszó Klub versenyzői az ifjúsági úszó országos bajnokságon. Az egyesület vezetőedzője, Kovács Ottó bízik benne, hogy a nyári korosztályos világversenyeken is sikeresek lesznek sportolói.

A 2017-es esztendőben Holló Balázs és Lakatos Dávid az indianapolisi junior-világbajnokságon nyújtott produkciójával, na meg az akkor még szintén egri színekben versenyző, de Törökbálinton készülő Németh Nándor parádés teljesítményével hívták fel magukra a figyelmet.

Az egriek jelenlegi legeredményesebb versenyzője, Békési Eszter és edzője, Kovács Ottó Forrás: MÚSZ
Az egriek jelenlegi legeredményesebb versenyzője, Békési Eszter és edzője, Kovács Ottó Forrás: MÚSZ
Mostanra már az említett versenyzők nem számítanak utánpótláskorúnak és a törökbálinti részleg is levált az egriektől, a múlt hét végi ifjúsági országos bajnokságon mégis a Heves megyeiek nyerték az egyesületek közötti versengést, méghozzá fölényesen, nyolc arannyal zártak az éremtáblázat élén. „Kicsit nekünk is kellemes meglepetés volt a verseny – kezdte Kovács Ottó, az Egri Úszó Klub vezetőedzője. –  Arra számítottunk, hogy ott leszünk a jobb klubok között, de az, hogy sikerült megnyerni, és ilyen sok számban győztünk, erre mi edzők sem számítottunk az ifi országos bajnokság előtt.” A négynapos kaposvári viadalon a 17 éves Békési Eszter hozta a „kötelező” győzelmeket, 50, 100 és 200 m mellen is diadalmaskodott. Rajta kívül a fiú gyorsszámokban (Szabados Bence, Pap Bálint) és a váltókban is kitűnően tempóztak az egriek. Ezek után természetesen több versenyzővel képviseltetik magukat a nyári junior-világversenyeken: a kazanyi Európa-bajnokságon és a budapesti vb-n. „Eszter már a Duna Arénában, az Úszó Bajnokok Ligája budapesti állomásán is bizonyította, hogy a nagy tét, a sok néző és a versenyek atmoszférája feldobja, akkor sokkal jobb teljesítményre képes. Bízunk benne, hogy éremközelben lesz, de ennél többet nem lehet jósolni. A fiúk esetében a döntőbe jutás lehet reális cél, illetve az, hogy a váltókban a dobogó közelébe kerüljenek.” A cél tehát nem más, mint hogy a nemzetközi mezőnyben is bizonyítsanak az egri fiatalok. Kovács Ottó elmondta, régóta bízott abban, hogy utánpótláskorú versenyzői elérhetnek arra a szintre, ahol most tartanak. „Már egy ideje várható volt a törökbálinti részleg kiválása klubból, ezért az év elején sem estem kétségbe, amikor megtörtént. Ismertem ezeket a gyerekeket, tudtam, hogy mire lehetnek képesek. Nagyon bízom benne, hogy továbbra is bizonyítják: ők jelentik az egri úszósport jelenét és jövőjét is.” További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.