UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2019-06-15 20:39

Ukrajna történelmet írt – megnyerte az U20-as labdarúgó-világbajnokságot

Az U20-as labdarúgó-világbajnokság lódzi döntőjében Ukrajna 0–1-ről fordítva 3–1-re győzött Dél-Korea ellen, így veretlenül lett világbajnok.

A lengyelországi U20-as labdarúgó-világbajnokság döntőjébe két olyan csapat került be (Ukrajna és Dél-Korea), amelyek már a döntőbe jutással történelmet írtak, hiszen korábban még sosem játszottak vb-döntőt – semmilyen korosztályban. Ukrajna veretlenül jutott el az U20-as világbajnokság döntőjéig úgy, hogy csak az utolsó, számára már tét nélküli, Nigéria elleni csoportmeccsen játszott döntetlent, a másik öt meccsét megnyerte. Ráadásul összesen csak három gólt kapott a tornán, legutóbbi két meccsén, a negyeddöntőben Kolumbia és az elődöntőben Olaszország ellen viszont egyet sem.

Ukrajna nyerte a trófeát Fotó: fifa.com
Ukrajna nyerte a trófeát Fotó: fifa.com
A döntőben viszont Dél-Korea már az 5. percben megszerezte a vezetést az ukránok ellen, miután az ázsiaiak némi videózást követően büntetőhöz jutottak (a tizenhatos vonalán történt buktatás), amit Li Kang In gólra is váltott. Az ukránok az egész tornán először kerültek hátrányba. A gól után mezőnyfölényben futballoztak, de helyzeteket sokáig nem tudtak kialakítani. A 34. percben viszont az első lehetőségükből egyenlítettek. Egy felívelt szabadrúgást követően nem tudtak a koreaiak felszabadítani, és Vladiszlav Szuprjaha közelről a kapuba lőtt.
A világbajnok csapat Fotó: fifa.com
A világbajnok csapat Fotó: fifa.com
A Dinamo Kijev csatára, aki a tornán korábban még nem lőtt gólt, a 2. félidőben a döntő főszereplőjévé vált (még ha később sérülés miatt le is cserélték). Az 53. percben ugyanis két védő között kilépve hét méterről, jobbról a hosszú sarokba lőtt, és ezzel tulajdonképpen eldöntötte a meccset. Dél-Koreának ugyan még volt helyzete, de az kimaradt, míg Giorgi Ciatisvili – aki szintén a Dinamo Kijev játékosa –a 89. percben, a saját térfeléről indulva, fantasztikus szóló végén beállította a 3–1-es végeredményt. Ukrajna veretlenül, hét meccséből hatot megnyerve lett világbajnok. A bronzmeccset már pénteken lejátszották. A vb-re Dél-Amerika bajnokaként érkező Ecuador hosszabbításban, Richard Mina 104. percben szerzett góljával, Gdyniában 1–0-ra legyőzte Olaszországot.

U20-AS VILÁGBAJNOKSÁG, DÖNTŐ (LENGYELORSZÁG, LÓDZ) Ukrajna–Dél-Korea 3–1 (Szuprjaha 34., 53., Citaisvili 89., ill. Li Kang In 5. – 11-esből) BRONZMÉRKŐZÉS (június 14.) Olaszország–Ecuador 0–1 (Richard Mina 104.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.