UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2019-06-15 08:58

Körkép – elrajtolt a strandszezon, megnéztük, mi a helyzet a homokon űzött labdajátékok utánpótlásával

Amikor június elején beköszönt a rekkenő hőség, a strandsportok képviselői turbófokozatra kapcsolnak. Ők azok, akik üdülés helyett versenyekre járnak, és nem egy szál bikinit, hanem labdát visznek magukkal az útjukra. Jöjjön három klasszikusan nyári sportág, amelyben egyre nagyobb reflektorfény vetül a tehetséges fiatalokra.

Mely utánpótlástornákra, korosztályos reménységekre érdemes figyelni a kánikulában? Megférnek-e a strandlabdajátékok a hagyományos futball, kézilabda, valamint röplabda mellett? Milyen a szakágak népszerűsége, illetve infrastrukturális háttere? Megannyi tisztázatlan kérdés, amire a témában hiteles, saját sportágukat szívügyüknek tekintő szakemberek szolgáltatják a válaszokat.

Idén csak az U20-as vb-n áll össze az ifjúsági olimpiai negyedik Hajós-Stréli páros Forrás: Beach Volleyball Hungary
Idén csak az U20-as vb-n áll össze az ifjúsági olimpiai negyedik Hajós-Stréli páros Forrás: Beach Volleyball Hungary
A strandröplabda olimpiai sportág, nemzetközi elismertsége vitán felül áll. Olybá tűnik, hazánkban is egyre több tehetség bukkan a felszínre. Tavaly a Hajós Artúr, Stréli Bence páros csodával határos módon negyedik helyezést ért el a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Benkő Balázzsal és Oláh Botonddal kiegészülve ők négyen jelenthetik a szakág jövőjét. Buday Balázs, a srácok szövetségi kapitánya elárulta, mit tart a sikerek zálogának. „Sokat utazunk különböző nemzetközi versenyekre. Sajnos egyelőre muszáj kirohangálnunk külföldre, mert itthon nincsenek meg a szükséges infrastrukturális körülmények ahhoz, hogy egész évben tudjunk edzeni. Most is egy hosszabb brazíliai edzőtábort tervezünk a fiúkkal, mert ettől fejlődhet igazán a játékuk.” A vezetőedző nemcsak a fedett strandröplabdapályák hiányában látja a fejlődés gátját, hanem a „termezők” hozzáállásában is. „Ausztriában és Csehországban például megfér egymás mellett a terem- és a strandröplabda. Szerintem 19 éves korig kifejezetten hasznos, ha a fiatalok párhuzamosan űzik a kettőt. Nálunk ez kevésbé jellemző, a termezők apró hányada folytatja csak a homokon is a játékot. Egyre inkább afelé haladunk, hogy teljesen különváljon a két szakág. Ebben az esetben azonban problémás, hogy kvázi nincsen fedett strandröplabdapályánk. Így ha hirtelen háromszáz gyerek özönlene hozzánk, sem tudnánk nekik biztosítani a sikeres pályafutásukhoz szükséges feltételeket.” Ugyan az infrastruktúrában akadnak hiányosságok, az utánpótláskorúak versenynaptárának zsúfoltságára nem lehet panasz. „Június végén rendezik a felnőtt Kontinentális Kupát, ami egy négykörös olimpiai selejtező. Itt európai országok szerezhetnek kvótát. Csak egy nemzet juthat ki innen az ötkarikás játékokra, szóval az esélytelenek nyugalmával indulunk. Emellett a göteborgi U20-as, valamint a badeni U18-as Eb-ket emelném ki. Előbbin újra összeáll a Hajós, Stréli páros (idén a felnőttbajnokságban Hajós Benkővel, míg Stréli Oláhhal indult – a szerk.), utóbbin Dóczi Domonkos és Mikuláss Marcell lép homokra.” A lányoknál Svédországban a Vasvári testvérek képviselhetik a magyar színeket. Az U18-as kontinensviadalon Vasvári Zsófia mellett az a Vecsey Fanni szerepel, aki egyben történelmet ír: ő az első magyar, aki teremben és homokon is Európa-bajnoki résztvevő lehet.
Az U21-es válogatott játékosaitól ismét látványos megmozdulásokra számíthatunk a Talent Cup-on Forrás: mlsz.hu
Az U21-es válogatott játékosaitól ismét látványos megmozdulásokra számíthatunk a Talent Cup-on Forrás: mlsz.hu
A strandlabdarúgás kikerült a Magyar Labdarúgó-szövetség versenyrendszeréből, a szakág a továbbiakban a Magyar Strandlabdarúgás Menedzsment Nonprofit Kft. irányításával működhet. Herbály Péter, az MSMN ügyvezető-igazgatója beszélt az utánpótlást érintő feladatokról, valamint változásokról. „Az U21-es Talent Cup minden kétséget kizáróan a legjelentősebb korosztályos eseményünk, amit idén először a budakalászi Lupa Beachen rendezünk meg. Ez a torna egyedülálló abban a tekintetben, hogy az egyetlen nemzetközi verseny a strandlabdarúgás utánpótlását tekintve. Ebben a szakágban egyelőre ugyanis nincsenek korosztályos világ- és Európa-bajnokságok, amiken indulhatnánk. Ezért nagyon komolyan vesszük ezt a viadalt mind a rendezés, mind a csapatunk teljesítményét tekintve. A négycsapatos tornán mindig meghívásos alapon szerepelnek a külföldi korosztályos válogatottak. A verseny hagyományosan július második hetére esik, idén Lengyelország és Spanyolország biztosan ellátogat hozzánk, a harmadik riválisunk valószínűleg Csehország lesz. A magyar csapat egyébként rendre jól szerepel, az első két kiírást veretlenül megnyerte, tavaly mondjuk elveszítettük a veretlenségünket, és egy drámai körbeverés után harmadikok lettünk.” Az egykori strandlabdarúgó-játékvezető kiemelte továbbá, hogy a felnőttbajnokságokban bevezették az utánpótláskorú játékosok szerepeltetésére vonatkozó új szabályt. „Kiemelten fontos számunkra az utánpótlás kérdése, hiszen mint minden sportágban, mi is fiatalítani szeretnénk a válogatottat. A legutóbbi adatok szerint a hatezret is meghaladja a regisztrált strandlabdarúgók száma, de nem elégszünk meg ennyivel. El szeretnénk érni, hogy a játékosok már egészen korán a homokon játsszanak, elvégre teljesen más képességeket igényel a strandlabdarúgás, mint a hagyományos nagypályás futball.”
A Mauritiuson világbajnok strandkézilabdázók már a felnőttmezőnyben viaskodnak Forrás: IHF
A Mauritiuson világbajnok strandkézilabdázók már a felnőttmezőnyben viaskodnak Forrás: IHF
Ki ne emlékezne a lányok két évvel ezelőtti mauritiusi U17-es világbajnoki címére, vagy a tavalyi ifjúsági olimpiai harmadik helyezésre? A sikereket egy és ugyanaz a korosztály érte el, de ők idén már a felnőttmezőnyben viaskodnak. Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda-szövetség strandkézilabda albizottságának elnöke szerint kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron mire lesznek képesek utánpótláscsapataink. „Éppen egy korosztályváltás kellős közepén járunk, így nehéz bármit is jósolni a nyári versenyeket illetően. Az biztos, hogy a múlt alapján bizakodhatunk, hiszen a strandkézilabdában elért sikerek közvetlenül az abszolút élmezőny mögé sorolnak minket. Az ellenfelek számolni fognak velünk a lengyelországi U20-as Európa-bajnokságon is.” Horváth Gabriella hangsúlyozta továbbá, mennyire nehéz és fontos szerep hárul a strandkézilabdával foglalkozó edzőkre. „Ők valóban kulcsszereplők a szakág előrelépése szempontjából. A strandkézilabdázók kilencvenkilenc százaléka teremjátékos, vagyis a hosszú idény miatt alig marad ideje átállni a strandváltozatra. A mi szakágunk teljesen más képességeket helyez előtérbe, mint a hagyományos kézilabda, ezért a nálunk dolgozó szakembereknek különösen gyorsan kell begyakoroltatni a taktikát a csapatukkal. Itthon nagyon egybefolyik a két sportág, szerencsésebb lenne talán, ha lennének olyan fiatalok, akik kezdettől fogva a strandon játszanak. Ugyanakkor nem utasíthatjuk vissza azokat sem, akik a teremből jönnek, és egyfajta kiegészítésnek képzelik el a strandkézilabdát.”

STRANDLABDAJÁTÉKOK KIEMELT UTÁNPÓTLÁSVERSENYEI Strandröplabda Kontinentális Kupa, Batumi (Grúzia), június 22–23. U18-as Európa-bajnokság, Baden (Ausztria), június 13–16. U20-as Európa-bajnokság, Göteborg (Svédország), június 27–30. Strandlabdarúgás U21-es Talent Cup, Budakalász, július 12–14. Strandkézilabda U20-as Európa-bajnokság, Stare Jablonki (Lengyelország), június 28–30.