UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-12 09:10

Labdarúgás: ilyen sem volt még – Ukrajna–Dél-Korea döntő az U20asvb-n!

Kialakult a döntő párosítása a lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon: az egyformán az első fináléjára készülő Ukrajna, Dél-Korea páros vasárnap Lódzban dönt majd a korosztály világbajnoki címéről, miután előbbi Olaszországot, utóbbi pedig Ecuadort győzte le a legjobb négy között.   

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokságon múlt szombaton kialakult a legjobb négy mezőnye, kedden pedig már az elődöntő két meccsét is megrendezték. A negyeddöntőben, a fölső ágon nem történt meglepetés. A csoportkört veretlenül, a D-csoport élén befejező Ukrajna a 16 között 4–1-gyel kiütötte Panamát, majd úgy verte meg 1–0-ra a negyeddöntőben Kolumbiát – a 11. percben Danilo Szikan a rosszul kimozduló kapus mellett passzolt az üres kapuba –, hogy a dél-amerikaiaknak mindössze egy kaput eltaláló lövésre futotta erejükből. A legjobb négyig szintén csoportelsőként és veretlenül eljutó Olaszország Mali elleni nyolcaddöntője azért dől el gyorsan, mert a 12. percben jobb oldali szöglet után Ibrahima Koné a saját kapuja jobb felső sarkába helyezett, majd nem sokkal az öngól után Ousmane Diakité piros lapot kapott nyújtott lábbal történő, az ellenfél lábán csattanó becsúszás után. Az olaszok végül 4–2-re győztek.

Koreai öröm – így ünnepelte a gólját Csoi Dzsun, a találatnak köszönhetően Dél–Korea először játszhat döntőt labdarúgó-világbajnokságon – akárcsak Ukrajna Fotó: fifa.com
Koreai öröm – így ünnepelte a gólját Csoi Dzsun, a találatnak köszönhetően Dél–Korea először játszhat döntőt labdarúgó-világbajnokságon – akárcsak Ukrajna Fotó: fifa.com
Az Ukrajna–Olaszország elődöntő kapcsán az már a meccs előtt biztos volt, hogy bármelyik csapat győz, eddigi legjobb helyezését éri el az U20-as világbajnokságok történetében,  az ukránok ugyanis korábban még a legjobb nyolcig sem jutottak, az olaszoknak pedig a 2017-es 3. hely volt a csúcs. Az ukránok a 65. percben Szerhij Buleka révén szeretek vezetést, aki egy jobb oldali beadásra érkezett az öt és feles előterében, és lőtt egyből, laposan a kapu bal oldalába, miután az olaszok a saját térfelükön egy rossz átvétellel elajándékozták a labdát. A 79. percben emberelőnybe kerültek az itáliaiak, miután Denisz Popov megkapta a második sárga lapját. Hiába talált azonban kapuba a 92. percben Gianluca Scamacca egy gyönyörű, félfordulatos lövésből, a brazil játékvezető, Raphael Claus ugyanis videózás után visszavonta a gólt, mert úgy ítélhette meg, hogy az olasz támadó a lövésnél szabálytalanul akadályozta meg a rátámadó védőt, hogy elrúghassa a labdát. Így az ukránok 1–0-ra nyertek, és ezzel Ukrajna történetének első vb-döntőjére készülhetnek (ráadásul ugye éppen a szomszéd Lengyelországban), miután korábban még egyik korosztályban (beleértve a felnőtteket is) sem jutottak még fináléba. Az alsó ágon az Ecuador–Dél-Korea elődöntőt sorolhatjuk a meglepetés kategóriába, azok után, hogy a csoportkörben mindkét együttesnek volt veresége, és a dél-amerikaiak csak a harmadik helyen jutottak tovább a csoportjukból. Ellenben nem szabad elfelejtenünk, hogy Ecuador aktuális kontinensbajnokként érkezett a tornára, a tizenhat között pedig az addig hibátlan Uruguay ellen fordított 0–1-ről, és győzött 3–1-re, a nyolc között pedig két tizenhatoson kívüli átlövéssel (az elsőből gól lett, a második a kapufáról levágódott, de a kipattanót gólra váltották) verte meg a korábban a vb-esélyes Franciaországot búcsúztató Egyesül Államokat. Dél-Korea a 16 között Japánt gyűrte le 1–0-ra, a negyeddöntőben pedig a még veretlen, négy meccséből hármat megnyerő Szenegál ellen a rendes játékidő hosszabbításban, a 98. percben egyenlített, majd a 2–2-es döntetlen után a hosszabbítás 3–3-mal zárult, és végül 11-esekkel jutott tovább. Az ázsiaiak aztán Csoi Dzsun bal szélről leadott lövésével meg is nyerték az elődöntőt Ecuador ellen, miután a koreai támadó a 39. percben a védők mögé laposan bepasszolt szabadrúgásból helyzetbe került, és 11 méterről a kapu hosszú oldalába lőtt. A folytatásban mindkét csapatnak voltak helyzetei, Li Kvan-jon kapusnak még a meccs legvégén is be kellett mutatnia egy nagy vetődést, de hárított, csapata pedig győzött és az ukránokhoz hasonlóan a koreai futball első vb-döntőjére készülhet. Az Olaszország–Ecuador bronzmeccset június 14-én rendezik meg Gdyniában, az Ukrajna–Dél-Korea döntőt pedig június 15-én tartják Lódzban.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG ELŐDÖNTŐ Ukrajna–Olaszország 1–0 (Buleka 65.) Kiállítva: Popov (79.) Ecuador–Dél-Korea 0–1 (Csoi Dzsun 39.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.