UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-15 16:27

Labdarúgás: Jovics, Zaniolo, Guendouzi és a többiek – sztárparádé készülőben az U21-es Európa-bajnokságon

Már csak egyet kell aludni, hogy útjára induljon a labda az öreg kontinens „legidősebb” korosztályának (U21) viadalán, amit idén Olaszországban és San Marinóban rendeznek a jövő ifjú titánjainak. A vasárnap rajtoló futballünnep előtt ízekre szedtük az Eb bivalyerős mezőnyét. Körkép a 17 éves belga gimnazistától a 125 meccses rutinnal felvértezett Bundesliga-rókáig.

Kiről szólnak majd a hírek? Kivel lesz tele a sajtó? Ahogy az a rangos utánpótlástornákon megszokott, most is jó eséllyel tűnhet fel egy-egy eddig felfedezetlen „aranyhal”, amire kivethetik hálójukat Európa élcsapatai. Az épkézláb tehetségek megítélésében ugyanakkor nehézséget okoz, hogy rengetegen már „túlkorosan” vesznek részt a holnaptól reflektorfénybe kerülő U21-es Eb-n. Nem csalás, nem ámítás, az UEFA szabálya úgy szól, hogy csak a selejtezők megkezdésekor kell a játékosoknak 21 év alatt lenniük, vagyis mire elérkezünk a torna érdemi részéhez, egyesek akár 23 esztendősnek is vallhatják magukat, és ebben a korban már nem ígéretekről, hanem bizonyított, rutinos labdarúgókról illik beszélni. Mindenesetre a válogatottak hivatalos kereteit böngészve a napnál is világosabb, hogy óriási csata várható a trófeáért. A csoportkörös rendszer lebonyolítása pofonegyszerű. A kvartettek győztesei, valamint a három csoport legjobb második helyezettje jut be az elődöntőbe, ami egyben kvótát jelent a 2020-as tokiói olimpiára. Egyedül Anglia képez kivételt, hiszen Nagy-Britanniaként szerepel az ötkarikás játékokon. Tehát amennyiben a Háromoroszlánosok a legjobb négybe kerülnek, a gyengébb csoportmásodikok playoff-mérkőzést játszanak az olimpiai helyért.

A csoport Június 16. Lengyelország–Belgium – élőben: m4sport.hu, 18.30 Olaszország–Spanyolország – élőben: M4 Sport, 21.00 Június 19. Spanyolország–Belgium – élőben: M4 Sport, 18.30 Olaszország– Lengyelország – élőben: m4sport.hu, 21.00 Június 22. Spanyolország – Lengyelország vagy Belgium– Olaszország – élőben: M4 Sport, 21.00

Retteghetnek az U21-es Eb védői az olasz Moise Keantől Forrás: uefa.com
Retteghetnek az U21-es Eb védői az olasz Moise Keantől Forrás: uefa.com
Az U21-es Európa-bajnokság legerősebb négyesének tűnik az első, bár a továbbjutásért a papírforma szerint két együttes versenghet. A Squadra Azzurra rendezőként, illetve a torna rekordgyőzteseként (5) nem bízza a véletlenre: olyan, már a felnőttválogatottban is remeklő fiatalokra támaszkodik, mint az előző szezont a Fiorentinában végigrobotoló Federico Chiesa, a Juventusba berobbanó Moise Kean vagy az új Tottiként emlegetett Nicolo Zaniolo. Legnagyobb riválisuk, a két évvel ezelőtt döntős spanyolok kerete szintén dugig van ismert arcokkal. A lengyelországi U21-es Eb-n a torna MVP-jének is megválasztott Dani Ceballos újra harcba száll a serlegért, és segítségére siethet egy rakás rutinos La Liga-tehetség, úgy mint Mikel Oyarzabal, Pablo Fornals vagy Carlos Soler. A belgáknál a mindössze 17 éves Yari Verschaerenre érdemes figyelni, aki a torna legfiatalabb ifjoncaként kvázi a vizsgái után esik be a korosztályos kontinensviadalra. A lengyelek szupertehetségük, Bartosz Kapustka hiányában a selejtezők legeredményesebb gólvágójában, a csapatkapitány Dawid Kownackiban bízhatnak.

B csoport Június 17. Szerbia–Ausztria, 18.30 Németország–Dánia – élőben: M4 Sport, 21.00 Június 20. Dánia–Ausztria, 18.30 Németország–Szerbia – élőben: m4sport.hu, 21.00 Június 23. Ausztria– Németország vagy Dánia– Szerbia – élőben: M4 Sport, 21.00

Luka Jovics a torna legnagyobb sztárja Forrás: Juan Carlos Hidalgo/EPA
Luka Jovics a torna legnagyobb sztárja Forrás: Juan Carlos Hidalgo/EPA
A második kvartett legfontosabb kérdése, hogy melyik válogatott tudja leginkább megszorongatni a címvédő németeket. A Nationalelf keretében négyen maradtak a legutóbb győztes alakulatból: Levin Öztunali, Mahmoud Dahoud, Waldemar Anton és Nadiem Amiri. Rajtuk kívül említsük meg Alexander Nübel nevét, akit stílusa miatt sokan az új Neuernek tartanak. Szintén a védelemben segít be az egész torna talán legrutinosabb oszlopa, a 125 Bundesliga-meccsel a lábában rohangáló Jonathan Tah. Nehéz elképzelni tehát, hogy a trón jelenlegi birtokosa már a csoportjában elvérzik – bár a tavalyi világbajnokság előtt is az volt. A szerbeknél rúgja a bőrt a mezőny legnagyobb sztárja, a nemrég 60 millió euróért a Real Madridba igazoló Luka Jovics. Ő egészen más kaliberű játékos, mint a résztvevők 99 százaléka. Kérdés, vajon mennyit lendít a szerbek szekerén egyetlen kiemelkedő klasszis? Hátrányt mondjuk biztosan nem jelent az Eintracht Frankfurtot az Európa-liga elődöntőjébe segítő csatárcsillag jelenléte. A dánokat Robert Skov repítheti. Az egy héttel ezelőtt a felnőttválogatottban debütáló szélső a második legjobb mesterlövésznek bizonyult a selejtezőkön. Ausztria korosztályos alakulatát sem szabad leírni, de tény: elég nagy luxus olyan játékosokat kihagyni a keretből, mint Valentino Lazaro (Hertha), Konrad Laimer (Leipzig) és Maximilian Wöber (Sevilla).

C csoport Június 18. Románia–Horvátország, 18.30 Anglia–Franciaország – élőben: M4 Sport, 21.00 Június 21. Anglia– Románia – élőben: m4sport.hu, 18.30 Franciaország–Horvátország – élőben: M4 Sport, 21.00 Június 24. Horvátország–Anglia vagy Franciaország–Románia – élőben: M4 Sport, 21.00

Rus Adrián a román válogatott sikereiért küzd Forrás: frissujsag.ro
Rus Adrián a román válogatott sikereiért küzd Forrás: frissujsag.ro
Előrehozott finálé a C csoportban? Anglia és Franciaország utánpótlásának minőségét nem kell különösebben ecsetelni, csak úgy fürödnek a potenciális világklasszisokban. A két évvel ezelőtt elődöntőig jutó Háromoroszlánosok keretéből hárman maradtak az ideiben is: Angus Gunn, Tammy Abraham, illetve Demarai Gray. A rutinosak mellett azonban a mélyvízbe dobott újfiúk játsszák a főszerepet, főleg a Manchester City csodabogara, Phil Foden és a másik 19 éves középpályás, Morgan Gibbs-White. A gall kakasok a múltkori blamát (nem jutottak ki a 2017-es U21-es Eb-re) igyekeznek feledtetni, még úgy is, hogy csapatkapitányukra, a dortmundi Abdou Diallóra nem számíthatnak. Ahol azonban Upamecanók (Leipzig), Guendouzik (Arsenal) és Dembélék (Lyon) rúgják a bőrt, ott kötelező legalább a döntőig menetelni. A horvátok imádkozva várják, hogy berobbanjon végre az új generáció. Itt a remek alkalom, bár Duje Caleta-Car hiánya nem emeli továbbjutási esélyeiket. A román korosztályos alakulat az egyetlen, amely ugyanazzal a 23 fővel vág neki a csoportkörnek, mint a selejtezőknek. Nem csak a neve miatt érdemes figyelnünk gólvágójukra, George Puscasra. Ugyan a magyarok nem jutottak ki a tornára, azért szurkolhatunk a 23 éves Rus Adriánnak, aki a következő idényben sajtóhírek szerint a Mol Fehérvárnál folytatja pályafutását. Még nem mutatkozott be a felnőttválogatottban, így idővel akár nemzeti csapatunknál is kiköthet. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.